Розроблено нові документи в напрямку протидії ВІЛ‐інфекції в Україні

11 Січня 2019 1:15 Поділитися

Фахівці Центру громадського здоров’я (далі — ЦГЗ) разом з національними та міжнародними експертами, а також міжнародними спеціалістами розробили низку важливих документів у напрямку протидії ВІЛ‐інфекції/СНІДу в Україні. Мова йде, зокрема, про наступні документи:

  • Національну стратегію тестування на ВІЛ в Україні на 2019–2030 рр.;
  • Звіт про результати оцінки єдиної системи моніторингу та оцінки ефективності заходів, спрямованих на запобігання поширенню епідемії ВІЛ‐інфекції, в Украї­ні: національний та регіональний рівні;
  • Стратегічний план для забезпечення сталості інтегрованих біоповедінкових досліджень в Україні на 2018–2021 рр.;
  • Операційний план з проведення інтегрованих біоповедінкових досліджень серед ключових груп населення.

Нова «Національна стратегія тестування на ВІЛ в Україні: 2019–2030 роки» спрямована на досягнення цілей Політичної декларації Генасамблеї ООН 2016 р. «Прискореними темпами до активізації боротьби з ВІЛ та припинення епідемії СНІДу до 2030 року». Документ базується на загальноприйнятих світових рекомендаціях і враховує напрями реформування вітчизняної системи охорони здоров’я. Розробці документа сприяв проект SILab «Підтримка системи епіднагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров’я України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров’я», що впроваджується ЦГЗ. Фінансування здійснено Центрами з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) у рамках надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД.

Основні напрямки Стратегії будуть враховуватися при затвердженні наступної Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ‐інфекції/СНІДу на 2019–2023 рр. У самому документі зазначено, що він створений для фахівців закладів охорони здоров’я незалежно від підпорядкування та форми власності, неурядових та міжнародних організацій, які залучені до впровадження послуг із тестування на вказані інфекції.

Звіт про результати оцінки єдиної системи моніторингу та оцінки ефективності заходів, спрямованих на запобігання поширенню епідемії ВІЛ‐інфекції, в Україні: націо­нальний та регіональний рівні» розроблено з метою оцінки національної системи моніторингу і оцінки у сфері ВІЛ‐інфекції/СНІДу. Це дозволило виявити подальші кроки для покращення напрямів діяльності, надати рекомендації щодо захисту громадського здоров’я й удосконалення вітчизняної системи моніторингу й оцінки та планування стратегічної інформації у сфері протидії епідемії ВІЛ‐інфекції.

Стратегічний план для забезпечення сталості інтегрованих біоповедінкових досліджень в Україні на 2018–2021 рр.» — посібник інтегрованих біоповедінкових дослід­жень, що є важливим інструментом у сфері громадського здоров’я. Документ покликаний забезпечити кращу якість таких дослід­жень, оскільки він враховує останні напрацювання щодо їх імплементації та методології на регіональному і національному рівнях.

Ознайомитися із зазначеними документами можна на офіційній інтернет-сторінці ЦГЗ.

За матеріалами phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті