Артеріальна гіпертензія: якою є роль макроелементів?

Наш організм — дуже складний механізм, гармонія функціонування якого забезпечується безліччю різних чинників. Недолік речовин, які, здавалося б, необхідні в дуже невеликій кількості, може мати для здоров’я організму надзвичайно велике значення. Так, це твердження можна визнати абсолютно справедливим і по відношенню до таких елементів, як калій і магній. Від їх наявності в нашому організмі залежить дуже багато чого, у тому числі й нормальна робота серцево-судинної системи. Відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), артеріальна гіпертензія, яка також пов’язана з дефіцитом калію та магнію, є однією з найбільш поширених у світі хвороб, що можна попередити.

Чому магній та калій?

П’ята частина всього магнію в нашому організмі знаходиться в серці, і вже одне це свідчить про те, яке велике значення має цей макроелемент для функціонування нашого головного «мотора». Також магній відіграє важливу роль у захисті нервової системи від руйнівних стресів (Ярош А.К., 2010). Калій надзвичайно важливий для нормального функціонування нервової та м’язової тканин. Значний дефіцит калію загрожує серцево-судинними і нервово-м’язовими порушеннями та пов’язаний з підвищенням ймовірності розвит­ку аритмій і рівня артеріального тиску (Ляшенко О.О., 2012).

Відповідно до нових спільних рекомендацій Європейського товариства кардіологів (European Society of Cardiology — ESC) та Європейського товариства з гіпертензії (European Society of Hypertension — ESH) щодо лікування артеріальної гіпертензії дуже важливим для профілактики захворювання є зменшення споживання натрію. У людей з даною патологією ефективне обмеження натрію може допомогти зменшити кількість або знизити дозу препаратів, які вони приймають для контролю артеріального тиску (Joint recommendations of ESC/ESH, 2018).

При цьому варто відмітити, що підвищення концентрації калію призводить до виведення натрію та рідини з організму. У цьому ключі калій є елементом — антагоністом натрію, а його споживання є важливим при надлишку солей натрію в організмі (Кузьменко А.С. та співавт., 2013).

Додатковий прийом магнію при його дефіциті забезпечує антиаритмічний, антиішемічний ефект, сприяє зниженню артеріального і внутрішньочерепного тиску, має спазмолітичну і протисудомну дію (Постникова С.Л. і співавт., 2007). Додаткове надходження калію обернено пропорційне рівню артеріального тиску, а збільшення його споживання рекомендується в якості профілактики та лікування при артеріальній гіпертензії. Також прийом препаратів калію сприяє значному зниженню ризику смерті від інсульту (Ляшенко О.О., 2012).

Окрім того, дуже важливим є баланс калію та магнію, адже дефіцит одного негативно впливає на рівень іншого і навпаки. У більшості пацієнтів з дефіцитом калію можуть також відзначати дефіцит магнію. При цьому засвоєння з їжею калію та магнію часто є недостатнім у зв’язку з різними факторами (надмірне споживання кальцію, натрію, жиру).

Це робить доцільним застосування препаратів, що містять одночасно обидва мак­роелементи (Постникова С.Л. і співавт., 2007).

ПАНАНГІН — просте вирішення складної проблеми!

ПАНАНГІН — препарат, що містить калій і магній, який доцільно застосовувати при хронічних захворюваннях серця (при серцевій недостатності, у постінфарктний період) у якості додаткової терапії. Окрім того, ПАНАНГІН призначають при порушеннях ритму серця, насамперед при шлуночкових аритміях, у якості додаткової терапії при лікуванні препаратами наперстянки, та як доповнення до дієти для підвищення рівнів магнію і калію в організмі.

Розглядаючи профіль безпеки лікарського засобу, слід зазначити, що ПАНАНГІН — не проявляє кумулятивного ефекту та є нетоксичним (Шилов А.М. і співавт., 2012). Він характеризується обмеженим переліком протипоказань і побічних реакцій (Крючкова Т.А. і співавт., 2013).

Багаторічний досвід застосування препарату ПАНАНГІН підтвердив його високу ефективність і сприятливий профіль безпеки в забезпеченні каліє­во-магнієвого балансу, а також у лікуванні й профілактиці захворювань серцево-судинної системи.

ПАНАНГІН — живлення для серця!

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Панангін

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті