Програма «Доступні ліки»: Уляна Супрун представила звіт Уряду

4 квітня 2018 р. під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана відбулося чергове засідання Уряду. Одним з ключових питань, яке стояло на порядку денному, було представлення в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун звіту щодо реалізації програми «Доступні ліки».

«Я пам’ятаю, скільки було скептицизму, коли ми тільки починали запускати програму «Доступні ліки», яка достатньо непросто розпочинала свою дію. Але ми маємо конкретний результат», — зазначив під час вступного слова Володимир Гройсман.

За його словами, 8 млн українських громадян щоденно користуються програмою «Доступні ліки». «Ми запустили систему підтримки хронічно хворих людей, і ця система буде діяти постійно, я глибоко у цьому переконаний», — підкреслив Глава Уряду.

Говорячи про проблеми, пов’язані з реалізацією урядової програми, В. Гройсман звернув увагу на недостатнє забезпечення доступними ліками сільського населення. Вирішувати цю проблему і створювати умови для безперебійного забезпечення ліками в сільській місцевості, за його словами, має місцева влада, у тому числі в розрізі реалізації президентської ініціативи щодо поліпшення сільської медицини.

Більш детально про реалізацію програми «Доступні ліки» розповіла Уляна Супрун, за словами якої на сьогодні до програми залучено 7138 аптечних закладів, у яких можна придбати доступні ліки.

«Просвітницька кампанія, постійна комунікація дозволили залучити до програми більше учасників і пацієнтів, що є результатом роботи місцевої влади», — зазначила в.о. міністра.

За її словами, рік дії програми показав не лише кількісні, а й якісні зміни. «За даними регіонів, кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульти, інфаркти, знизилася на більше ніж 4%, нападами бронхіальної астми — майже на 6%», — повідомила У. Супрун.

МОЗ України й надалі працюватиме над тим, щоб підвищувати доступність програми для пацієнтів у сільській місцевості. «Закликаємо місцеву владу інформувати фельдшерів про можливість виписувати і відпускати доступні ліки», — підкреслила доповідач.

Профільне міністерство також має намір запустити цього року електронний рецепт. Для цього вже визначено регіони, де у травні стартуватиме пілотний проект: м. Вінниця, Дніпро, Івано-Франківськ, Черкаси і Бахмут.

Як це працюватиме? «Лікар заноситиме у комп’ютер або планшет дані електронного рецепта і ставитиме свій електронний підпис. Пацієнт отримуватиме смс-код, який показуватиме в аптеці фармацевту, і отримає свої ліки», — зазначила У. Супрун, додавши, що в Міністерстві сподіваються на те, що до кінця поточного року електронний рецепт працюватиме по всій Україні.

Говорячи про урядову програму в контексті національної кампанії з вибору лікаря, в.о. міністра зазначила, що з липня 2018 р. медичні заклади гарантовано надаватимуть чіткий перелік безкоштовних послуг пацієнтам. Серед таких послуг і виписування рецептів на ліки, включені до програми «Доступні ліки».

В. Гройсман подякував керівництву МОЗ України за проведену роботу. «Вважаю, що треба йти далі. Важливо, щоб кожна родина отримала свого лікаря», — сказав Глава Уряду.

Олександр Саєнко, міністр Кабінету міністрів, нагадав про те, що декілька місяців назад в Україні було запроваджено онлайн-облік залишків закуплених за бюджетні кошти лікарських засобів у лікарнях. У зв’язку із цим він поцікавився в очільника МОЗ України, чи є якісь результати роботи такого сервісу.

«Зараз ми завершуємо роботу над тим, щоб був електронний склад, у якому будуть відображені всі закуплені за бюджетні кошти ліки. Ми покажемо, куди вони поїхали і як вони були використані чи не використані», — повідомила У. Супрун.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті