Жовта лихоманка: що потрібно знати та як уберегтися?

02 Жовтня 2018 11:33 Поділитися

Жовта лихоманка — це гостре вірусне геморагічне захворювання, що характеризується високою температурою тіла, тяжким загальним станом, а також кровотечами в ротовій порожнині, кишечнику та шлунку. Крім цього, у хворих відмічають ураження нирок та печінки. Така назва хвороби пов’язана з її показовим симптомом — жовтяницею.

Збудником захворювання є вірус Viscerophilus tropicus, який переноситься через укуси комарів. Вірус є ендемічним в тропічних районах Африки, Центральної і Південної Америки.

Шляхи передачі інфекції

Основними переносниками вірусу є комарі видів Aedes і Haemogogus. Розрізняють наступні види жовтої лихоманки: лісова, проміжна та міська. У тропічних вологих лісах вірус передається від інфікованих комарів приматам, які, у свою чергу, передають його іншим мавпам.

Епідемії відбуваються, коли інфіковані люди заносять вірус в густонаселені райони з високою щільністю популяції комарів видів Aedes і Haemogogus і низьким або нульовим імунітетом до цієї хвороби у більшості населення. У цих умовах інфіковані комарі передають вірус від хворих людей до здорових.

Ознаки та симптоми жовтої лихоманки

Інкубаційний період вірусу в організмі людини становить 3–6 днів. У багатьох випадках захворювання має безсимптомний перебіг. Жовта лихоманка, як правило, має 3 етапи:

  • початковий період;
  • період ремісії;
  • період венозного стазу.

Симптоми початкового періоду

У першу чергу підвищується температура тіла до 40 °С, яка на 3–8-й день знижується. Надалі температура тіла знову зростає, але не досягає початкових значень. Спостерігаються наступні симптоми: озноб, біль у м’язах і кінцівках, почервоніння шкіри обличчя та верхньої частини тулуба, жовтушність склер, набряклість і припухлість губ, безсоння, яскраво-червоний відтінок слизової оболонки ротової порожнини, нудота і блювання з домішкою жовчі, прискорене серцебиття, збільшення печінки та селезінки, зниження артеріального тиску, синюшне забарвлення шкіри, кровоточивість ясен, носові кровотечі, домішки крові в блювотних масах.

Симптоми ремісії

У період ремісії загальний стан хворого поліпшується, температура тіла знижується, зменшуються набряки. Однак за декілька годин стан хворого знову помітно погіршується.

Симптоми венозного стазу жовтої лихоманки

Під час цього періоду у пацієнта спостерігаються наступні симптоми: жовтяниця, блювотні маси кольору кавової гущі, зниження артеріального тиску, кишкові кровотечі, слабкий пульс, ураження нирок.

Поліпшення стану настає на 8–9-й день, коли лабораторні показники нормалізуються.

У разі розвитку ниркової, печінкової і серцево-судинної недостатності різко підвищується ризик смерті. Крім того, можливе токсичне ураження головного мозку.

Лікування

На сьогодні не існує антивірусного препарату від жовтої лихоманки, тому хворому надають лише симптоматичне лікування від дегідратації, печінкової або ниркової недостатності і підвищеної температури тіла. Правильна і своєчасна підтримувальна терапія підвищує показники виживання пацієнтів. У свою чергу, супутні бактеріальні інфекції лікують за допомогою антибіотиків.

Отже, лікування жовтої лихоманки зводиться до проведення наступних заходів:

  • дотримання постільного режиму;
  • вживання великої кількості рідини;
  • дезінтоксикаційна терапія із введенням сольового розчину;
  • введення розчину глюкози;
  • застосування нестероїдних протизапальних препаратів;
  • при тяжкому ураженні нирок показана процедура гемодіалізу.

Ускладнення

При жовтій лихоманці можливий розвиток таких ускладнень:

  • інфекційно-токсичний шок;
  • тяжке ураження головного мозку;
  • запальні ураження серцевого м’яза (міокардит);
  • гангрена м’яких тканин і кінцівок;
  • приєднання вторинних бактеріальних інфекцій (ризик розвитку пневмонії, паротиту, сепсису та інших інфекційних захворювань).

Профілактика

Основний спосіб профілактики жовтої лихоманки — вакцинація. Вакцина від жовтої лихоманки є безпечною і недорогою. Для формування довічного імунітету без необхідності ревакцинації достатньо 1 дози вакцини. Імунітет формується протягом 30 днів після введення вакцини.

Хто повинен проходити вакцинацію?

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вакцинацію для всіх осіб, які їздять у райони, де існує ризик зараження жовтою лихоманкою. Подорожуючі, у яких є медичні протипоказання щодо введення вакцини, повинні мати посвідчення відповідних органів.

Кому не рекомендоване щеплення від жовтої лихоманки:

  • діти віком молодше 9 міс;
  • вагітні (крім випадків спалаху жовтої лихоманки і високого ризику інфекції);
  • особи з тяжкими формами алергії на яєчний білок;
  • особи з тяжким імунодефіцитом, пов’язаним із симптоматичним ВІЛ/СНІДом або іншими факторами, а також особи з порушеннями роботи вилочкової залози.

З метою профілактики також проводять боротьбу з комарами — переносниками захворювання — ліквідуючи місця їх розмноження. Щоб уникнути укусів комарів, необхідно використовувати засоби індивідуального захисту, такі як закритий одяг і репеленти. Слід зазначити, що використання протимоскітних сіток на ліжку має обмежену ефективність, оскільки комарі виду Aedes активні в денний час.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті