Ліцензійні перевірки — ДРС інформує підприємців

11 Січня 2019 11:10 Поділитися
Державна регуляторна служба (ДРС) продовжує інформувати підприємців щодо перевірок суб’єктів господарювання органами державного нагляду (контролю). Раніше ми вже публікували роз’яснення ДРС щодо позапланових заходів державного нагляду (контролю), повідомляли про позицію ДРС щодо наявності повноважень у органів державного нагляду (контролю) на проведення заходів державного нагляду (контролю) й права суб’єктів господарювання не допускати їх до проведення цих заходів за відсутності затверджених уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю), чи може підприємець не допустити на перевірку контролера? Наразі відомство відповідає на питання щодо ліцензійних перевірок.

1 січня 2019 р. втратив чинність Закон України від 3 листопада 2016 р. 1728-VIII «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі — Закон № 1728).

З дати втрати чинності Законом № 1728 органи ліцензування, на яких поширюється дія Закону України від 02.03.2015 р. № 222-VІІІ «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі — Закон № 222), відповідно до частини десятої статті 19 Закону № 222 зможуть здійснювати позапланові перевірки додержання ліцензіатом(и) вимог відповідних ліцензійних умов з підстав, передбачених пунктами 2, 4 та 5 частини дев’ятої статті 19 Закону № 222, лише за наявності погодження Державної регуляторної служби України, яке надається на підставі відповідного рішення Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування за результатом розгляду звернення органу ліцензування з огляду на таке.

Частиною сьомою статті 19 Закону № 222 встановлено, що контроль за додержанням ліцензіатами вимог ліцензійних умов здійснюють у межах своїх повноважень органи ліцензування шляхом проведення планових і позапланових перевірок відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» з урахуванням особливостей, визначених цим законом.

Відповідно до частини десятої статті 19 Закону № 222 позапланова перевірка додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов з підстав, передбачених пунктами 2, 4 та 5 частини дев’ятої цієї статті, здійснюється лише за наявності погодження спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування, яке надається на підставі рішення Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування за зверненням органу ліцензування.

Звернення органу ліцензування повинно містити документальне підтвердження виявлення інформації, передбаченої пунктом 2 частини дев’ятої цієї статті, або завірену ним копію відповідного звернення чи повідомлення, передбачених пунктами 4 або 5 частини дев’ятої цієї статті.

Пунктами 2, 4 та 5 частини дев’ятої статті 19 Закону № 222 передбачені такі підстави для проведення позапланових перевірок додержання ліцензіатами вимог ліцензійних умов, як:

  • виявлення у державних інформаційних ресурсах (паперових або електронних) інформації, що свідчить про порушення ліцензіатом вимог ліцензійних умов або не узгоджується з інформацією, що подається ліцензіатом органу ліцензування відповідно до вимог цього Закону, — з метою перевірки додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов у відповідній частині (зокрема, повідомлення про зміну даних, зазначених у підтверджувальних документах) або перевірки достовірності відповідної інформації;
  • обґрунтоване звернення фізичної або юридичної особи про те, що внаслідок порушення ліцензіатом вимог ліцензійних умов такій особі (особам) було завдано матеріальної шкоди або порушено її (їх) законні права чи інтереси, — з метою перевірки додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов у відповідній частині;
  • повідомлення посадових осіб контролюючих органів про виявлені в ході виконання контрольних повноважень порушення ліцензіатом вимог ліцензійних умов — з метою перевірки додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов у відповідній частині.

Раніше наше видання досліджувало ситуацію щодо планових перевірок. Також ми підготували інформацію щодо прав суб’єктів господарювання, до яких завітали посадові особи державних органів з плановою чи позаплановою перевіркою.

За матеріалами www.drs.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті