В МОЗ України обговорили стан виконання Держпрограми «Цукровий діабет» на 2009-2013 р. р.

26 Травня 2010 12:50 Поділитися

В МОЗ України відбулася селекторна нарада, під час якої представниками профільного міністерства обговорювався стан виконання Державної цільової програми «Цукровий діабет» на 2009-2013 р.р. У нараді взяли участь: Валерій Бідний, заступник міністра охорони здоров’я України, Микола Хобзей, в.о. директора департаменту розвитку медичної допомоги, Олександр Ларін, директор Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин, Зоя Крушинська, начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги, сімейної медицини департаменту розвитку медичної допомоги, Наталія Зелінська, головний позаштатний спеціаліст зі спеціальності «Дитяча ендокринологія».

В. Бідний повідомив, що МОЗ України вжило низку заходів, спрямованих на удосконалення організації надання необхідної медичної допомоги хворим на цукровий діабет (ЦД) та його ускладнення. Зокрема, в минулому році було прийнято Державну цільову програму «Цукровий діабет».

Водночас, з метою запровадження рецептурної системи забезпечення хворих на ЦД лікарськими засобами та виробами медичного призначення прийнято відповідне рішення Уряду, а саме розпорядження КМУ від 5 березня 2009 р. №247. Окрім того, прийнято декілька наказів, надано низку рекомендацій та доручень профільного міністерства, проведено численні наради з означених питань.

Разом з тим, за словами заступника міністра, моніторинг забезпечення хворих на ЦД та хід виконання відповідної державної програми у регіонах свідчать, що в цій сфері залишається багато проблем. Він зазначив, що сьогодні в Україні функціонує 2 реєстри хворих на ЦД: реєстр дорослих хворих на інсулінзалежний ЦД на базі Інституту ендокринології та обміну речовин Національної академії медичних наук України, а також реєстр дітей віком до 18 років на базі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ». Їх основою є різні по структурі та наповненню інформаційні бази. Окрім того, у деяких регіонах – Вінницькій, Дніпропетровській та інших областях – створюються власні реєстри. Інформація з цих реєстрів не узгоджується з даними Центру медичної статистики, про що свідчать суттєві розбіжності як по загальній кількості хворих на ЦД, так і по кількості хворих, котрі приймають препарати інсуліну. Це негативно впливає на фінансово-економічне обґрунтування видатків на забезпечення цих пацієнтів лікарськими засобами та виробами медичного призначення та викликає справедливі нарікання з боку Міністерства фінансів, Міністерства економіки та Голова КРУ.

Результати моніторингу надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет у 2009 р. свідчать про відсутність у регіонах належного контролю за компенсацією ЦД, що пов’язано з дефіцитом та нераціональним використанням наявного медичного обладнання для вимірювання глікозильованого гемоглобіну та мікроальбумінурії, закупленого за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

В. Бідний зазначив, що МОЗ України проводяться заходи щодо вирішення цього питання і є відповідна підтримка Уряду. У 2010 р. ситуація щодо співвідношення препаратів інсуліну дещо покращилась, але залишається незадовільною, насамперед у містах Києві та Севастополі, Львівській та Запорізькій областях. Отже питання надання медичної та фармацевтичної допомоги хворим на ЦД потребує певних заходів, в першу чергу, з боку місцевої влади.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті