Які ситуації підштовхують до самогубства і куди звернутися за допомогою

12 Вересня 2018 5:06 Поділитися

За даними ВООЗ, у світі щороку близько 800 тис. осіб закінчують життя самогубством, це стається кожні 40 с. Значно більше людей намагаються скоїти самогубство, але, на щастя, їх вдається врятувати. Кожна з таких втрат — велика трагедія, яка зачіпає життя тисяч сімей та має суттєві негативні наслідки для суспільства.

Які чинники можуть стати причиною самогубства

У сучасному світі самогубство є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Науковці досі не мають точної відповіді на запитання, що саме змушує людей вкорочувати собі життя та як цьому можна ефективно запобігати.

Безліч чинників, з якими стикається людина в повсякденному житті, у певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе. Багато випадків самогубства відбувається імпульсивно в моменти кризи, коли стає важко впоратися з життєвими негараздами, — фінансовими проблемами, завершенням стосунків чи тяжкими хворобами. У зоні ризику знаходяться також люди, які мають алкогольну чи наркотичну залежність.

Крім того, особи, які стали свідками конфліктів чи катастроф, пережили насильство або втрату близької людини, тісно пов’язані з деструктивною поведінкою. Показники самогубства також є високими серед уразливих груп, які зазнають дискримінації.

Запобігти самогубству: куди звернутися за допомогою

Якщо ви помітили, що ваші близькі чи знайомі відчувають надмірну тривожність, депресію, зневірені чи відчувають за щось провину, — неодмінно поговоріть з ними! Дізнайтеся якомога більше деталей про їх стан та запропонуйте допомогу. Найкраще рішення — звернутися до фахівця. Він може допомогти зрозуміти суть проблеми і зорієнтувати, як діяти далі.

В Україні працюють локальні «гарячі лінії», які допомагають людям справлятися з емоційними проблемами:

  • телефон довіри благочинного фонду «Ставропігіон» у Львові — 1558;
  • телефон екстреної психологічної допомоги при Кризовому центрі медико-психологічної допомоги: +38 (068) 770-37-70, +38 (099) 632-18-18, +38 (093) 609-30-03;
  • «Лiнiя допомоги», тел.: +38 (067) 975-76-76, +38 (066) 975-76-76, +38 (093) 975-76-76;
  • «Ла Страда-Україна», тел.: 0 800 500-335 або 386 (з мобільного);
  • Лінія психологічної допомоги для учасників АТО та членів їх сімей, тел.: 0 800 505-085.

Добрим прикладом роботи лінії психологічної підтримки у світі є БО «Australia Lifeline». Минулого року МОЗ України організувало візит представників цієї організації в Україну, під час якого вони поділилися досвідом зі своїми українськими колегами та дали рекомендації щодо розвитку такої форми допомоги в Україні.

Використовуючи успішний досвід, планується запустити єдиний номер психологічної допомоги та універсальні протоколи прийому дзвінків. Наразі тривають перемовини з Австралійським урядом щодо перекладу протоколів та проведення тренінгів для українських організацій від «Australia Lifeline».

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті