Обережно, грип: яких штамів боятися і як захиститися?

Восени починається епідсезон захворюваності на грип. Цього року українців будуть «атакувати» три штами вірусу грипу. Як повідомляє МОЗ України, спалахи захворюваності на грип прогнозуються у жовтні 2018 р., а епідеміологічний сезон продовжиться до травня 2019 р. Про те, яких саме штамів слід боятися українцям і як захиститися від грипу, розповіли експерти в рамках прес-конференції, яка відбулася в інформаційному агентстві «ГолосUA» 8 жовтня.

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні, ймовірно, циркулюватимуть:

  • вірус, подібний A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
  • вірус, подібний B/Colorado/06/2017.

За словами епідеміолога Алли Мироненко, усі ці штами увійшли до складу трикомпонентних вакцин.

«В Україні ми очікуємо переважну циркуляцію вірусу H3N2. Чим небезпечний цей вірус? По-перше, він найбільш мінливий і небезпечний тим, що в основному викликає найбільш високий рівень захворюваності серед населення», — зауважила епідеміолог.

Велика частка ускладнень від грипу відмічається в осіб похилого віку, які мають хронічну патологію. Тому, за словами А. Мироненко, саме для цієї категорії населення важливо провести вакцинацію проти грипу.

Усі перераховані штами увійшли до складу вакцин, які, за інформацією МОЗ України, найближчим часом мають з’явитися в аптеках.

Оптимальним часом для вакцинації проти грипу є жовтень–листопад, оскільки стійка циркуляція вірусів, як правило, співпадає з серединою листопада. Для формування імунітету у дорослих необхідно 10 днів — 2 тиж, для маленьких дітей необхідно більше часу. Тому, за словами А. Мироненко, українці мають час, щоб здійснити вакцинацію — найбільш надійний спосіб профілактики грипу. Імунітет зберігається протягом 6–12 міс.

Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, зазначив, що вакцини проти грипу не закуповуються на державному рівні. Українці змушені самостійно забезпечити себе вакцинацією. Для пріоритетних груп ризику (медичних працівників, вчителів, дітей віком до 5 років, вагітних, осіб літнього віку, пацієнтів із хронічними захворюваннями та ін.) вакцина може бути придбана за кошти місцевих бюджетів або підприємств. «Коли говоримо про грип, то треба чітко пам’ятати: є вразливі групи населення, про яких повинна турбуватися держава. Вона це декларує, але не робить», — зауважив доповідач.

А. Мироненко додала, що вакцинація проти грипу не входить до Календаря профілактичних щеплень в Україні і, відповідно, не є обов’язковою. Проте лікарі рекомендують робити щеплення проти грипу, оскільки вартість лікування від його ускладнень в рази перевищує вартість вакцини. У МОЗ України, зі свого боку, повідомляють, що вартість вакцини проти грипу становитиме 200–300 грн.

Епідеміолог зауважила, що, придбавши вакцину в аптечному закладі, проводити щеплення необхідно в медичному закладі. Перед щепленням кваліфікований персонал зобов’язаний поцікавитися, чи не має пацієнт алергії на курячий білок.

Раніше повідомлялося, що для епідсезону 2018–2019 рр. в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу.

Наразі зареєстровано та внесено в Державний реєстр лікарських засобів України наступні вакцини:

  • ДжіСі Флю, вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований) (суспензія для ін’єкцій у попередньо напов­нених шприцах по 0,5 мл та 0,25 мл, № 1, № 10, виробництва «Грін Крос Корпорейшн», Корея, заявник — «М.Біотек Лтд», Велика Британія) — реєстр. посвідчення — UA/16223/01/01;
  • ВАКСІГРИП ТЕТРА/VAXIGRIP TETRA, спліт-вакцина для профілактики грипу чотиривалентна, інактивована (суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо заповненому шприці з прикріпленою голкою, № 1; по 0,5 мл у попередньо заповненому шприці без голки, № 1, «Санофі Пастер» (повний цикл виробництва, заповнення, первинне та вторинне пакування, контроль якості, випуск серії), Франція, «Санофі Вінтроп Індастріа» (заповнення, первинне та вторинне пакування), Франція, «Санофі-Авентіс Прайвіт Ко. Лтд.» (вторинне пакування), Угорщина, «СРНА СА» (вторинне пакування), Бельгія, заявник — «Санофі Пастер С.А.», Франція) — реєстр. посвідчення — UA/16141/01/01;
  • ІНФЛУВАК®, вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована (суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо наповнених одноразових шприцах, № 1 або № 10, виробництва «Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, заявник — «Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди) — рєстр. посвідчення — UA/13027/01/01.

Важливим аспектом у профілактиці захворювання як на грип, так і на гострі респіраторні вірусні інфекції, є збалансоване харчування. На цьому наголосила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, яка зауважила, що особливо на це потрібно звернути увагу саме зараз, коли починається зміна температури повітря, вологості.

Під збалансованим харчуванням мається на увазі включення до раціону всіх груп нутрієнтів, поживних речовин, вуглеводів (крупи, овочі, фрукти, ягоди), білків. Золотим стандартом білка дієтологи називають яйця. Тому О. Скиталінська порекомендувала вживати цей продукт якомога частіше, відварюючи яйце некруто.

Дієтолог також рекомендує включити в раціон птицю та м’ясо, а 1 раз на тиждень — червоне м’ясо, у якому міститься багато цинку. Останній відіграє важливу роль у формуванні імунітету.

Не варто забувати і про продукти, які містять селен, — життєво важливий мікроелемент для нормального функціонування щитовидної залози. Зокрема, він міститься в морепродуктах (риба, водорості).

Вітамін С має надходити в організм щодня. Тому О. Скиталінська рекомендує кожного дня вживати настій шипшини — 1 склянку. Вітаміном С, на який також багаті петрушка, квашена капуста, захищає й активізує роботу імунних клітин, сприяє утворенню інтерферону.

Рекомендовано також споживати продукти, багаті каротиноїдами, тобто всі помаранчеві, жовті та зелені овочі. Для прикладу можна запікати гарбуз, робити свіжий салат з морквою та зеленню тощо.

Одним з найважливіших жиророзчинних вітамінів є вітамін D, тому його кількість також має бути достатньою в раціоні. Для цього варто їсти оселедець, скумбрію, печінку тощо.

Корисно вживати горіхи, насіння льону та гарбуза, які містять біологічно активні речовини.

З раціону бажано виключити або дуже обмежити вживання фаст-фуду, борошняних виробів. «Цукри підвищують рівень запалень в організмі, пригнічують роботу імунної системи», — зауважила дієтолог, а також порадила замість смаження готувати парове, відварне або тушковане м’ясо.

Окрім збалансованого харчування, важливо вести здоровий спосіб життя, а також займатися фізичною активністю, особливо на свіжому повітрі. Це можуть бути прогулянки, легка пробіжка тощо.

Катерина Горбунова

Комментарии

Нет комментариев к этому материалу. Прокомментируйте первым

Добавить свой

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Другие статьи раздела


Последние новости и статьи