«Johnson&Johnson» уклала угоду щодо розробки препаратів для лікування спадкових захворювань сітківки

08 Лютого 2019 11:20 Поділитися

«Janssen Pharmaceutical», компанія «Johnson&Johnson», уклала угоду про міжнародне співробітництво, а також ліцензійну угоду з «MeiraGTx» щодо розробки, виробництва та комерціалізації портфелю препаратів для лікування спадкових захворювань сітківки.

Портфель продуктів включає кандидати в препарати для лікування ахроматопсії (вада зору, що полягає в нездатності розрізняти кольори), викликаної мутаціями генів CNGB3 або CNGA3, а також щепленого з Х-хромосомою пігментного ретиніту (спадкове дегенеративне захворювання очей, яке викликає сильне погіршення зору і часто сліпоту). Дві компанії також співпрацюватимуть у науково-дослідній сфері з метою пошуку нових мішеней для лікування інших спадкових захворювань сітківки та розвитку технології виробництва аденоасоційованого вірусу.

Згідно з умовами угоди «Janssen» виплатить «MeiraGTx», головні офіси якої знаходяться у Лондоні, Великобританія, та Нью-Йорку, США, 100 млн дол. США одразу. Навзаєм «Janssen» отримає ексклюзивні можливості для подальшого вивчення нових методів лікування інших типів успадкованої втрати зору, що знаходяться на доклінічному етапі досліджень. «MeiraGTx», у свою чергу, отримує право на одержання в майбутньому до 340 млн дол. залежно від додаткових умов, а також права на роялті після комерціалізації спільних проектів. При цьому всі видатки, пов’язані з клінічними дослідженнями згаданих вище продуктів, бере на себе компанія «Janssen».

Наразі це найбільша інвестиція компанії «Janssen» у сфері генної терапії. Рік тому, у січні 2018 р., компанія уклала партнерську угоду з Університетом Пенсільванії (University of Pennsylvania), США, для розробки препаратів, призначених для лікування хвороби Альцгеймера з використанням генної терапії.

Продукти генної терапії лише нещодавно з’явилися на фармацевтичному ринку США. Так, у 2017 р. Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) затвердило препарат Luxturna (воретиген непарвовек) компанії «Spark Therapeutics», показаний для лікування рідкісного типу успадкованої сліпоти. У продуктовому портфелі компанії «Novartis» також є кандидат у препарати Zolgensma, який може бути затверджений цього року з показанням лікування атрофії м’язів спини. Інші компанії працюють над створенням генної терапії для лікування гемофілії, бета-таласемії, м’язової дистрофії Дюшенна та інших захворювань.

За матеріалами www.biospace.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті