Як їсти менше та не відчувати голоду?

20 Липня 2016 10:59 Поділитися

104912Голод — відчуття потреби в їжі. За голод і насичення відповідає гіпоталамус. Серед його підкоркових ядер знаходиться особливий харчової центр. Його завдання — формування харчової поведінки, тобто турбота про постійну ситість. Харчовий центр складається з 2 відділів: перший відповідає за відчуття голоду, а другий — за насичення. До мозку інформація про голод і насичення надходить 2 способами — через нерви, що йдуть від шлунка і кишечника, і через речовини, що містяться в крові.

Харчовий центр відстежує зміни складу крові, причому не за 1, а за кількома речовинами (глюкоза, амінокислота, продукти розпаду жирів), щоб уникнути помилки.

Та інколи в людини виникає відчуття голоду, хоча насправді вона не є голодною. Велика проблема полягає в тому, що потрібен деякий час після прийому їжі, щоб речовини надійшли в кров. Через це люди схильні переїдати, що, у свою чергу, з часом може призвести до збільшення маси тіла.

Як правильно приймати їжу?

По-перше, варто харчуватися маленькими порціями. Насправді зрозуміти, чи наситився організм, можна лише через 20 хв після прийому їжі. Тож треба давати час організму та припиняти прийом їжі з відчуттям легкого голоду.

В жодному разі не можна їсти стоячи, адже так людина може з’їсти набагато більше.

Задля того, щоб їсти менше, перед трапезою варто випити склянку води без газу. Цікаво, що іноді спрага відчувається як голод. Організм може потребувати води. Вечерю можна почати з аперитиву — легкого алкогольного напою. Поживні речовини з нього почнуть насичувати організм, і йому буде потрібно менше їжі для того, щоб втамувати голод.

Особам, які мають схильність до переїдання, краще відмовитися від 3-разового прийому їжі на користь 5-разового.

Не варто вживати переважно їжу, яка багата на жири та вуглеводи (торти, тістечка тощо).

Варто відмовитися від таких традиційних поєднань страв, як картопля або макаронні вироби з м’ясом (котлети тощо). Кожен із цих продуктів може бути присутнім на столі, але окремо.

Варто їсти більше зелених овочів — вони підвищують відчуття насиченості та водночас є низькокалорійними.

Важливою є і послідовність вживання їжі — на початку краще з’їсти зелений салат, а вже потім — м’ясо або пасту. Так організм краще перетравить страви.

Деякі психологи радять ставити собі питання на кшталт: «Чи цей кусочок їжі важливіший за фігуру?» За словами спеціалістів, за допомогою такого прийому можна дійсно ефективно контролювати прийом їжі.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті