Форум Україна–Куба: друзі пізнаються в біді

10 грудня 2018 р. у приміщенні Торгово-промислової палати України відбувся Перший медично-фармацевтичний форум Україна–Куба. Цю подію було організовано спільно з Посольством Республіки Куба в Україні й, окрім учасників від нашої країни, на неї було запрошено представників Кубинської торгово-промислової палати, кубинських підприємців, представників фармацевтичних компаній, виробників медичного обладнання та інших іноземних делегатів. Мета форуму — налагодити зв’язки та співпрацю між Україною та дружньо налаштованою до нас Кубою — країною, на рівень послуг у сфері охорони здоров’я якої варто рівнятися.

Хоча форум планувався саме як медично-фармацевтичний, його відвідали й бізнес-делегації непрофільних кубинських організацій, зацікавлені в налагодженні співробітництва. Наприклад, прибули кубинські представники IT-сфери, центрів наукових досліджень, Агентства з ядерної енергії та передових технологій (AENTA), а також фармацевтичних компаній. Такий захід відбувся вперше, тож викликав неабияку зацікавленість і передбачав заключні B2B переговори після його закінчення. Сама ж пленарна частина дала доповідачам змогу розповісти про те, як складалися стосунки України з Кубою раніше, та як вони можуть будуватися в майбутньому, якщо нам вдасться налагодити співпрацю.

Форум відкрив віце-президент Торгово-промислової палати України (далі – ТПП) Валерій Король, який представив кубинську делегацію, очолювану Міріам Мартінес Делгадо, представницею Кубинської торгово-промислової палати Куби. Він розповів про те, що за радянських часів громадяни з Куби були основними іноземними студентами — більше 9 тис. кубинських фахівців закінчили саме українські вищі навчальні заклади. Іншим вкрай важливим аспектом співробітництва, як пояснив віце-президент ТПП, була спільна програма «Діти Чорнобиля», за якою Куба безкоштовно, за власний рахунок забезпечила лікування, реабілітацію та відпочинок більше ніж 24 тис. українців, постраждалих від аварії на ЧАЕС. З тих, хто отримав медичні послуги за даною програмою, більше 21 тис. – українські діти, тож пан Валерій висловив сподівання, що програма буде мати продовження.

Спікер також дуже позитивно відгукнувся про стан сучасної кубинської медицини, яка продовжує розвиватися. Відтак, питання співробітництва України та Куби є досить актуальним і є можливим у різних напрямках, серед основ­них — онкологія, цукровий діабет, захворювання крові та опоро-рухового апарату.

Президент ТПП Геннадій Чижиков наголосив на особливості цього заходу та на спеціально передбаченій частині, виділеній після виступів саме для переговорів сторін, яким, на його думку, не вистачає спільних проектів та програм. Маючи спільні соціальні, культурні та історичні процеси, нашим країнам варто налагоджувати тісні стосунки, співпрацю, у якій ТПП в особі президента організації висловила підтримку.

За оцінками пана Геннадія, український ринок відкритий для кубинських лікарських засобів, його річний обсяг становить майже 2 млрд дол. США. Втім, і вітчизняна галузь, для якої характерний суттєвий розвиток протягом останніх років, має що запропонувати для плідної співпраці. За товарообігу між Украї­ною та Кубою в 140 млн дол. в 2013 р., за якихось 5 років нині цей ринок зменшився в 10 разів, відповідно, до 14 млн дол. Тож питання його подальшого нарощування піднімалося спікером і обговорювалося всіма учасниками. Г. Чижиков закликав активізувати стосунки не тільки у фармацевтичній галузі, але й в сферах будівництва, авіації, IT-рішень та ін., а також запропонував збільшити взаємні візити на фахові виставки, форуми та окремо подякував кубинській стороні за лікування українських дітей.

Подібні заклики висловила й тимчасова повірена в справах Республіки Куба в Україні пані Натача Діас Агілера, яка зауважила, що і сьогодні багато представників Куби навчаються в українських інститутах, відтак, Україна сприяє перетворенню їх у професіоналів. Також доповідач наголосила на реальному бажанні зміцнювати зв’язки між нашими країнами й продовжувати розвиток науки в них.

Заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик нагадав присутнім, що він також є лікарем за фахом, доктором медичних наук, і що в Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) він відповідає за фармацевтичну політику держави, питання реєстрації лікарських засобів і контролю за їх обігом на ринку. Наразі в Україні, за його словами, здійснюють діяльність 127 фармацевтичних підприємств, які працюють за стандартом GMP, тому є орієнтованими на експорт, готовими до співпраці та зацікавленими в налагод­женні ділових зв’язків.

Торкаючись теми нинішніх глобальних трансформацій вітчизняної системи охорони здоров’я, Р. Ілик розповів про заплановане з 2020 р. подальше реформування галузі вторинної та високоспеціалізованої медицини й висловив готовність поділитися досвідом з кубинськими делегатами. Саме через це Україна, за його словами, стає привабливою для приватних інвесторів, які вже цікавляться майбутніми перетвореннями з метою розробки власних бізнес-моделей, розгортання інвестиційних проектів, страхових програм тощо. Таким чином, Україна має великий потенціал, і в інтересах держави та МОЗ Р. Ілик заявив про готовність брати участь у таких активних діалогових майданчиках.

Володимир Красільчук, начальник відділу країн Карибського басейну Департаменту Америки Міністерства зовнішніх справ України, також всіляко вітає нові спільні україно-кубинські проекти, які з різних причин призупинилися протягом останніх років, проте, зауважив він, сьогодні обидві країни мають ще більше можливостей для розвитку. Його подяку кубинській делегації підтримав і Микола Тронько, академік, віце-президент Національної медичної академії України, тепло згадуючи величезну допомогу нашим маленьким та дорослим пацієнтам та навівши відоме прислів’я про друзів, які пізнаються в біді. Він поділився враженнями від свого останнього візиту на Кубу, де сучасний стан медицини є досить інноваційним, а деякі кубинські лікарські засоби були б цікавими для нас, українців.

М.М. Делгадо окреслила економічні можливості Куби в плані експорту. Головний експортний продукт країни — це сервіс, який пропонують на сьогодні аж 11 млн 200 тис. жителів, отже, Куба в основному живе наданням послуг у тих чи інших сферах. Серед них — промислові, сільськогосподарські, туристичні послуги та дуже важлива сфера медичного туризму. Пояснюючи окремі аспекти соціально-економічного розвитку, вона розповіла про плани країни щодо усунення обігу одразу двох валют, що поки є несприятливим фактором, а отже, потребує трансформації в бік однієї валюти. Прим. ред.: на даний момент на Кубі діє система подвійної валюти, згідно з якою в обігу знаходяться песо (CUP) та конвертований песо (CUC). Поява останнього обумовлена історично — конвертований песо і в минулому, і сьогодні використовується переважно в туристичній галузі.

За її словами, уряд Куби зараз намагається актуалізувати економічні й соціальні моделі ринку, осучаснити країну. Крім того, наразі відбувається планування розвитку країни до 2030 р., з урахуванням необхідності зберегти для громадян важливі соціальні досягнення, які вже існують. Куба реструктурувала власний зовнішній борг, що дозволило покращити її зовнішнє фінансування. У межах внутрішнього життя країни зараз відбувається конституційна реформа, відповідно, планується Національний референдум. Таким чином, М.М. Делгадо розповіла про можливості, які відкриваються для інвесторів.

До основних країн, з якими Куба тісно спів­працює, належать Венесуела, Китай, Голландія, Канада, Мексика, Бразилія, Італія та Франція. України в цьому списку поки немає, тому спікер висловила сподівання, що після подібних заходів ситуація зміниться і ми почнемо напрацьовувати спільні програми. Напрямки освіти та охорони здоров’я (яка, до речі, безкоштовна для громадян Куби) поки закриті для інвестицій, але існують інші споріднені галузі для можливої співпраці. Наприклад, уже згаданий медичний туризм, який відкриває широкі можливості для бізнес-проектів, досліджень і наукових розробок.

Детально про пропозиції розповіла доктор Іданія Кабалеро Торес, яка представляла делегацію бізнес-групи BioCubaFarma. BioCubaFarma — підприємство, яке об’єднує всю фармацевтичну промисловість Куби та включає 32 компанії, 64 виробничі потужності, де працевлаштовані 20 тис. робітників. Почавши діяльність у 1980-х роках, у 2012 р. компанія вже сформувалася в промислову групу, яка виробляє 863 лікарські засоби і здійснює поставки для Міністерства охорони здоров’я Куби. З вказаної кількості близько 500 препаратів знаходиться в Національному переліку основних лікарських засобів. Багато з них експортуються, також здійснюється експорт медичних послуг й обладнання до різних країн світу.

За словами І.К. Торес, щороку більше 20 тис. українців відвідують Кубу з метою лікування, що не дивно, адже Куба має сучасні виробничі потужності, оригінальні препарати для терапії різних захворювань, інноваційні харчові додатки, новітні медичні прибори та обладнання, а також надає науково-технологічні послуги. При цьому податковий режим дуже сприятливий для інвесторів: перші 8 років ставка податку на прибуток становить 0%, а при подальших інвестиціях – 15%. Зареєструвати свій препарат можна як з допомогою послуг компанії BioCubaFarma, так і через інших посередників, або ж безпосередньо через регуляторний орган Centro para el Control Estatal de Medicamentos, Equipos y Dispositivos Médicos (CECMED).

Закрив пленарну частину український адвокат, фахівець з медичного права Олександр Гришаков, який торкнувся теми медичного туризму в Україні. Він зазначив, що наша країна також має гарні показники — 125 млн євро витрачають іноземні туристи на лікування в Україні щороку. Проте самі українці на оздоровлення за кордоном витрачають набагато більше — 1 млрд євро, тобто шукають кращого рівня послуг або високоспеціалізованого сервісу в інших країнах. Тим не менш, іноземців приваблюють доступність та якість віт­чизняної медицини, швидкість діагностики (яка в інших країнах інколи досягає декілька місяців) та можливість поєднувати оздоровлення з туризмом та додатковими послугами, наприклад, спа або косметології.

Продемонстровані на форумі Україна–Куба результати та досягнення Кубинської Республіки вразили всіх учасників. Країна має багато інноваційних наукових досліджень, власні біотехнологічні та медичні розробки, унікальні безпечні запатентовані препарати та розташована в цент­рі торговельної діяльності країн Карибського басейну і Америки, у периметрі 17 країн. Деякі клініки, наприклад, Central Clinic «Cira Garcia», за останні декілька років широко розвинули обслуговування медичних туристів і приймають не тільки іноземних громадян, а й співробітників міжнародних організацій та обрані акредитованими дипломатичними представництвами за якість та асортимент послуг. Україні, звичайно, є куди розвиватися, і співпраця з Кубою може відкрити широкі можливості — обмін досвідом, спільні програми, просування вітчизняних напрацювань на ринках тощо.

Ліна Лисенко,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті