«Почути «Мамо!» — в Україні стартувала нова соціальна ініціатива

29 Листопада 2018 3:11 Поділитися

У Києві відбувся захід «Не просто TA(L)K», який зібрав медичних фахівців, пацієнтів, представників ЗМІ та небайдужих українців навколо проблеми безпліддя в Україні. Організаторами заходу виступили Українська асоціація репродуктивної медицини (УАРМ) та Асоціація довіри для пацієнтів з безпліддям «Діти будуть».

Кожна 5-та українська пара стикається з труднощами, намагаючись завагітніти природним шляхом. І хоча сучасні допоміжні репродуктивні технології (ДРТ), зокрема екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ), здатні успішно долати проблему, українські пари не поспішають звертатися за допомогою і досі насторожено ставляться до ЕКЗ.

«Безпліддя є особистою трагедією кожної сім’ї, про яку в нашому суспільстві не прийнято відкрито говорити. Ситуацію посилює не лише необхідність дороговартісних обстежень та медичного втручання, але й відчуття соціальної нереалізованості як батьків, — говорить Світлана Дегтярьова, голова Асоціації «Діти будуть». Відчуття того, що ти не виправдовуєш очікувань близьких людей, супроводжується не завжди адекватною реакцією оточуючих. При цьому ставлення до поширених методів ДРТ — насторожене, і вони сприймаються більшістю як «останній шанс». Порушення репродуктивної функції у жінки викликано низкою взаємопов’язаних факторів, тому необхідно звертатися до лікарів-репродуктологів, які вже допомогли з’явитися на світ мільйонам дітей».

У той час як в Європі та Північній Америці на 1 млн населення проводяться 1,5–2 тис. процедур ЕКЗ щорічно, в Україні ця цифра майже у 6 разів менша і становить усього 357. Такий показник обумовлений, зокрема, розповсюдженістю серед українців різноманітних міфів та упереджень щодо ЕКЗ. При цьому кожен рік зволікань знижує шанси на зачаття навіть з допомогою репродуктивних технологій.

«Ефективний репродуктивний вік жінки обмежений, тому час стає вкрай цінним ресурсом,  відмічає Валерій Зукін, кандидат медичних наук, віце-президент УАРМ Після двох років безрезультатних спроб отримати дитину природним шляхом пацієнт може сміливо звертатися до репродуктолога. Українцям варто відповідально ставитися до свого здоров’я та використовувати доступні варіанти лікування, поки шанс ще не втрачено».

Про проект

Проект «Почути «Мамо!» — це всеукраїнська соціальна ініціатива, організована УАРМ та Асоціацією довіри для пацієнтів із безпліддям «Діти будуть!» за підтримки науково-технологічної компанії Merck KGaA (Дармштадт, Німеччина) та фармацевтичної компанії ТОВ «Сона-Фарм» (Україна). Ініціатива покликана допомогти українським родинам на шляху до омріяного батьківства. Проект підтримали провідні медичні спеціалісти у сфері репродуктивного здоров’я, лідери громадської думки, пацієнтські організації, представники ЗМІ та приватного бізнесу.

Мета проекту — донести українцям, що завдяки сучасним медичним технологіям мрія про народження дитини стає реальністю. Кампанія покликана підвищити рівень знань у населення та серед спеціалістів у сфері охорони здоров’я про ЕКЗ і змінити в цілому ставлення до цього методу запліднення. Ініціатори проекту сподіваються, що кампанія дозволить покращити демографічну ситуацію та здійснити мрію десятків тисяч українських сімей.

Для боротьби з упередженнями, що існують у суспільстві, спеціалісти створили освітній ресурс pochutymamo.com.ua, на якому зібрано інформацію про причини безпліддя та методи його лікування за допомогою репродуктивних технологій.

Довідка

Допоміжні репродуктивні технології (ДРТ) — загальна назва медичних технологій, методів лікування і процедур, спрямованих на досягнення вагітності пацієнткою, під час яких окремі або всі етапи зачаття здійснюються поза організмом майбутньої мами. Застосовуються у випадку безпліддя.

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) — допоміжна репродуктивна технологія, яка найчастіше використовується у випадку безпліддя. В англійській мові позначається абревіатурою IVF (in vitro fertilization).

За матеріалами прес-релізу
Newsfront PR Agency

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті