Заклади охорони здоров’я можуть закуповувати і відпускати ліки, на які задекларовано оптово-відпускні ціни

03 Жовтня 2017 2:50 Поділитися

Як ми вже повідомляли, 29 вересня на урядовому порталі оприлюднено текст постанови КМУ від 27.09.2017 р. № 718 «Деякі питання закупівлі лікарських засобів». Документом відтерміновується обов’язкове застосування Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Національний перелік) під час здійснення регіональних закупівель закладами охорони здоров’я та при пільговому і безоплатному відпуску ліків з аптек до 1 січня 2018 р.

Постанова КМУ № 718 набула чинності 30 вересня 2017 р. у зв’язку з опублікуванням в «Урядовому кур’єрі» № 184 від 30.09.2017 р.

Документом встановлюється, що лікарські засоби, які в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та включені до Державного реєстру лікарських засобів України, закуповуються і відпускаються закладами й установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.

До кінця року лікарі також можуть виписувати, а аптеки — відпускати безоплатні або пільгові рецепти на ліки, не включені до Національного переліку, але оптово-відпускні ціни на які задекларовано та внесено в реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби (далі — Реєстр).

Ціноутворення

Ліки, які закуповуються та/або вартість яких відшкодовується за бюджетні кошти, підлягають декларуванню зміни оптово-відпускних цін. Ця норма передбачена чинною постановою КМУ від 2 липня 2014 р. № 240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби».

Заклади й установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закуповують лікарські засоби за цінами, які не перевищують рівня задекларованих змін оптово-відпускних цін з урахуванням податків та зборів та граничних постачальницько-збутових і торговельних (роздрібних) надбавок, установлених постановою КМУ від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

Нагадаємо, що на ліки, оптово-відпускні ціни на які внесені до Реєстру, граничні постачальницько-збутові надбавки мають становити не вище ніж 10%, що нараховуються до задекларованої зміни оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів. Граничні роздрібні надбавки не мають перевищувати 10%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Якщо ж в асортименті аптечного закладу в наявності є ліки, включені до Національного переліку, то граничні постачальницько-збутові надбавки на них мають становити не вище ніж 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, а граничні роздрібні надбавки — не вище ніж 25%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Юрій 02.10.2017 3:00
Два останні абзаци чим відрізняються? Формулювання одне, а націнки різні. Тобто 10 чи 25 відсотків в роздрібі націняти?
карина 02.10.2017 4:15
Стаття юридично безпідставна! Автор не відрізняє поняття ,,закупівля,, і ,,відшкодування вартості раніше придбаних і безоплатно відпущених ліків через касу в роздріб пацієнту. При останньому -перехід права власності при відпуску ліків здійснюється громадянину. За цих обставин застосування націнки і реєстру оптово- відпускних цін можливо тільки при закупівлі лік засобів за бюджетні кошти.Прошу юридично обгрунтувати за Кодексом ..а не тим що кошти бюджетні.
Лара 06.10.2017 1:09
Юрий, по Национальному Переліку наценка составляет 10% для опта, 25% для розницы

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті