Парламент не прийняв законопроект про первинну медичну допомогу на засадах сімейної медицини

8 листопада на голосування Парламенту виносився проект Закону України «Про первинну медичну допомогу на засадах сімейної медицини». Однак він не набрав необхідної кількості голосів. За його прийняття проголосувало 126 депутатів, проти — 1, утрималося — 30 та не голосувало — 180. У зв’язку із цим до кінця 9-ї сесії (вересень 2018 р. — січень 2019 р.) цей законопроект неможливо буде подати на повторний розгляд Парламенту.

Нагадаємо, що ініціатором законопроекту виступила група народних депутатів — членів Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я на чолі з Іриною Сисоєнко. Проектом визначалися правові, організаційні, економічні та соціальні засади забезпечення громадян України та інших осіб, які перебувають на її території, первинною медичною допомогою, встановлюють засади функціонування та розвитку сімейної медицини, зокрема:

  • основні пріоритети сімейної медицини;
  • види первинної медичної допомоги, які поділяються на первинну долікарську медичну допомогу, первинну лікарську медичну допомогу та первинну спеціалізовану медичну допомогу;
  • суб’єкти первинної медичної допомоги;
  • облік і звітність суб’єктів первинної медичної допомоги у сфері охорони здоров’я;
  • порядок взаємодії суб’єктів первинної медичної допомоги із закладами охорони здоров’я, що надають інші види медичної допомоги населенню;
  • права та обов’язки пацієнтів;
  • кадрове, фінансове, матеріально-технічне та інформаційне забезпечення суб’єктів первинної медичної допомоги;
  • відповідальність за порушення законодавства у сфері первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини та ін.

Після голосування та оголошення перер­ви в засіданні Парламенту І. Сисоєнко дала інтерв’ю каналу «Рада» стосовно цього проекту документа. Вона зазначила, що на сьогодні впроваджується реформа на первинній ланці медицини, однак досі не визначені механізми, як лікарі первинної ланки повинні взаємодіяти з лікарями другого та третього рівнів. Відсутнє визначення, які лікарі є саме лікарями первинної ланки медицини, а також, які заклади належать до першого рівня.

«Уряд намагається закрити фельдшерсько-акушерські пункти в селі, я вважаю, що це величезна помилка Уряду, яку якраз має виправляти Парламент, і той законопроект, який був внесений мною про первинну ланку на базі сімейної медицини, чітко формулював, що лікарі первинної ланки є лікарями сімейними, педіатрами, терапевтами. Також я пропонувала повернути стоматологів на первинну ланку для того, щоб займатися профілактикою. Усе це маємо повертати законами України, щоб була побудована профілактика, рання діагностика. Оцим всім якраз має займатися первинна ланка і профільний закон, який мав би бути, він лише б визначив правила роботи і для пацієнтів, і для медичних працівників. Безпосередньо було б зрозуміло, як далі людям звертатися на другий, третій рівень медичної допомоги до вузькопрофільних фахівців. Зараз є організаційні питання, відповідей на які в законодавстві немає», — зауважила парламентар.

Крім того, вона додала, що наразі держава лише виділила додаткові кошти на первинну ланку медицини, але правила роботи не встановила. Тому існуючі проблеми мали б бути вирішені з прийняттям цього законопроекту. У зв’язку із цим вона запевнила, що буде повторно виносити цей законопроект на розгляд Парламенту вже під час наступної сесії.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Наталя 08.11.2018 4:58
Я особисто, дуже чекала розгляду цього законопроекту та вболівала за його прийняття. Проте, цей надважливий законопроект, не підтримала більшість «народних обранців». Дивлячись на результати голосування, в мене виникають питання до кожного хто не голосував або утримався: 1. Чому Ви опікуєтесь тільки власним життям та здоров’ям і нехтуєте кожним з нас? 2. Чому Ви не надали можливість пацієнтам отримувати доступну, якісну та ефективну первинну медичну допомогу та доступ до спеціалізованої, високоспеціалізованої медичної допомоги??? Й головне – не надали доступ до медичної реабілітації та паліативної допомоги??? 3. Ви не знаєте, що на сьогодні паліативні хворі помирають у жахливих муках??? 4. Вам не відомо, що за відсутності медичної реабілітації люди після інсульту помирають чи, в найкращому випадку, залишаються з інвалідністю на руках рідних??? 5. Чому Ви не підтримали наших медиків, не проголосував за їх належні умови праці, гідну заробітну плату, соціальні гарантії та захист від посягання на їх життя та здоров’я??? Ви маєте мандат депутатів ВРУ, але мандату довіри ви не маєте… Вчергове ми отримали ЗРАДУ тому, що на сьогодні політичний піар – все, а життя та здоров’я кожного з нас – повний нуль!!!
ОЛЕРА 09.11.2018 9:46
Наші "НАРОДНІ" претендують на безсмертя????? це просто ЖАХ!!!!!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті