ІНФЛУВАК® — вигідна концепція вакцинації проти грипу

Вже відчутні перші ознаки холодів, все менше часу залишається до початку зими. Згідно з оперативними даними МОЗ України (аналіз захворюваності на грип та інші гострі респіраторні захворювання у 10 контрольних містах України станом на 46 тиждень 2006 р.), епідемія грипу поки ще не почалася, але, вочевидь, вона вже стоїть на порозі.

Згадаймо сумнозвісні світові пандемії грипу, які значно скоротили кількість населення нашої планети, — «Іспанську» 1918–19 рр. (забрала щонайменше 40 млн людських життів), «Азійську» (1957 р.), «Гонконзьку» (1968). Загроза нової пандемії окреслилася у 1997 р., коли населення Гонконгу почало хворіти на пташиний грип, спричинений вірусом грипу А (H5N1), чого не траплялося раніше; тоді було уражено 18 осіб з летальністю 30%. А вже у 2003 р. вірус пташиного грипу викликав захворювання в Кореї, В’єтнамі, Японії, Камбоджі, Китаї, Лаосі, Індонезії з летальністю понад 70%.

Дані проведених у попередні роки генетичних досліджень засвідчили, що всі нові збудники грипу, які спричинювали пандемії у XX ст., первинно одержали частину генетичного матеріалу від вірусів грипу птахів, які мають найбільший спектр поверхневих антигенів (15 підтипів гемаглютиніну та 9 підтипів нейрамінідази). Це підтверджує гіпотезу, що новий пандемічний вірус генетично розвинеться із вірусу грипу птахів. В останніх віруси пташиного грипу спричиняють захворювання з кишковими проявами та мають фекально-оральний механізм передачі. Внаслідок генетичних змін вірусу, в людей ця хвороба супроводжується ураженням дихальних шляхів, так само як і під час грипу, спричиненого вірусами грипу людини. Особлива небезпека полягає в можливості рекомбінації вірусів пташиного та людського грипу (за умови потрапляння в одну клітину) та набуття внаслідок цього високопатогенним вірусом грипу А (H5N1) трансмісивних властивостей, тобто підвищеної здатності активно передаватися від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Для запобігання цьому необхідно знизити ризик епідемії, спричиненої вірусом грипу людини.

На сьогодні існує досить ефективний, перевірений часом і доказовою медициною засіб профілактики грипу — імунізація, що проводиться вакцинами, розробленими з урахуванням рекомендацій ВООЗ перед кожним сезонним загостренням інфекції. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, вакцинація є найефективнішим засобом профілактики грипу та попередження його епідемії.

Сучасні вакцини

Нині існує три покоління інактивованих вакцин для профілактики грипу, а саме: цільно-віріонні вакцини (ЦВВ), вакцини зі зруйнованих вірусів (ВЗВ) і субодиничні вакцини (СОВ):

  • цільно-віріонні вакцини (першого покоління) містять цілий, але інактивований вірус, вони забезпечують достатню імунну відповідь, проте їх застосування супроводжується підвищеним ризиком розвитку побічних ефектів та іноді розвитку захворювання на грип;
  • вакцини другого покоління — ВЗВ містять фрагментовані й очищені частки, включаючи поверхневі білки та інші компоненти вірусу.
  • вакцини третього покоління — СОВ містять лише поверхневі антигени, гемаглютинін і нейрамінідазу, і позбавлені інших компонентів вірусу. СОВ забезпечують імунну відповідь, що дорівнює ЦВВ і ВЗВ, і характеризуються більш низькою частотою місцевих та системних реакцій (WHO, 2002; Ruf B.R., 2004).

ІНФЛУВАК® — це субодинична грипозна вакцина третього покоління, що містить очищені поверхневі антигени (гемаглютинін і нейрамінідазу), що були отримані з відповідних вакцинних штамів вірусу грипу. Антигенний склад вакцини щорічно поновлюється відповідно до останніх рекомендацій ВООЗ.

На сьогодні — це єдина в Україні субодинична вакцина (III покоління) проти грипу в шприці.

ВООЗ прогнозує на сезон 2006–2007 рр. поширення у країнах Північної півкулі штамів вірусів грипу А/Wiskonsin/67/2005(H3N2)-like virus; A/New Caledonia/20/99(H1N1)-like virus; B/Malaysia/2506/2004-like virus.

Тому одна доза вакцини ІНФЛУВАК® (0,5 мл) сезону 2006/2007 містить гемаглютинін та нейрамінідазу вірусних штамів:

  • А/Wiskonsin/67/2005 (H3N2)-подібний (A/Hiroshima/52/2005 IVR-142) — 15 мкг;
  • A/New Caledonia/20/99 (H1N1)-подібний (A/New Caledonia/20/99 IVR-116) — 15 мкг;
  • B/Malaysia/2506/2004-подібний (B/Malaysia/2506/2004) —15 мкг.

Процес виробництва вакцини ІНФЛУВАК® починається з засіву вірусу в курячі ембріони, що розвиваються. Після інкубації протягом 3 днів при температурі 32–36 °С з яєць видобувають рідину з вірусом, що розмножився. Потім проводять інактивацію й очищення вірусів, після чого з віріонів отримують есенціальні білкові антигени. Згодом ці антигени змішують за певною формулою в точно визначених дозах. На завершення вакцину вміщують в шприци, випробовують і маркують після схвалення її уповноваженими органами охорони здоров’я країни.

Імуногенність (тобто здатність викликати імунну відповідь) вакцини дуже висока. Результати клінічних досліджень, що були проведені в умовах суворо контрольованого епіддосліду, свідчать, що вакцина для профілактики грипу ІНФЛУВАК® має слабку реактогенність (1,4%) і виражену антигенно-імуногенну активність (95%) щодо вірусів грипу A і B (Palache A.M. et al., 1999).

Щеплення вакциною ІНФЛУВАК® призводить до утворення в організмі антитіл проти вірусу грипу, які інактивують живий вірус, що потрапляє до організму. Ефективний імунітет утворюється через 2 тижні після щеплення. Оскільки інкубаційний період грипу становить декілька днів, якщо контакт з вірусом стався незадовго до щеплення або відразу після нього, захворювання можливе. Тому щеплення потрібно проводити заздалегідь, до початку епідемії грипу. Тривалість і рівень імунного захисту не є сталою величиною, а залежить від індивідуальних особливостей, і може становити 6–12 міс після щеплення. Для забезпечення належного захисту проти грипу потрібно повторювати щеплення кожного року перед початком епідемічного сезону.

Не можна обійти увагою той факт, що щеплення проти грипу є економічно вигідним через зниження захворюваності серед працездатного населення (Postma et al., 2002), тому в економічно розвинутих країнах питання: «Чи потрібно щеплення » — виникає значно рідше, ніж у нашій країні, де пацієнти часто потерпають від вакцин недостатньо високої якості. З приходом на український фармацевтичний ринок препаратів високої якості повинно змінюватися і ставлення до цієї проблеми.

Безпечність використання вакцини ІНФЛУВАК®

З початку виробництва вакцини дотепер компанії «Солвей Фарма» було повідомлено лише про поодинокі випадки побічних ефектів: нездужання, головний біль, нежить, підвищення температури тіла тощо. За останні п’ять років у світі було використано більш ніж 30 млн доз вакцини ІНФЛУВАК®, при цьому практично не спостерігалося неочікуваних побічних ефектів, які можна було б пов’язати з дією вакцини. Це може стати додатковою гарантією безпечності цієї вакцини, яка дозволена для використання у дітей віком старше 6 міс, у період вагітності (ІІ та ІІІ триместр) та годування груддю.

Дуфарджект®

В основі конструкції шприца Дуфарджект® (розробка фірми «Philips») — унікальний оригінальний пристрій, при приведенні шприца в дію спеціальна гумова пробка просувається вперед і потрапляє в отвір з обвідними каналами, що забезпечує стерильність вакцини ІНФЛУВАК®. Голка фіксована і має силіконове покриття. Шприц простий у використанні і дозволяє вводити препарат в слушний момент. Дуфарджект® гарантує цілковиту безпечність введення хворому точно встановленої дози. За інформацією виробника, за час використання вакцини в Україні провакциновано понад 2 млн осіб.

РЕЖИМ ДОЗУВАННЯ

  • Доза для дорослих і підлітків (з 14 років): 0,5 мл — вакцина вводиться одноразово.
  • Доза для дітей віком 6 місяців – 3 роки: 0,25 мл.
  • Доза для дітей від 3 до 14 років: 0,5 мл — вакцина вводиться одноразово.

Дітям, що раніше не хворіли на грип і не були вакциновані, рекомендується вводити дві дози вакцини з інтервалом у 4 тижні.

Хворим на імунодефіцит рекомендується вводити дві дози вакцини з інтервалом у 4 тижні.

Отже, не слід забувати, що грип має сезонний характер і виникає в осінньо-зимовий період. Для формування відповідного рівня імунітету необхідно, щоб після щеплення минуло не менше 2 тижнів, проводити ж щеплення слід не пізніше ніж за 2 тижні до очікуваної епідемії. Тому саме зараз — слушний час, коли можна зробити щеплення проти грипу, щоб не збільшувати життєві негаразди через черговий щорічний візит цього незваного гостя. o

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті