Чому надмірна маса тіла небезпечна для здоров’я

07 Серпня 2018 2:45 Поділитися

Надмірна маса тіла підвищує ризик розвитку небезпечних хвороб, зокрема серцево-судинних. Такий висновок науковців ґрунтується на 4-річному дослідженні близько 300 тис. осіб, які не мали серцевих захворювань. Вимірюючи індекс маси тіла, дослідники виявили співвідношення між збільшенням маси тіла та появою хвороб серця — чим більша кількість кілограмів, тим вищий ризик захворіти.

Тривалість життя та захворювання

У комбінації з серцево-судинними захворюваннями надмірна маса тіла впливає також на тривалість життя. Зокрема, у дослідженні було виявлено, що тривалість життя чоловіків середнього віку з  надмірною масою тіла була на 6 років меншою у порівнянні з тими, хто постійно підтримував оптимальну для себе масу тіла.

Також існують інші проблеми зі здоров’ям, пов’язані з надмірною масою тіла. Наприклад, людина може стати більш сприйнятливою до розвитку апное (задишки) уві сні, болю в суглобах та артриту, захворіти на цукровий діабет.

Що таке абдомінальний жир і чому він небезпечний

Жирова тканина дуже підступна. Вона може оточувати життєво важливі органи — підшлункову залозу, печінку та кишечник, і заважати їх нормальній роботі. Цей тип жиру вважається найбільш небезпечним і називається абдомінальним. Він накопичується на рівні талії, у черевній порожнині. Чим більша частка такого жиру в організмі, тим вищий ризик появи серцево-судинних захворювань. Адже жирова тканина негативно впливає на артеріальний тиск, рівень глюкози в крові та рівень холестерину.

Оптимальна для здоров’я маса тіла

Підтримувати оптимальну для здоров’я масу тіла означає зберігати нормальний індекс маси тіла у співвідношенні маси та росту. Для цього існують навіть спеціальні онлайн-калькулятори, які обчислюють індекс маси тіла. Перевірте себе! Також важливо вимірювати талію і окружність стегон — талія повинна бути значно меншою.

Як гарно почуватися та жити довго

Здорове харчування, фізична активність і поведінка — найбільш ефективні інструменти для підтримання здорової маси тіла. Прості поради допоможуть тримати масу тіла в нормі, чудово почуватися і жити довше.

Будьте активними

Фізична активність — найкраща профілактика надмірної маси тіла. Навіть якщо ви маєте надмірну масу тіла, але водночас постійно активні фізично — ризик появи серйозних хвороб знижується в рази. Якщо у вас немає часу на регулярні тренування, намагайтеся проводити активно кожну вільну хвилину.

Харчуйтеся повноцінно

Голодування та детокс-дієти не працюють та навіть можуть зашкодити здоров’ю. Важливо харчуватися регулярно та повноцінно. У жодному разі не пропускайте сніданки, не замінюйте повноцінний прийом їжі кавою.

Спіть достатньо

Порушення сну підвищує ризики розвитку надмірної маси тіла. Це пов’язано з появою метаболічних та ендокринних змін в організмі, що сприяють збільшенню маси тіла. Тому намагайтеся дотримуватися режиму та спати не менше 7–8 год.

Консультуйтеся зі своїм лікарем щодо питань здоров’я, зокрема як підтримувати оптимальну масу тіла.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті