У 5 областях України зірвано первинну вакцинацію проти поліомієліту

За інформацією МОЗ України, нині в регіонах України наявні всі вакцини, окрім ін’єкційної вакцини для профілактики поліомієліту, яка закінчилася у 5 регіонах через неправильно сформований запит на закупівлю цих вакцин. «Ми дозамовили ці вакцини. Зважаючи на тривалий цикл виробництва (18–24 міс), а також дефіцит цих вакцин на світовому ринку, їх поява може зайняти певний час. Проте UNICEF поставив закупівлю цієї вакцини для України в пріоритет», — йдеться у повідомленні МОЗ України.

У Міністерстві закликають регіони відповідально ставитися до розрахунків потреби в вакцинах, ефективно розподіляти препарати між лікувальними закладами, стежити за їх наявністю та вчасно звертатися в МОЗ України, якщо потрібних вакцин немає.

У зв’язку із цим постає питання, чи здійснювало Міністерство контроль на етапі формування і отримання з регіонів даних щодо потреби у вакцині.

Зробимо нескладні математичні розрахунки. За даними Державної служби статистики України, у січні–серпні 2017 р. народилося 243 862 немовляти. Якщо брати середню кількість новонароджених за 1 міс, то до кінця року має народитися приблизно ще 122 тис. немовлят. Тобто в рік народжується приблизно 365 тис. дітей.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні вакцинація дітей для профілактики поліомієліту проводиться у віці 2, 4, 6, 18 міс, 6 та 14 років. Інактивована вакцина для профілактики поліомієліту (далі — ІПВ) застосовується для перших двох щеплень. Тобто щороку держава має закуповувати щонайменше 730 тис. доз для вакцинації новонароджених проти поліомієліту.

У той же час в інформації UNICEF щодо закупівлі вакцин та лікарських засобів на замовлення МОЗ України за бюджетні кошти 2016 р. йдеться про те, що у червні в Україну доставлено лише 143 800 доз ІПВ. Тобто, на етапі формування потреби, ймовірно, до уваги бралася не потреба у цій вакцині в регіонах, а реальні можливості UNICEF закупити її, виходячи з обмеженого бюджетного фінансування. Наразі підписано контракт на додаткову закупівлю 450 000 доз вакцини. Препарат знаходиться на стадії виробництва.

МОЗ України щомісяця оновлює інформацію про залишки вакцин, що надаються державою безоплатно, в усіх регіонах.

Якщо ви побачили, що у вашому регіоні вакцина є, але у закладі охорони здоров’я її немає, зверніться до органів управління на місцях.

Батьки можуть повідомляти про відсутність вакцин за встановленою формою: https://goo.gl/forms/EveYtAMoF5VBw9fr2.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті