Чи корисне для здоров’я вегетаріанство

10 Вересня 2018 4:46 Поділитися

Вегетаріанство стало способом життя для багатьох людей. Його основа — виключення з раціону м’яса тварин. Існують й більш суворі види вегетаріанських дієт, як-от веганство, прихильники якого відмовляються від великої кількості продуктів тваринного походження в харчуванні та побуті. Разом зі спільнотою UAnimals Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України розповідає, чи є така дієта повноцінною, збалансованою та в цілому більш корисною для здоров’я.

Близько 7 років тому на просторах інтернету почала поширюватися неправдива інформація, начебто ВООЗ визнало вегетаріанство хворобою, а саме — психічним розладом. З часом ця неправдива інформація почала ширитися по медіа. Навіть після офіційного спростування ВООЗ для багатьох людей ця новина залишила неправильне сприйняття такого стилю життя.

МОЗ запевняє, що належним чином спланований вегетаріанський раціон харчування є здоровим, збалансованим та в багатьох випадках корисним для профілактики багатьох захворювань. Академія харчування та дієтології (Academy of Nutrition and Dietetics), США, підтверджує, що така дієта підходить для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі в період вагітності й годування груддю, для немовлят, дітей, підлітків, осіб похилого віку, а також спортсменів.

На сьогодні рослинна їжа визнається як не тільки повноцінна для харчування, але й як спосіб профілактики та зниження ризику появи багатьох хвороб. Дослідження вказують, що для вегетаріанців характерний нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань, надмірної маси тіла та ожиріння й деяких видів раку.

Щоб рослинна дієта була корисною, слід ретельно та уважно дотримуватися її. Адже це не означає просту відмову від м’яса та продуктів тваринного походження. Саме здоровий рослинний раціон (овочі, фрукти, насіння), а також повноцінна заміна тваринного білка на рослинний (бобові, соєві продукти, горіхи) сприяють зниженню ризику появи багатьох захворювань. Якщо ж ви не їсте м’яса, а компенсуєте це малопоживною їжею, очікувати на корисні ефекти для здоров’я марно.

Якщо хочете розпочати таку дієту, підходьте до цього розумно та зважено. Починайте повільно та поступово виключати м’ясо чи інші продукти тваринного походження зі свого раціону. До того ж варто заздалегідь зрозуміти, яким чином плануватимете свій оновлений раціон, щоб отримувати достатню кількість поживних речовин.

Будьте реалістичними. Якщо не дуже любите фрукти чи овочі, це може стати проблемою. Обов’язково консультуйтеся зі своїм лікарем! Він допоможе обрати найкращу стратегію переходу на новий стиль життя.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті