Біль у горлі — долаємо проблему разом!

Однією з основних причин звернення пацієнта до лікаря часто є больовий синдром у горлі, окремо або в поєднанні з іншими ознаками: загальним нездужанням, кашлем, підвищенням температури тіла та ін. Адже біль у горлі з більшою або меншою інтенсивністю супроводжує практично всі запальні захворювання глотки [1]. Останнім часом при лікуванні болю в горлі посилився інтерес до призначення місцевої медикаментозної терапії [2]. А топічна протизапальна, антибактеріальна та знеболювальна терапія дозволяє ефективно і своєчасно усувати симптоми захворювання та забезпечує підтримання високої концентрації діючої речовини у вогнищі запалення, не впливаючи при цьому системно на організм.

Що обрати для місцевої терапії болю в горлі?

Як правило, при лікуванні хвороб горла необхідно усунути відразу дві причини: знищити шкідливу мікрофлору й усунути больові відчуття. До складу топічних препаратів для купірування болю і запалення в горлі можуть входити місцеві антибіотики, антисептики, місцеві антимікотики, анестетики та ін.[1]. Як антисептики місцево у формах для розсмоктування та інгаляцій зазвичай використовують хлоргексидин, гексетидин, бензидамін, амбазон, тимол і його похідні, різні спирти, препарати йоду та вітаміни (аскорбінова кислота). На сучасному фармацевтичному ринку представлений цілий спектр препаратів для місцевої терапії болю і запалення в горлі, але не всі вони однаково ефективні та безпечні.

Основними критеріями, що висуваються до лікарських засобів, є достатня доказова база клінічної ефективності та безпеки діючих речовин, мінімальна токсичність та міжлікарська взаємодія, можливість досягнення та підтримання клінічного ефекту, прийнятна ціна та легкість у застосуванні [3]. Так, особливу увагу серед різних компонентів, що входять до складу засобів для боротьби з болем у горлі, варто звернути на хлоргексидин та лідокаїн.

Хлоргексидин та лідокаїн — потужна комбінація

Хлоргексидин на сьогодні хлоргексидин є одним з препаратів, які включені до Переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), — переліку найважливіших препаратів, необхідних для базової медичної допомоги [4]. Хлоргексидин чинить бактеріостатичну та бактерицидну дію відносно різноманітних грам-позитивних та грамнегативних бактерій, протигрибкову та вибіркову противірусну дію [5, 6].

Хлоргексидин виявляє також помірну протизапальну активність, що вкрай важливо при терапії болю в горлі, та добре розподіляється в ротовій порожнині і зберігається в достатній концентрації протягом тривалого часу [4]. Перевагами хлоргексидину, окрім наявності виражених бактеріостатичного та бактеріцидного ефектів, є достатня доказова база клінічної ефективності та безпеки застосування препарату, відсутність резистентності до хлоргексидину, можливість тривалого знаходження на слизовій оболонці та повільна дез­активація; безпека застосування препарату та низький ризик розвитку побічних ефектів.

Лідокаїн, що є периферійним місцевим анестетиком амідного типу, виявляє поверхневий аналгезивний ефект без затримки проведення нер­вових імпульсів у місці введення. Анестезувальна дія лідокаїну після місцевого застосування проявляється через 2–5 хв та триває 30–45 хв. Анестезія є поверхневою та не поширюється на підслизові структури [7].

Вважається, що місцеві анестетики відомі своїм гальмуванням надмірних запальних реакцій без суттєвого порушення імунітету людини [3]. При цьому співвідношення між ефективністю користь/ризик та токсичністю є сприятливим, спричинені лідокаїном алергічні реакції виникають дуже рідко [6].

Лідоксан — швидко та якісно!

Одним з комбінованих препаратів, що представлені на ринку України та містять комбінацію лідокаїну та хлоргексидину, є бренд ЛІДО­КСАН виробництва європейської фармацевтичної компанії Lek Pharmaceuticals d. d. Препарати представлені у формі льодяників — ЛІДОКСАН ЛИМОН та ЛІДОКСАН МЕНТОЛ, а також у формі спрею для ротової порожнини — ЛІДОКСАН ЛИМОН СПРЕЙ та ЛІДОКСАН МЕНТОЛ СПРЕЙ.

ЛІДОКСАН показаний до застосування при запальних та інфекційних захворюваннях порожнини рота та глотки, які супроводжуються болем при ковтанні та подразненням.

Механізм дії та переваги ЛІДОКСАНУ обумовлені вищенаведеними властивостями двох основних його компонентів. Тривалість його антибактеріальної дії — триває до 7 год [3]. Лідокаїну гідрохлорид, у свою чергу, забезпечує досягнення швидкого знеболювального ефекту з 2-ї хвилини застосування*.

Ще однією перевагою ЛІДОКСАНУ є відсутність сахарози, тому його можна застосовувати пацієнтам із цукровим діабетом.

Рекомендована доза ЛІДОКСАН ЛИМОН та ЛІДОКСАН МЕНТОЛ для дорослих та дітей віком від 12 років — від 6 до 10 льодяників на добу залежно від тяжкості симптомів (льодяник слід повільно розсмоктувати в ротовій порожнині кожні 2,5–4 год), дітям віком від 6 до 12 років — половину дози дорослої людини, тобто від 3 до 5 льодяників на добу залежно від тяжкості симптомів (кожні 5–8 год).

При застосуванні ЛІДОКСАНУ у формі спрею дорослим та дітям віком від 12 років рекомендовано 3–5 послідовних натиснень на насадку розпилювача; процедуру повторювати від 6 до 10 разів на добу. Дітям віком від 6 до 12 років: 2–3 послідовних натиснення на насадку розпилювача, процедуру повторити від 3 до 5 разів на добу. Небажаним є застосування препарату під час або одразу після вживання їжі, а після застосування засобу не слід приймати їжу або напої та чистити зуби. Тривалість застосування ЛІДОКСАНУ незалежно від форми прийому — не більше 3–4 днів.

Таким чином, ефективність діючих речовин ЛІДОКСАНУ доведена роками, і за рахунок потрійної дії (знеболювальної, антибактеріальної та помірної протизапальної) застосування препарату дозволяє досягти успіху в лікуванні захворювань горла. ЛІДОКСАН — ефективно долаємо біль у горлі разом!

Список використаної літератури

1. Гуров А.В., Юшкіна М.А. Місцева терапія запальних захворювань глотки. — РМЖ, 2017. — № 11. — С. 792–796.
2. Славський О.М., Мейтель І.Ю. Гострі запальні захворювання глотки: сучасні можливості топічної терапії. — РМЖ, 2015. — № 23. — С. 1399–1402.
3. Гріднєв О.Є. Переваги комбінованих антисептичних препаратів у профілактиці та лікуванні захворювань горла // Журнал «Фармацевт Практик». — № 7–8. — С. 30–33.
4. Звєрьков А.В., Зузова А.П. Хлоргексидин: минуле,теперішнє і майбутнє одного із основних антисептиків // Клінічна мікробіологія і антимікробна хіміотерапія. — 2013. — Т. 15, № 4. — С. 279–285.
5. Montecucco F. et al. Chlorhexidine prevents hypochlorous acid‐induced inactivation of αα1‐antitrypsin // Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. — 2009. — Том 36. — № 11. / Хлоргексидин перешкоджає інактивації αα1-антитрипсину, викликаній хлорорганічною кислотою // Клінічна та експериментальна фармакологія та фізіологія, 2009.
6. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу ЛІДОКСАН ЛИМОН СПРЕЙ.
7. Почуєва Т.В. Сильний і тривалий біль у горлі: фокус на оптимальне вирішення проблеми. Фармацевт Практик. — 2018. — № 10. — С. 34–36.
Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

*Знеболюючий ефект настає через 2–5 хвилин і діє 30–45 хвилин згідно з інструкцією для медичного застосування лікарських засобів ЛІДОКСАН ЛИМОН льодяники, ЛІДОКСАН МЕНТОЛ льодяники, ЛІДОКСАН ЛИМОН СПРЕЙ, спрей для ротової порожнини, ЛІДОКСАН МЕНТОЛ СПРЕЙ, спрей для ротової порожнини.


Інформація для спеціалістів сфери охорони здоров’я.

4-40-ЛИД-ОТС-1118

ЛІДОКСАН ЛИМОН, льодяники, 5 мг/1 мг № 24, Р.П. UA/16168/01/01. ЛІДОКСАН МЕНТОЛ, льодяники, 5 мг/1 мг № 24, Р.П. UA/16208/01/01. ЛІДОКСАН ЛИМОН СПРЕЙ, спрей для ротової порожнини, 2 мг/0,5 мг на 1 мл по 30 мл у флаконі, Р.П. UA/16227/01/01. ЛІДОКСАН МЕНТОЛ СПРЕЙ, спрей для ротової порожнини, 2 мг/0,5 мг на 1 мл по 30 мл у флаконі, Р.П. UA/16228/01/01.

Лікарські засоби мають протипоказання та можуть викликати побічні реакції. Для більш детальної інформації дивіться інструкцію для медичного застосування лікарського засобу. Перед застосуванням лікарського засобу необхідно проконсультуватися з лікарем та обов’язково ознайомитися з інструкцією для медичного застосування. Ви можете повідомити про побічні реакції та/або відсутність ефективності лікарського засобу представника заявника за телефоном, електронною адресою або за допомогою сайту: +380 (44) 389-39-30, [email protected], www.sandoz.ua. ТОВ «Сандоз Україна» м. Київ, просп. С. Бандери, 28А (літ. Г).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті