7 міфів про грудне вигодовування

01 Серпня 2018 11:44 Поділитися

1–7 серпня проходить Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Найавторитетніші організації усього світу рекомендують виключно грудне вигодовування протягом перших 6 міс життя — це є фундаментом здоров’я дитини в майбутньому. Також грудне вигодовування сприяє здоров’ю мами: знижує ризик раку молочної залози і яєчника, цукрового діабету 2-го типу і післяпологової депресії. Найбільша складність для жінки при годуванні грудьми — це дезінформація і міфи, які вирішило розвінчати Міністерство охорони здоров’я України на своєму офіційному сайті.

МІФ 1. Грудне вигодовування — це боляче.

ФАКТ 1. Годувати грудьми — це не боляче. Але для цього жінка повинна знати, як правильно прикладати дитину. Ознаки правильного прикладання дитини до грудей:

  • підборіддя дитини торкається грудей;
  • рот дитини широко відкритий;
  • нижня губа дитини вивернута назовні;
  • дитина більше захоплює нижню частину ареоли.

Якщо з’явилися тріщини, потрібно відкоригувати техніку прикладання. У жодному разі не обробляйте тріщини на сосках препаратами, що містять спирт, — це лише сприятиме збільшенню тріщин. А от молозиво, молоко і слина дитини мають ранозагоювальні властивості.

МІФ 2.  Жінка з маленьким розміром грудей/плоскими сосками не зможе годувати.

ФАКТ 2. Форма і розмір грудей не впливають на процес лактації. Оцінити якість і достатність лактації неможливо «на око». Висновки можна робити лише з огляду на самопочуття дитини: якщо малюк здоровий, веселий, вивчає світ, набирає масу тіла, йому вистачає молока.

МІФ 3. Дитину треба підгодовувати у перші дні після народження, поки молока не виробилося достатньо.

ФАКТ 3. З першої години життя і в перші дні після народження дитина, прикладаючись до грудей, отримує молозиво. Молозиво — це потужний захист від хвороб. Воно унікальне за складом і дає найбільшу користь для здоров’я дитини. У ньому багато антитіл для захисту дитини від захворювань. Не потрібно давати дитині в ці дні суміш або воду: молозива має бути мало, маленький обсяг дає час адаптуватися незрілим ниркам новонародженого і травній системі.

МІФ 4. Молоко – це їжа, дитині треба давати пити воду.

ФАКТ 4. Немовлятам віком до 6 міс вода не потрібна, навіть у жаркому кліматі. Якщо поїти немовлят водою, це піддає їх ризику діареї і недоїдання. Вода може бути забруднена і стати причиною інфекційних захворювань у немовлят. Грудне молоко втамовує спрагу. Воно більше ніж на 80% складається з води, особливо молоко, яке надходить на початку кожного годування. Тому в перші 6 міс життя малюку не потрібно давати воду, сік або чай — навіть у жарку або холодну погоду. Якщо дитина отримує інші напої, вона буде пити менше грудного молока. Це, у свою чергу, може вплинути на імунітет дитини і підвищити ймовірність хвороби.

МІФ 5. Упродовж усього періоду грудного вигодовування мама має дотримуватися суворої дієти.

ФАКТ 5. Харчування мами має бути різноманітним і повноцінним. Варто уникати лише тих продуктів, які викликають реакції у когось із членів родини (наприклад споживання горіхів провокує алергічні реакції у батька). Крім цього особливих обмежень немає.

Жінка, яка годує грудьми, досить швидко втрачає зайві кілограми. Для цього не варто дотримуватися спеціальної дієти.

Так само не варто намагатися пити менше води: обмеження прийому рідини не сприяє виділенню молока з грудей, а призводить до затримки рідини в організмі, що викликає набряки, відчуття спраги та інші незручності.

МІФ 6. Необхідно готувати молочні залози до грудного вигодовування.

ФАКТ 6. Насправді жодних особливих процедур перед годуванням дитини проводити не треба — достатньо дотримуватися звичайної гігієни. Важливо мити руки перед вигодовуванням дитини, а от мити груди перед кожним вигодовуванням потреби немає. Щоб не з’являлися тріщини, дотримуйтесь найважливішої умови — правильно прикладайте дитину до грудей.

МІФ 7. У грудному вигодовуванні важливо дотримуватись режиму — з перервами щонайменше 3 год.

ФАКТ 7. Для найкращого захисту дитини фахівці ВООЗ рекомендують розпочати годування протягом першої години після народження, а потім годувати дитину за вимогою, а не за графіком. Зверніть увагу на такі важливі факти:

  • організм дітей може самостійно визначати, скільки грудного молока (поживних речовин) потрібно і скільки часу триватиме процес годування;
  • що частіше дитина їсть, то більше молока виробляється у матері;
  • потрібно прикладати дитину до грудей за вимогою, тобто щоразу, коли бачите, що дитина неспокійна (можливо, їй просто треба вгамувати спрагу);
  • у стресових ситуаціях діти вимагають прикладання до грудей — це дозволяє їм почуватися в безпеці.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті