Що робити, щоб дожити до 90 років?

24 Січня 2019 4:54 Поділитися

Вчені виявили, що всього 60 хв фізичної активності щодня були пов’язані з найвищими шансами дожити до 90 років у жінок. Крім того, розміри тіла та його маса можуть вплинути на тривалість життя жінок набагато більше, ніж чоловіків. Результати дослідження опубліковані в журналі «Journal of Epidemiology & Health Health».

Фізична активність пов’язана з довшим життям у обох статей. При цьому цікаво, що чим більше часу чоловіки приділяють фізичній активності, тим їх шанси досягти старості вищі, а для жінок найбільша тривалість життя асоційована з 60 хв фізичної активності на день.

Середня тривалість життя зросла за останні кілька десятиліть, але останнім часом цей показник вийшов на плато в ряді розвинених країн. Це пов’язують з підвищенням поширеності ожиріння та зниженням загального рівня фізичної активності.

Попередні дослідження розглядали зв’язки між індексом маси тіла, фізичною активністю та тривалістю життя, але в ході більшості з них аналізували дані щодо чоловіків та жінок разом або зосереджувалися виключно на чоловіках.

Тривалість життя жінок і чоловіків відрізняється, на що можуть впливати такі фактори, як гормони, гени та/або спосіб життя.

Для подальшого вивчення цих відмінностей дослідники проаналізували дані з Нідерландського когортного дослідження (Netherlands Cohort Study — NLCS), що включає інформацію про понад 120 тис. чоловіків і жінок у віці 55–69 років, яку збирали з 1986 р.

Метою дослідження стало виявити, чи існують зв’язки між зростом, масою тіла, фізичною активністю у вільний час і вірогідністю досягнення 90-річного віку, а також чи є відмінності в цих аспектах між чоловіками та жінками.

Близько 7807 учасників (3646 чоловіків і 4161 жінка у віці 68–70 років) надали детальну інформацію у 1986 р. про їхню поточну масу тіла, зріст, масу тіла у віці 20 років та фізичну активність у вільний час.

Фізична активність включала такі види діяльності, як садівництво, прогулянки з собакою, дрібні ремонтні роботи в будинку, ходьба або їзда на велосипеді на роботу, а також спортивні заняття, які були згруповані за категоріями щоденних квот: менше 30 хв; від 30 до 60 хв; і 90 хв або більше. Потім учасників спостерігали до смерті або до досягнення дев’яносторічного віку. Також учасники відповіли на питання щодо куріння, вживання алкоголю, рівня освіти та ін.

Близько 433 чоловіків (16,7%) та 944 жінок (34,4%) дожили до 90 років.

Жінки, які дожили до 90 років, у середньому були вищими, на початку дослідження у них відзначали меншу масу тіла, і з 20-річного віку вони набрали менше кілограмів. Більш того, жінки, чий зріст перевищував 175 см, мали на 31% більше шансів досягти 90 років порівняно з жінками, чий зріст був менше 160 см. Таких асоціацій серед чоловіків не було.

Що ж до фізичної активності, то чоловіки, які займалися більше 90 хв на день, мали на 39% більше шансів досягти 90 років, ніж ті, хто займався менше 30 хв. І кожні додаткові 30 хв щоденної фізичної активності асоціювалися у чоловіків з додатковим 5-відсотковим збільшенням вірогідності досягти 90 років.

Але такого не спостерігалося у жінок. Ті, хто займався більше 30–60 хв на день, мали на 21% більше шансів досягти 90 років, ніж ті, хто займався 30 хв або менше. Але при збільшенні тривалості фізичної активності понад 60 хв на день подальшого зростання тривалості життя не спостерігалося.

За матеріалами www.news-medical.net

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті