В Україні зафіксовано найвищий показник приросту захворюваності на кір протягом 2018 р. — ЮНІСЕФ

04 Березня 2019 4:37 Поділитися

Загрозливе збільшення кількості випадків кору у світі посилює небезпеку для дітей, на цьому наголошує ЮНІСЕФ. За даними організації, кількість нових випадків кору у світі стрімко зростає до загрозливого рівня. Найгіршою є ситуація у 10 країнах, у яких зафіксовано понад 74% нових випадків інфікування, а також декілька інших країнах, які раніше були оголошені вільними від кору.

ЮНІСЕФ наводить 10 країн, де кількість нових випадків кору у 2018 р. зросла найбільше в порівнянні з 2017 р.:

  1. Україна: 30 338;
  2. Філіппіни: 13 192;
  3. Бразилія: 10 262;
  4. Ємен: 6641;
  5. Венесуела: 4916;
  6. Сербія: 4355;
  7. Мадагаскар: 4307;
  8. Судан: 3496;
  9. Таїланд: 2758;
  10. Франція: 2269.

98 країн світу повідомили про те, що у 2018 р. кількість зафіксованих випадків кору в них була більшою, ніж у 2017 р. Це свідчить про зведення нанівець прогресу з подолання цього захворювання, яке може бути смертельно небезпечним, але якому дуже легко запобігти.

Найбільший приріст випадків кору в досліджуваний період спостерігався в Украї­ні, Філіппінах та Бразилії. Лише в Україні, за даними ВООЗ, у 2018 р. було зареєстровано 35 120 випадків інфікування. За інформацією МОЗ, за перші 2 міс 2019 р. було інфіковано ще 24 042 особи. У Філіппінах цього року було зареєстровано вже 12 736 випадків кору та 203 смерті, порівняно з 15 599 випадками у 2018 р. загалом.

«Час прокидатися. Ми маємо безпечну, ефективну й недорогу вакцину проти дуже заразного захворювання — вакцину, яка щорічно рятувала майже мільйон життів протягом останніх двох десятиліть, — підкреслила Генрієтта Х. Фор, виконавчий директор ЮНІСЕФ. — Ці випадки захворювання не виникли в одну мить. Серйозні спалахи, які ми бачимо сьогодні, почалися ще у 2018 р. Отже, якщо ми не будемо нічого робити сьогодні, це матиме катастрофічні наслідки для дітей завтра».

У відповідь на ці спалахи ЮНІСЕФ та його партнери надають підтримку урядам для невідкладного охоплення мільйонів дітей вакцинацією у країнах світу. Зокрема, в Україні Дитячий фонд ООН підтримує посилені заходи з імунізації та спрямовує зусилля на підвищення довіри до вакцинації. ЮНІСЕФ підтримує Уряд України для подолання нинішнього спалаху.

З лютого 2019 р. МОЗ України за підтримки ЮНІСЕФ вживає надзвичайних заходів з вакцинації у школах та медичних закладах Львівської обл., де в минулому році було зафіксовано 18 тис. випадків захворювання та невакцинованими лишаються 50 тис. дітей. Львівська обл. є найбільш ураженим спалахом регіоном, де через негативне ставлення до щеплень та брак вакцин у минулому рівень вакцинації був низьким.

Погана інфраструктура охорони здоров’я, порушення громадянського порядку, низька обізнаність громадян, самозаспокоєння та в окремих випадках недовіра до вакцинації призвели до цих спалахів як у розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Наприклад, у США кількість випадків кору в період з 2017 до 2018 р. збільшилася в 6 разів, досягнувши 791. Зовсім нещодавно у США спостерігалися спалахи кору в штатах Нью-Йорк і Вашингтон.

Для протидії кору ЮНІСЕФ закликає уряди, медичні заклади та батьків невідкладно почати робити більше, щоб стримати розповсюдження захворювання, зокрема:

  • усвідомити, що вакцини є безпечними, ефективними та рятують життя дітей;
  • під час спалахів робити щеплення дітям віком від 6 міс до 5 років;
  • проводити навчання та розвивати навич­ки медичних працівників щодо надання якісних послуг;
  • посилити програми імунізації, щоб надати всі наявні вакцини, що рятують життя.

Про «Ініціативу з кору та краснухи»

ЮНІСЕФ входить до «Ініціативи з кору та краснухи» — державно-приватного партнерства, що охоплює 5 глобальних організацій, у тому числі ВООЗ, Центри з контролю та профілактики захворювань США, Фонд United Nations та Американський Червоний Хрест. Ця ініціатива очолює глобальний рух з ліквідації кору та краснухи.

За матеріалами www.unicef.org
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті