Прес-конференція представників фармацевтичної спільноти щодо критичної ситуації з доступністю лікарських засобів для населення України

28 листопада 2008 р. в приміщенні УНІАН відбулася прес-конференція представників фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я України щодо ситуації із забезпечення лікарськими засобами населення країни.

Прес-конференція представників фармацевтичної спільноти щодо критичної ситуації з доступністю лікарських засобів для населення України

Важкі потрясіння фармації, які в останні місяці є головною проблемою і темою обговорення всіх учасників фармринку, залишаються деякою мірою інформацією для внутрішнього користування — подробиці основних подій знають лише професіонали. Проте не варто забувати, що страждають не лише аптеки, оптовики або виробники — під удар може потрапити населення України, забезпечення якого ліками ставиться під загрозу.

У свою чергу та інформація, яка доноситься до населення, має сьогодні однобокий характер, що навіть багатьма сприймається як прояв чорного піару. Не знаючи причин і механізмів кризи, що розвивається в аптеках, при цьому перебуваючи під впливом повідомлень, які поширюються по каналах засобів масової інформації, люди приходять в аптеки з обуренням і зганяють роздратування, що накопичилося, на тих, хто найменше цього заслуговує — на провізорів першого столу.

Але за цими подіями з поля зору випадає необхідність роз’яснення населенню всіх проблем, які сьогодні виникли у фармації, і попередити про те, що розвиток цієї ситуації може привести до порушення одного з їх основних прав — доступності лікарських засобів. Для того щоб донести цю інформацію та попередити громадян про можливі наслідки реформування галузі, й було проведено прес-конференцію для представників загальних ЗМІ, де своє бачення подій висловили представники різних ланок фармації.

За словами Олени Пруднікової, голови асоціації підприємців Миколаївської та Херсонської областей, члена Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, сьогодні у забезпеченні ліками закладів охорони здоров’я і населення України відбувається штучно створена криза, яка з кожним днем набирає оберти. Зміни процесу ціноутворення згідно з постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» фактично призвели до дестабілізації ринкових механізмів забезпечення лікарськими засобами медичних установ і населення та виникнення реального дефіциту ліків у особливо небезпечний для здоров’я громадян зимовий період. Внаслідок цих дій виникла загроза штучного дефіциту ліків в аптеках.

Відбувається «вимивання» як дорогих, так і дешевих, як імпортних, так і вітчизняних лікарських засобів. Від цього значні збитки понесли вітчизняні виробники, аптеки, але головне, — що хворі в амбулаторіях і стаціонарах не зможуть отримати необхідні препарати. Припинено контроль якості лікарських засобів.

Василь Дударчук, віце-президент Фармацевтичної асоціації України виклав присутнім всю хронологію подій останніх місяців, що вплинули на роботу галузі, та дав деякі пояснення щодо механізмів ціноутворення на ліки та тих ризиків та втрат, яких сьогодні зазнають виробники, оптовики та аптеки. Особливий акцент він зробив на те, що в результаті невиважених дій в першу чергу постраждають сільські аптеки, а це є значною соціальною проблемою.

Світлана Буніна, директор Об’єднання роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості висловила стурбованість щодо найближчого майбутнього фармацевтичної галузі та зазначила, що в умовах фінансової кризи невиважені рішення щодо фармацевтичної галузі фактично призводять до стагнації цього сектору охорони здоров’я, створення штучного безробіття, недоотримання бюджетних та пенсійних внесків, невиконання соціальних зобов’язань. Вже припинили роботу пільгові відділи аптек, де пенсіонери та інваліди отримували ліки зі знижкою. Усе це спричинює виникнення глобальної проблеми: унеможливлення забезпечення ліками громадян України.

Ольга Буня, заступник директора КП «Фармація» (Київ) відзначила, що ціни на ліки необхідно регулювати, але це повинно стосуватися лише окремої групи лікарських засобів, що належать до категорії соціально значущих. Якщо регулюються ціни на всі ліки, то при цьому не береться до уваги його економічне обґрунтування, то існує ризик того, що населення не буде забезпечене необхідними лікарськими засобами.

Лариса Шишкіна, заступник директора ОКП «Фармація» Дніпропетровської області підтвердила, що в регіонах вже сьогодні виникає багато проблем, пов’язаних з реформуванням галузі, від яких в кінці кінців страждають громадяни. Під загрозою опинилася робота сільських аптек, що позбавляє населення права на доступність ліків — не лише цінову, але й територіальну.

За словами Михайла Сятині, професора Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, багато років вітчизняний фармацевтичний сектор успішно розвивався. Населення України не мало ніяких проблем з фізичною доступністю лікарських засобів та виробів медичного призначення. Було створено систему контролю якості лікарських засобів, яку було визнано ефективною багатьма спеціалістами інших країн. Невиважені кроки влади сьогодні можуть призвести до руйнування існуючих механізмів медикаментозного забезпечення населення, системи державного контролю у фармацевтичній сфері та викликали кризу в системі охорони здоров’я, поставили під загрозу забезпечення населення ліками. Однобічне висвітлення в ЗМІ проблем з цінами на медикаменти та їх можливим дефіцитом, яке зводиться до звинувачення аптек та дистриб’юторів у всіх негараздах з ліками, він порівняв зі «справою лікарів» радянських часів, коли в тяжкі періоди винуватцями було зроблено людей, які цього не заслуговували.

На підставі викладеного, було наголошено, що представники фармацевтичної громадськості звернулися до Президента України Віктора Ющенка з проханням негайно втрутитися у вирішення цього питання шляхом прийняття указу, спрямованого на стабілізацію ситуації у фармацевтичній галузі та приведення актів Кабінету Міністрів України у відповідність із діючим законодавством.

Неодноразово під час прес-конференції звучали твердження про те, що представники фармації усіх рівнів готові брати на себе відповідальність за те, що населення не залишиться без лікарських засобів, але для цього потрібен конструктивний діалог з владою, метою якого буде налагодження безперебійної роботи галузі. Підприємницька спільнота готова сьогодні стати партнером влади та сподівається на консолідацію усіх гілок влади до дієздатного партнерства, яке буде базуватися на верховенстві права.

Олег Терновенко,
фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті