Природний захист для імунітету

Щоденно ми стикаємось з сотнями чи навіть тисячами бактерій і вірусів. Мікроорганізми буквально оточують нас вдома і на вулиці, у транспорті чи на роботі. Деякі з них безпечні для організму людини та не можуть проникнути через неушкоджену шкіру чи здорові легені. Але навколо нас є й дуже небезпечні бактерії, що здатні порушувати нормальну життєдіяльність організму та викликати захворювання. Протидіяти цим інфекціям може тільки імунітет — природний захист організму, здатний вчасно виявляти та знищувати шкідливі для людини біологічні агенти. Власне завдяки йому люди можуть протистояти інфекційним захворюванням та швидко видужувати від гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ).

Однак несприятлива екологія, нездоровий спосіб життя, знижена фізична активність, стреси та інші фактори призводять до того, що навіть сильний імунітет із часом стає вразливим. Крім того, віруси і бактерії здатні мутувати, швидко пристосовуючись до нових умов. Перед початком сезону застуд та епідемій слід подумати про те, як завчасно зміцнити імунітет.

Виправданим рішенням для підтримки захисних сил організму в холодну пору року є збагачення щоденного раціону харчування дієтичними добавками. Одним із таких засобів є НУТРАНЕКСТ™ ІммуКейр від компанії «Вардхман Хелскейр», що містить коров’яче молозиво — природне джерело імуностимулювальних компонентів (Thapa B.R. et al., 2005).

Молозиво — це секрет, який виділяють молочні залози ссавців, у тому числі жінок, у перші 2–3 доби після народження немовляти.

Медичними дослідженнями доведено, що основні компоненти молозива, отриманого від корів, ідентичні основним компонентам людського молозива. Але за кількісним вмістом деяких активних речовин коров’яче молозиво навіть перевершує жіноче. Так, наприклад, жіноче молозиво містить тільки 2% імуноглобуліну G, у той час як у молозиві корови його в середньому в 40 разів більше (Leyton W. еt al., 2007).

Молозиво якісно відрізняється за фізико-хімічними властивостями від звичайного молока, оскільки, окрім підвищеної енергетичної цінності, містить дуже широкий спектр специфічних імунних речовин, які забезпечують захист новонародженої дитини від деяких інфекційних збудників та шкідливих факторів навколишнього середовища.

У молозиві міститься 3 основні класи імуноглобулінів — IgA, IgM, IgG. Важливо зазначити, що для створення ефективного імунітету необхідні всі три класи, і жоден з них окремо не може забезпечити повноцінного захисту. Особливістю IgA є те, що він стабільний при низькому pH шлунка і не руйнується протеолітичними ферментами, що дає можливість імунному білку зберігати свою імунологічну активність упродовж усього травного каналу. Надходячи з коров’ячим молозивом до кишечнику, IgA пригнічує розмноження в ньому хвороботворних кишкових і дизентерійних паличок, стафілококів та інших мікроорганізмів і сприяє виведенню їх з організму.

У свою чергу, IgG та IgM молозива беруть активну участь у формуванні специфічного (спрямованого на відповідний інфекційний збудник) імунітету. У відповідь на вторгнення інфекційних агентів збільшується синтез антитіл класу IgM, що є первинною ланкою у захисті від патогенів у гострий період захворювання. У той же час антитіла класу IgG за кілька тижнів формують імунологічну пам’ять, створюючи пасивний імунітет. Саме імуноглобуліни G молозива захищають дитину від хвороб, якими раніше перехворіла мати, протягом 3–6 міс (Романенко Г.О, 2013).

Також до числа захисних факторів молозива належить лактоферин, який є найбільш поліфункціональним білком коров’ячого молозива. Основною функцією цього білка є перенесення атомів заліза для синтезу гемоглобіну, при цьому він активно зв’язує вільні іони Fe2+, тим самим створюючи залізодефіцитне середовище та позбавляючи бактеріальну мік­рофлору необхідного для її росту і життєдіяльності мікроелементу (González-Chávez S.A. et al., 2008).

Іншим важливим захисним компонентом молозива, який характеризується імунологічною дією, є лактопероксидаза. Лактопероксидаза — фермент групи пероксидаз, який має бактерицидні властивості і є важливим компонентом неспецифічного імунітету слизової оболонки ротової порожнини та дихальних шляхів (Абатуров А.Е., 2009).

До складу біологічної добавки НУТРАНЕКСТ™ ІммуКейр також входять вітамін С та цинк, які мають загальностимулювальні, імуномодулювальні та антиоксидантні властивості.

Згідно з результатами численних досліджень вітамін С проявляє сильні антиоксидантні властивості, є кофактором у багатьох важливих біохімічних процесах, а також стимулює процеси обміну речовин, виступаючи донором електронів у хімічних процесах. Окрім цього, цей вітамін активно бере участь у синтезі колагену і корнітину та захищає судини мікроциркуляторного русла від пошкоджень, викликаних інфекційним процесом, тим самим прискорюючи одужання (Watson R. et al., 2010).

Також вітамін С опосередковано стимулює утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл і захищає організм від вірусних та бактеріальних інфекцій. Застосування вітаміну С скорочує тривалість перебігу ГРВІ на 23%, (Захарова И.Н., 2004) і навпаки, дефіцит вітаміну С зумовлює пригнічення імунітету. Достатня кількість вітаміну С може попередити ризик ускладнень, таких як пневмонія та легеневі інфекції.

Окрім цього, вітамін С бере участь у процесі дезінтоксикації та сприяє очищенню організму від токсичних речовин, радіонуклідів, важких металів, нітратів. Доведено, що вже через 2 дні після виключення вітаміну С з раціону на 20% зменшується вміст ферментів у клітинах печінки, які очищують організм від токсинів (Johnston C.S. et al., 2014).

Багато проведених досліджень підтверджують, що цинк є життєво важливим мікроелементом, необхідним для нормального функціонування вилочкової залози (тимусу), основ­ного імунного органу нашого організму. Відомо, що у разі дефіциту цинку відзначається значне порушення функцій імунної системи: порушується нормальна робота лімфоцитів, особливо T-хелперів, знижується активність тимуліну (гормону вилочкової залози, що регулює діяльність імунних клітин) та неспецифічних імунних клітин, відомих як NK-кілери (Beck B. et al., 2006).

Завдяки гармонічно підібраному складу продукт НУТРАНЕКСТ™ ІммуКейр може бути рекомендований для раціону харчування як загальнозміцнювальний засіб, що позитивно впливає на стан імунної, дихальної та травної системи.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті