Етичний кодекс фармацевтичних працівників декларує моральні принципи професії

21 липня в МОЗ відбулося засідання робочої групи з питань опрацювання проекту Етичного кодексу фармацевтичних працівників (далі — проект; див. «Щотижневик АПТЕКА» № 22 (743) від 07.06.2010 р.). Під час заходу було представлено його останню версію.

Як зазначається у вступній частині проекту, метою кодексу є декларація фундаментальних принципів професії, заснована на моральних зобов’язаннях і цінностях. Кодекс визначає етичні норми професійної поведінки та відповідальності, які мають стати керівництвом для провізорів та фармацевтів у їх взаємовідносинах із суспільством в умовах формування ринкових відносин, коли підвищується роль та значимість фармацевтичної професії. Отже, цей документ стосується швидше етичних аспектів фармацевтичної діяльності, ніж професійних.

У ході обговорення зазначалося, що деякі терміни та формулювання потребують уточнення. Дискусія виникла навколо розділу, що стосується взаємовідносин фармацевтичного працівника та пацієнта, зокрема стосовно права, в межах чинного законодавства, відмови у відпуску лікарського засобу в інтересах збереження здоров’я пацієнта.

Під час засідання робочої групи також було представлено проект наказу МОЗ «Про механізми запровадження Етичного кодексу фармацевтичних працівників України» (далі — проект наказу). Ним передбачається створення комісії з питань дотримання кодексу при МОЗ. Нині приймаються пропозиції щодо її складу. Пропонується затвердити положення про комісію з питань дотримання кодексу при МОЗ, яка буде утворена як дорадчий орган та здійснюватиме свою діяльність за щорічним планом роботи, який погоджуватиметься з ним же.

Рішення комісії слугуватиме підставою для прийняття відповідних нормативних та розпорядчих документів у сфері дотримання фармацевтичними працівниками етичних норм.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті