Ситуація навколо Державного експертного центру: AIPM Ukraine закликає владу вжити дій для припинення перманентної дестабілізації роботи установи

23 Лютого 2016 12:44 Поділитися

Ситуація навколо Державного експертного центру: AIPM Ukraine закликає владу вжити дій для припинення перманентної дестабілізації роботи установиЯк раніше повідомляло наше видання 12 лютого 2016 р. ДП «Державний експертний центр МОЗ України» заблокували співробітники СБУ з метою проведення слідчих дій. Зазначимо, що протягом останнього року це державне підприємство декілька разів піддавалося перевіркам з боку силових відомств.

17 лютого поточного року на ситуацію, що склалася навколо ДП, відреагувала Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), яка направила листи в органи влади з проханням відреагувати на втручання силових структур у діяльність Державного експертного центру.

Пропонуємо до уваги наших читачів лист Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine, в якому вона закликає органи влади вжити дій для припинення перманентної дестабілізації роботи установи.

Голові Адміністрації Президента України

пану Ложкіну Б.Е.

Прем’єр-міністру України

пану Яценюку А.П.

Міністру охорони здоров’я України

пану Квіташвілі О.М.

Голові Служби безпеки України

пану Грицаку В.С.

Копія:

Генеральному директору

Державного підприємства «Державний експертний центр

Міністерства охорони здоров’я України»

Пані Талаєвій Т.В.

 

Від 19/02/2016

Вих. №1602/19-1

Щодо роботи ДП «Державний експертний центр МОЗ України»

Шановні панове,

Асоціація представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine (далі – Асоціація), яка представляє в Україні інтереси провідної іноземної фармацевтичної індустрії, засвідчує Вам свою високу повагу та звертається до Вас з наступним.

Протягом останнього півріччя увага всіх представників фармацевтичного ринку прикута до подій та змін, що відбуваються в сфері реформування системи охорони здоров’я в Україні. Представники компаній-виробників, що входять до Асоціації та реєструють свою продукцію для допуску та обігу на українському фармацевтичному ринку, пильно відстежують усі процеси, що відбуваються, зокрема, в системі реєстрації лікарських засобів в Україні. Це об’єктивно обумовлено законодавчими та нормативно-правовими нововведеннями, які відбулися протягом 2014-2015 років. Не в останню чергу, представники бізнесу звертають увагу на забезпечення нормального функціонування експертної установи – Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр), яке забезпечує висококваліфіковану оцінку реєстраційних документів на лікарські засоби, що реєструються в Україні. Так, адже запорукою стабільного та безперервного допуску та обігу ліків на українському ринку є нормальна планова робота даного органу.

З цією метою індустрія усіляко підтримувала будь-які ініціативи щодо оптимізації діяльності Центру та імплементації нової процедури щодо експертизи матеріалів лікарських засобів під час їх державної реєстрації в рамках прозорої та публічної дискусії інститутів громадянського суспільства з представниками влади.

Асоціація як представник міжнародних компаній, що є заявниками та замовниками експертних послуг Центру, протягом всього історичного періоду його існування, має можливість об’єктивно оцінювати стан роботи даного органу та ситуацію, що складається довкола нього.

На сьогодні, ми можемо стверджувати про наступне. На нашу думку, робота Центру, нарешті, максимально наближується до рівня європейських стандартів та практик, стає більш прозорою та зрозумілою для заявників. Центр є провідною експертною установою  в системі допуску лікарських засобів в Україну та протягом останнього періоду часу успішно практикує відкритий діалог з громадськістю та демонструє втілення провідних міжнародних практик, що сприяють доступу якісних та безпечних лікарських засобів з доведеною ефективністю для пацієнтів України.

Тому, отримавши інформацію щодо чергового інциденту, який призвів до блокування роботи Центру (обшук в приміщенні Центру представниками Служби Безпеки України від 12.02.2016 р.), Асоціація вимушена висловити своє занепокоєння щодо даної ситуації. Відповідні події трапляються не вперше, і протягом останнього року перетворюються на певну тенденцію, яка ставить під загрозу нормальне забезпечення системи своєчасного доступу пацієнтів до безпечних, якісних та ефективних ліків. Представники міжнародної індустрії висловлюють свої побоювання щодо спроможності та гарантій компетентного органу у сфері реєстрації лікарських засобів в таких умовах забезпечити стабільне проходження планових процедур та захист інформації реєстраційних досьє в Центрі, що йому підпорядковується.

З огляду на систематичне втручання в роботу Центру, що негативно впливає на здійснення процедур з експертизи реєстраційних матеріалів і, як наслідок, блокує систему своєчасного допуску ліків на ринок, Асоціація оцінює ситуацію, що склалася як неприпустиму, таку, що стає на заваді інтересам держави та галузі, а також негативно впливає на формування іміджу України як надійного партнера для іноземних компаній.

Асоціація закликає Вас вжити негайних відповідних дій для припинення перманентної дестабілізації роботи Центру, що в результаті впливає як на всіх представників фармацевтичного сектору, так і на пацієнтів, які ризикують залишитись без необхідних ліків.

Заздалегідь дякуємо Вам за розуміння та сприяння у нормалізації ситуації, що склалась довкола роботи даного органу.

З повагою

Володимир Ігнатов, виконавчий директор AIPM Ukraine

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті