Оперативні дані щодо захворюваності на грип та ГРВІ в Україні

18 Жовтня 2018 6:04 Поділитися

Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні перебуває на неепідемічному рівні, притаманному для початку епідемічного сезону, повідомляє Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України. Інтенсивний показник захворюваності на грип становить 362,8 на 100 тис. населення, що на 30,1% менше епідемічного порогу по Україні.

Протягом звітного 41-го тижня (08.10.2018–14.10.2018 р.) на грип та ГРВІ захворіли 153 150 осіб, із них 70,1% — діти віком до 17 років. Порівняно з минулим тижнем рівень захворюваності серед дорослих і дітей віком до 17 років підвищився на 14 і 6,3% відповідно.

Летальних випадків від грипу не зареєстровано. Відсутнє лабораторне підтвердження циркуляції вірусів грипу серед населення.

За даними дозорного епіднагляду, за тиждень зареєстровано 34 випадки грипоподібного захворювання та 17 випадків тяжкої гострої респіраторної інфекції, проте лабораторного підтвердження наявності вірусів грипу не отримано.

В Україні відсутнє географічне поширення грипу і ГРВІ та низька інтенсивність епідемічної активності без перевищення епідемічного порогу.

За звітний тиждень проти грипу вакцинована 421 особа, із них 74,6% — особи з груп ризику. Серед усіх щеплених питома вага дітей становила 24,7%.

Про захворювання

Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу:

  • висока температура тіла, яка тримається мінімум 5 днів;
  • лихоманка;
  • головний біль;
  • ломота у м’язах і суглобах;
  • загальна слабкість;
  • втрата апетиту, можливо, нудота;
  • кашель, що може тривати більше 2 тиж;
  • нежить.

Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. У разі появи перших симптомів слід звертатися до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Профілактика грипу

Щорічне щеплення від грипу — це найкращий спосіб знизити ризик захворювання на грип та розвитку серйозних ускладнень, госпіталізації і смерті.

Вакцинація є найнадійнішим методом профілактики грипу та попередження тяжких ускладнень цієї хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні, ймовірно, циркулюватимуть:

  • вірус, подібний до A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
  • вірус, подібний до B/Colorado/06/2017.

Саме до цих небезпечних штамів допоможуть сформувати імунітет вакцини.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті