Законодавчі новели у Литві — які ліки будуть доступні в магазинах і на автозаправних станціях, і що змінюється з онлайн-продажем

02 Січня 2019 1:51 Поділитися

Продаж лікарських засобів у роздрібній мережі

Напередодні нового року кабінет міністрів Литви (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija — SAM) затвердив проект поправок до правил ліцензування фармацевтичної діяльності, поданий міністерством охорони здоров’я, який дозволить продавати деякі ліки не тільки в аптеках, а й в інших торгових точках з 1 січня 2019 р. За словами міністра охорони здоров’я Аврелія Верега, прийняття підзаконних актів, що передбачають ліцензування підприємств роздрібної торгівлі, які бажають отримати право на продаж лікарських засобів, зумовлене введенням у дію змін до закону Литви про фармацевтичні препарати, які дозволяють продаж ліків суб’єктам роздрібної торгівлі продовольчими товарами.

«Ця постанова уряду забезпечить правову визначеність щодо того, які документи необхідно надати для отримання юридичною особою права на продаж безрецептурних ліків. Він також визначає процедури для включення роздрібного продавця у список роздрібних продавців лікарських препаратів, призупинення його права на продаж лікарських засобів. Цей крок необхідний для поліпшення доступності лікарських засобів для споживачів», — зазначив міністр.

Усі питання, пов’язані з ліцензуванням підприємств, будуть вирішуватися державним агентством з контролю за лікарськими засобами.

SAM нагадує, що роздрібні торговці матимуть право продавати тільки ті ліки, які зазначені в списку лікарських засобів, дозволених до продажу в роздрібних магазинах, затверджених державним агентством з контролю за лікарськими засобами.

Які ж препарати будуть доступні в магазинах і на автосервісах? У порядку, встановленому міністерством охорони здоров’я, лікарський засіб включається до переліку лікарських засобів, дозволених до продажу підприємствами роздрібної торгівлі, якщо виконані наступні умови:

  • лікарський засіб містить тільки діючу речовину;
  • препарат призначений для дорослих та/або дітей віком від 12 років.

Йдеться про наступні пероральні лікарські засоби, які не містять етанолу:

  • жарознижувальні;
  • знеболювальні;
  • протизапальні;
  • шлункова кислота;
  • антиалергічні;
  • проти ангіни;
  • антисептичні (для дезінфекції ран).

До торгових точок, які отримають право на продаж лікарських засобів, існують певні вимоги. Для належного регулювання такої торгівлі пропонується ліцензувати цей вид діяльності, а також, як вже було зазначено, дозволити продаж не всіх лікарських засобів без рецепта, а лише тих, які вказані в спеціальному списку.

У свою чергу, деякі оператори сегменту FMCG висловлюються скептично відносно цієї новели. Мовляв, якщо є якесь ліцензування, то це покращання умов бізнесу в лапках. «На даний час ми аналізуємо можливості, але у нас поки немає конкретних позицій», — зазначив менеджер з комунікацій німецької мережі супермаркетів Lidl Валдас Стоп.

Але частина роздрібних операторів готові до отримання ліцензії. Так, Берта Чайкаускайте, керівник відділу комунікацій Iki, зауважила наступне: «Беручи до уваги потреби наших покупців, ми обіцяємо використати цю можливість для торгівлі ліками, які відповідають вимогам законодавства. Ми прагнемо дати споживачам можливість купувати необхідні ліки, коли аптеки не працюють або знаходяться занадто далеко від місця їх проживання. Ми почнемо продавати безрецептурні ліки в супермаркетах Iki після отримання ліцензії й формування найбільш підходящого асортименту для покупців. Ми плануємо подати заявку на ліцензію на початку нового року».

Онлайн-продаж рецептурних препаратів

У найближчому майбутньому у сфері обігу лікарських засобів у Литві набудуть чинності ще дві інновації: аптеки зможуть здійснювати торгівлю рецептурними препаратами в інтернеті за допомогою використання електронних рецептів,  а денним стаціонарам дозволили створювати аптеки, що могли б надавати пацієнтам ліки, вартість яких відшкодовується.

Країни, де вже існує електронний рецепт, використовують практику, коли ліки, що відпускаються за рецептом, можна замовити онлайн. Це нововведення до кінця 2019 р. буде реалізоване у Литві. Пацієнти, яким призначено ліки в електронному рецепті, зможуть вибрати, чи йти в аптеку, щоб купити ліки, що відпускаються за рецептом, крім наркотичних та психотропних препаратів, чи купувати їх в інтернеті. Це дасть можливість пацієнтам придбати необхідні ліки безпечно, зручно і своєчасно.

Рішення щодо дозволу відкривати аптеки в медичних установах, за даними SAM, дозволить пацієнтам заощадити час, адже на сьогодні споживачі купують ліки у громадських аптеках. Таким чином, медичні установи зможуть створити власні лікарняні аптеки та забезпечити хворих у медичних центрах необхідними препаратами, а пацієнти зможуть їх придбати на місці.

За матеріалами sam.lrv.lt;
www.delfi.lt

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті