Чим небезпечне тривале сидіння та як компенсувати негативні наслідки

15 Серпня 2018 12:33 Поділитися

Доведено, що тривале сидіння може бути причиною багатьох смертельно небезпечних хвороб. Крім того, науковці визначили, що час, проведений перед телевізором, значно небезпечніший за звичне сидіння за робочим столом. Розказуємо, як нівелювати смертельні ризики від тривалого сидіння.

Чим небезпечний малорухливий спосіб життя

Незалежно від віку чи наявних проблем зі здоров’ям, години, які ми витрачаємо на сидіння в офісних кріслах, автомобілях або ж на дивані, буквально нас вбивають. Щороку 9% людей по всьому світу помирає від хвороб, спровокованих малорухливим способом життя.

Проаналізувавши різні типи сидіння, науковці визначили, що час, проведений перед телевізором, значно небезпечніший за звичне сидіння — за робочим столом. До того ж, фізична активність у цьому випадку спрацьовує не так ефективно.

Пояснення наступне: дивлячись телевізор, ми більш схильні їсти нездорову їжу та довго сидіти на одному місці, ніж в робочий час. Тому небезпека від малорухливості зростає в рази.

Як компенсувати негативні наслідки від тривалого сидіння

Рецепт дуже простий — фізична активність. Яка саме і в якій кількості вже визначили науковці. Від 60 до 75 хв помірної фізичної активності, такої як ходьба, катання на велосипеді або гра в теніс, нівелюють смертельні ризики навіть від тривалого сидіння — близько 8 год.

Чим інтенсивніше активність, тим менше часу потрібно, щоб побороти негативні наслідки. Наприклад, більш енергійні заняття, такі як швидкий біг, футбол, катання по горбистій місцевості чи спінінг, мають позитивний ефект від приблизно 25 хв заняття, навіть якщо ви увесь день просиділи за столом.

Це не означає, що ви маєте визначати конкретно 25 чи 60 хв часу на свої заняття спортом. Рухайтеся якомога більше. А головне — регулярно! Заняття можна розбити на кілька блоків протягом дня, що також матиме позитивний ефект для вашого здоров’я.

Яка активність є помірною або інтенсивною, можна подивитися в таблиці, розробленій Центрами з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention  CDC).

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті