Вакцини проти грипу для нового епідсезону мають з’явитися в українських аптеках протягом місяця

28 серпня 2018 р. фахівці МОЗ України, ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (далі — ДЕЦ) та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» (дані — ЦГЗ), представники міжнародних та громадських організацій і постачальники вакцин взяли участь у круглому столі «Вакцинація проти грипу — найкращий метод профілактики». У фокусі уваги учасників дискусії знаходилися питання щодо готовності України до нового епідсезону і важливості вакцинації.

Сезон захворюваності на грип розпочнеться з жовтня 2018 р. та триватиме до травня 2019 р.

Директор ДЕЦ Тетяна Думенко поінформувала про стан реєстрації вакцин проти грипу, внесення зміни штамового складу для вакцин проти грипу на сезон 2018–2019 рр. та алгоритм маршруту вакцин від виробника до споживача.

Сезон захворюваності на грип розпочнеться з жовтня 2018 р. та триватиме до травня 2019 р.

Відзначено, що відповідно до рекомендацій ВООЗ на поточний епідемічний сезон 2018–2019 рр. для Північної півкулі ВООЗ було визначено як очікувані наступні штами вірусів грипу.

Для чотирьохвалентних вакцин:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-подібний;
  • A/Singapore/INFIMN-16-0019/2016(H3N2)-подібний;
  • B/Phuket/3073/2013-подібний;
  • B/Colorado/06/2017-подібний.

Для трьохвалентних вакцин:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-подібний;
  • А/Singapore/INFIMH-16-0019/2016(H3N2)-подібний;
  • B/Colorado/06/2017-подібний(B/Victoria/2/87/лінія)-подібний.
Для нового епідсезону в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу

Для епідсезону 2018–2019 рр. в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу.

Експертизу щодо внесення зміни до штамового складу для сезонних вакцин завершено та затверджено наказом МОЗ України для вакцини ВАКСІГРИП ТЕТРА/VAXIGRIP TETRA, спліт-вакцина для профілактики грипу чотирьохвалентна, інактивована (суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо заповненому шприці з прикріпленою голкою, № 1; по 0,5 мл у попередньо заповненому шприці без голки, № 1, Санофі Пастер (повний цикл виробництва, заповнення, первинне та вторинне пакування, контроль якості, випуск серії), Франція, Санофі Вінтроп Індастріа (заповнення, первинне та вторинне пакування), Франція, Санофі-Авентіс Прайвіт Ко. Лтд. (вторинне пакування), Угорщина, СРНА СА (вторинне пакування), Бельгія, заявник — «Санофі Пастер С.А.», Франція). Зміни затверджені наказом МОЗ Украї­ни від 10.08.2018 р. № 1479.

Експертиза внесення змін до штамового складу для сезонних вакцин завершена та на засіданні Науково-технічної ради ДЕЦ (НТР № 30 від 09.08.2018 р.) рекомендована до затверд­ження для вакцини ДжіСі Флю, вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований) (суспензія для ін’єкцій у попередньо напов­нених шприцах по 0,5 мл та 0,25 мл, № 1, № 10, виробництва «Грін Крос Корпорейшн», Корея, заявник — «М.Біотек Лтд», Велика Британія).

Триває спеціалізована експертиза щодо внесення змін до штамового складу для сезонних вакцин ІНФЛУВАК®, вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована (суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо наповнених одноразових шприцах, № 1 або № 10, виробництва «Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, заявник — «Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди).

Вакцини проти грипу будуть доступні в аптеках протягом місяця

Кожен українець зможе придбати вакцину в аптеці за власний кошт і зробити відповідне щеплення в закладі охорони здоров’я. Вакцини будуть доступні в аптеках протягом місяця.

«МОЗ України зі свого боку провело необхідні дії, щоб вакцини вчасно з’явилися в аптеках і кожен громадянин міг без зайвого клопоту забезпечити собі надійний захист. Це дозволить попередити важкі ускладнення від грипу та знизити захворюваність», — наголосила заступник міністра охорони здоров’я з європейської інтеграції Ольга Стефанишина.

Згідно зі статистикою, щороку в Україні реєструється близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких складають захворювання на грип та ГРВІ. Водночас рівень вакцинації проти грипу залишається дуже низьким.

«За попередні три епідсезони рівень щеп­лень серед загального населення становив близько 0,5%. Хоча саме вакцинація є найнадійнішим методом профілактики захворювання та попередження його важких ускладнень», — наголосив генеральний директор ЦГЗ Володимир Курпіта.

Вакцина може бути придбана за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику — медичних працівників, вчителів, дітей до 5 років, вагітних, осіб літнього віку, пацієнтів із хронічними захворюваннями. МОЗ України рекомендує місцевій владі та підприємствам забезпечити вакцинування громадян з груп ризику та співробітників підприємств.

Вакцинація від грипу також є економічно обґрунтованою. За різними оцінками, витрати для кожного хворого, пов’язані із захворюванням на грип чи ГРВІ, коливаються від 400 до 2700 грн. залежно від перебігу захворювання. Натомість вартість 1 дози вакцини, що захищає від грипу впродовж усього сезону, становить близько 200 грн.

Нагадаємо, за минулий епідсезон в Україні було зафіксовано 7 летальних випадків від грипу. Жоден з пацієнтів не був щеплений від грипу.

За матеріалами moz.gov.ua,
www.dec.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Юрій 04.10.2018 5:40
Сьогодні вже 4 жовтня. Чому досі немає можливості купити цю вакцину в аптеках? Люди вже активно хворіють!
Наталія 05.10.2018 11:29
Чому 5 жовтня вакцин де немає?
Нина 07.10.2018 5:55
Причому люди активно хворіють від початку навчання в школах. Вже на кінець вересня в Житомирі по школах у кожному класі були відсутніми з приводу захворювання на ГРВІ до 10 учнів, а в деяких до 20 учнів. Це в Україні така медична реформа ефективна, що не має змоги попередити розповсюдження вірусів? Вимремо як руді миші від такої реформи.
Г. 12.10.2018 2:31
Та не плутайте ГРВІ та грип! Простуда це одне, а грип це інше. Звісно у всьому винно міністерство, адже це воно не дає батькам вакцинувати дітей від кору. Особливо у Львівській області і досі діти хворіють! То хто винен? Всі окрімені нас! Якщо б вакцинувались більша частина населення від грипу, то він не набув би такого поширення, як і кір.
Олександра 14.10.2018 8:49
купили ваксігрип за 350грн,джісі флю немає
Валентина 18.10.2018 10:29
Сьогодні купили джісіфлю за 250 гривень.
Віка 23.10.2018 1:34
Підкажіть де роблять щеплення у Тернополі у якому медичному закладі,можна навіть приватний ,хто знає??
Олена 24.10.2018 9:22
навіть якщо купити вакцину всерівно немає де зробити щеплення, бо в нашій поліклініці немає чогось дозволу у кабінеті щеплень. Як це розуміти, може хто знає?!
Ольвія 25.10.2018 3:42
дозвіл або направлення на щеплення вам має дати лікар(сімейний, або терапевт, або педіатр, (до кого реформа "не дійшла")). Цей дозвіл "говорить" про те, що у вас немає гострої стадії якоїсь хвороби, і вам можна робити щеплення. Якщо ви не входите ні в одну з категорій громадян, яким місцевий бюджет чи якийсь інший (державний, приватний) бюджет, проплатив закупівлю вакцин, ТОДІ йдете в аптеку і купуєте собі самі вакцину. При поліклініках є кабінети для щеплень, взнаєте в реєстратурі, як цей кабінет працює., приходите до лікаря за дозволом-направленням і тоді в кабінет вакцинуєтесь безкоштовно. Або у приватних поліклініках за гроші за послугу.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті