Опубліковано нові державні будівельні норми — вони вступлять у силу з 1 квітня 2019 р.

29 грудня 2018 р. в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 12/2018 опубліковано нові Державні будівельні норми (ДБН) щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення». Норми офіційно набудуть чинності з 1 квітня 2019 р.

«Нові революційні ДБН щодо інклюзивності будівель уже опубліковано. Вони вступають у дію вже з квітня цього року і є обов’язковими до виконання всіма архітекторами, проектувальниками та будівельниками. ДБН містять близько 100 якісних змін для безпеки і комфорту кожного, у першу чергу людей з інвалідністю з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп: людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних», — повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За новими нормами всі будинки та споруди в Україні, а також необхідна інфраструктура повинні обов’язково проектуватися з елементами доступності. Впровадження цих ДБН є вагомим кроком до створення реального безбар’єрного середовища в Україні й однією з першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про асоціацію з ЄС.

У опублікованих нормах посилено обов’язковість влаштування елементів безбар’єрності, наведено всі їх необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади такого впровадження. Зокрема, щодо проектування:

  • пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
  • тактильних та візуальних елементів доступності: тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;
  • іншого візуального інформування, дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.

«Сьогодні, за даними Державної служби статистики в Україні, налічується близько 3 млн осіб з інвалідністю. А за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, інвалідність в Україні мають близько 10% від усього населення. 80% з цих людей є працездатними та активними. Проте реалізація їх прав неможлива, доки в Україні не буде створено реальної доступності в громадських закладах та житлових будівлях, на вулицях, у транспорті та іншій інфраструктурі. Зараз же майже 90% пандусів збудовані неправильно, немає тактильної плитки, і більшість людей навіть не знають, для чого вона потрібна, відсутні елементи доступності для іншого маломобільного населення. Так не має бути! І нові ДБН направлені в першу чергу на ефективне вирішення цієї проблеми», — підкреслив важливість нових змін Л. Парцхаладзе.

Нові ДБН розроблено ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення».

ДБН — обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

У свою чергу, Аптечна професійна асоціація України (АПАУ) повідомляє, що активну участь в обговоренні проекту нових ДБН брали директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко та юрист АПАУ Наталія Петрівська. В АПАУ наголошують, що вимоги нових ДБН поширюються на проектування, будівництво нових та реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та переоснащення існуючих житлових та громадських будівель і споруд (у тому числі на функціонально-планувальні елементи будівель і споруд, їх земельні ділянки, вхідні вузли, комунікації, шляхи евакуації, приміщення (зони) проживання, обслуговування, робочі місця та місця для навчання, їх інформаційне та інженерне обладнання), а також на розумне пристосування таких житлових та громадських будівель і споруд шляхом здійснення реконструкції, реставрації, капітального ремонту та переоснащення з урахуванням потреб маломобільних груп населення. Вимоги цих норм є обов’язковими для застосування всіма юридичними особами та фізичними особами — підприємцями на території України, окрім будівництва індивідуальних (приватних) житлових будинків.

За матеріалами www.kmu.gov.ua; apau.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 03.05.2019 4:03
Хотелось бы получить консультацию специалиста по применению новых ДБН к уже существующим объектам (аптекам). Что нужно обязательно сделать (доделать) и какие сроки, кто проверяет это, какие штрафные санкции применимы?
Юрист 08.05.2019 11:45
Согласно Лицензионным условиям все лицензиаты? осуществляющие деятельность по розничной торговле лекарственными средствами обязаны создать необходимые условия для доступности лиц с инвалидностью и других маломобильных групп населения к помещений в соответствии с государственными строительными нормами (ДБН), правилами и стандартами. И новые ДБН вступили в силу с 1 апреля и лицензиаты уже должны им соответствовать. Так как єто требование Лицензионніх условием, то это один из вопросов при провервке Гослекслужбой субьектов хозяйствования. Если при проверки Гослекслужба находит не соответствие, то выдает распоряжение со сроком для устранения нарушения. После указано срока проводит проверку на исполнение данного распоряжение. Если оно не выполнено, то выдается соответствующий акт, которыя является одним из оснований для анулирования лицензии (ст. 16 Закона Украины «О лицензировании видов хозяйственной деятельности»). Для того, чтобы понять, что нужно изменить нужно почитать новые ДБН и проверить соответствуют ли те же пандусы в аптеке новым требованиям.
Марина 17.05.2019 10:19
Добрый день! Подскажите, пожалуйста, если не возможно установить пандус ( есть заключение), что делать в таком случае?
Юрист 17.05.2019 5:48
добрый день. Согласно ст. 27 Закона Украины "Об основах социальной захищености лиц с инвалидностью в Украине", в случае если действующие объекты невозможно полностью приспособить для нужд лиц с инвалидностью, по согласованию с общественными организациями лиц с инвалидностью осуществляется их разумное приспособление с учетом универсального дизайна.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті