Нова модель фінансування стаціонарної медичної допомоги буде запроваджена на Полтавщині з 2019 р.

17 Грудня 2018 2:42 Поділитися

У 2019 р. в Полтавській обл. впроваджують два пілотні проекти — це нова система фінансування медичних закладів вторинної ланки та безкоштовна діагностика. Пілотні проекти на Полтавщині запровадять  з 1 квітня та 1 липня 2019 р.

14 грудня в Полтаві під час робочого візиту був підписаний меморандум про взаємодію між Національною службою здоров’я України (далі — НСЗУ) та Департаментом охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації. Саме на Полтавщині вже з 2019 р. буде запроваджена нова модель фінансування стаціонарної медичної допомоги.

Пілотний проект запроваджуватиметься в Полтавській обл. з декількох причин. З яких саме, коментують у НСЗУ: «По-перше, протягом останніх 3 років тут працювали проекти міжнародної технічної допомоги, проводилися дослідження та збиралися дані щодо випадків стаціонарного лікування. У рамках цього дослідження було сформовано базу та проаналізовано 537 570 випадків госпіталізації. Отже, завдяки цьому ми не діємо наосліп. По-друге, саме завдяки проактивній позиції місцевої влади Полтавської обл. ми можемо створити робочу модель модернізації системи фінансування охорони здоров’я всієї України на прикладі одного регіону — найбільш успішного та підготовленого до змін на рівні стаціонарів».

До проекту відпрацювання нового механізму фінансування стаціонарної медичної допомоги в Полтавській обл. буде залучено 56 медичних закладів. З 1 квітня 2019 р. 100% виплат цим закладам здійснюватиметься через НСЗУ на підставі договорів. І тоді 60% коштів йтиме на заклад за глобальним бюджетом, а 40% платитимуть за послуги. З 2020 р. вся система охорони здоров’я перейде на інший принцип фінансування, коли «гроші підуть за пацієнтом».

До 1 березня вибрані заклади укладуть договори з НСЗУ, а з 1 квітня почнуть фінансуватися за новою, удосконаленою та сучасною моделлю здійснення виплат. Основне завдання пілотного проекту — вдосконалення механізмів фінансування існуючої системи охорони здоров’я з метою надання пацієнтам належної медичної допомоги в тому обсязі та за допомогою тих інструментів, які дійсно працюють у цивілізованому світі.

«За 2 роки маємо вийти на такий рівень, коли йтиме оплата виключно за послуги. Полтавщина — перша і єдина область в Україні, яка з 1 квітня працюватиме за цими принципом. Саме в Полтаві бачимо локомотив змін для всієї України. Ваш регіон є унікальним прикладом для країни. Завдяки роботі місцевої влади та лікарів в області досягли високих результатів. Більшість проектів міжнародної технічної допомоги хочуть  реалізовувати у вас. І саме втілення в Полтавській обл. великих проектів дозволило нам прорахувати тарифи, які будуть застосовувати згодом по всій Україні. Нині більшість стаціонарних закладів Полтавщини готові переходити на новий спосіб фінансування. Гроші повинні «піти за пацієнтом» не тільки на первинку, а й у лікарні. Ми повинні платити не за утримання закладу, а за конкретні послуги», — зазначив голова НСЗУ Олег Петренко.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації Віктора Лисака, за новим принципом запрацюють заклади вторинної ланки медицини. «Це й  госпітальні сектори, міські та районні лікарні, де є стаціонарні відділення, обласна клінічна лікарня, інфекційна лікарня, обласна дитяча лікарня тощо. Завдяки спільним зусиллям разом з полтавцями нам вдасться досягти позитивних змін у розбудові системи охорони здоров’я Полтавщини», – підкреслив він.

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначила, що регіон завжди є першим у реалізації пілотних проектів профільного міністерства. «Ви найкраще співпрацюєте не лише з нашим Міністерством, а й з міжнародними партнерами та готові починати зміни. Це показник, що ви розумієте, що охорона здоров’я стосується кожного з нас. Ви виділяєте додаткові кошти на рівні області, районів і міст, залучаєте інвестиції в охорону здоров’я… Усе, що впроваджується на Полтавщині, розповсюджуватимуть по всій Україні. Тож маєте пишатися тим, що ви — лідери трансформації системи охорони здоров’я», — наголосила вона.

Про те, що медицина пріоритетна галузь, наголосив і голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко. «Багато коштів закладаємо в обласний бюджет наступного року саме на реалізацію реформ медичної галузі на Полтавщині. Це стосується і первинної, і вторинної, і третинної ланки медичної допомоги. Модернізуємо заклад, який надає послуги онкохворим, бо рівень захворюваності надзвичайно високий. У 2019 р. відкриємо сучасний кардіоцентр, який відповідатиме усім стандартам надання відповідних послуг», — повідомив В. Головко.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.adm-pl.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті