Чи корисно дотримуватися посту і як це робити правильно?

21 Березня 2019 4:25 Поділитися

Сьогодні люди часто дотримуються Великого посту не лише з огляду на віру, а й з ціллю схуднути чи дисциплінувати себе. Пропонуємо з’ясувати, чи це справді корисно для здоров’я, від яких продуктів не варто відмовлятися та як знайти для себе розумну альтернативу.

Менше м’яса — добре

Велика перевага для здоров’я під час Великого посту – відмова від обробленого м’яса, тобто ковбас, сардельок і копченостей. Саме таке м’ясо з димком, сальцем, сіллю та бензпіренами підвищує ризик розвитку деяких видів раку, а також артеріальної гіпертензії та порушення обміну жирів. Варто звернути увагу, що просто шматочок сала і печеного м’яса птиці загрози не становить.

Більше овочів — ще краще

Користь посту для здоров’я залежить від меню, якого дотримуватиметься людина. Наприклад, Великий піст можна прожити за так званим раціоном бідних, до якого переважно входить рис, білий хліб і картопля. Таке харчування виключає вживання зелені, овочів та олій. Даний раціон характерний для країн, що розвиваються, і він може спровокувати виникнення дефіциту вітамінів та білкової їжі. Інший варіант – включити в щоденне меню багато різноманітної рослинної їжі, з якої можна отримати вітаміни, мікроелементи, клітковину і, як наслідок, оздоровити кишечник, судини, мозок, шкіру та зміцнити імунітет.

Доведена користь веганства і вегетаріанства передусім полягає в різноманітному рослинному раціоні.

Піст – це не лише вінегрет. Це також і пастернак, селера, кольрабі, ріпа, редис, чорнослив, порей, гострий перець, петрушка, черемша, часник, яблука, журавлина, обліпиха, зелений горошок, томатна паста, кукурудза і гриби.

 Бобові – не лише квасоля

Цікавий факт: англійською Великий піст – це Lent, а сочевиця – lentils. Але вони мають різне походження: Lent – це староанглійське слово, під яким розуміється період подовження світлового дня. Хай там що, але бобові в раціоні — це добре, і не лише в піст. Ось які вони мають переваги:

  • бобові – це джерело повноцінного білка, тобто незамінних амінокислот. Їх можна додавати в супи та в салати і робити із них паштети;
  • сочевиця, горох, нут, квасоля та боби – це повільні вуглеводи – вони не підвищують рівень глюкози в крові швидко;
  • вважайте бобові мультивітамінними пігулками. Вони містять  вітаміни групи В, необхідні для утворення нейромедіаторів, та мікро- та макроелементи: калій, фосфор, залізо, цинк і марганець;
  • бобові – це клітковина, а отже, здоровий кишечник і нормальний рівень холестерину. Клітковина – це вуглеводи, які перетравлюють кишкові бактерії. При цьому ми як бонус отримуємо деякі амінокислоти, вітамін К, жирні кислоти з коротким ланцюгом, які мають онкопротекторні властивості, попередники нейромедіатора серотоніну, та інколи здуття.

Здуття – це найбільша претензія до бобових. Якщо після квасолі та бобів ви почуваєтеся погано, то спробуйте тушкований зелений горошок, нут та сочевицю. Відварюйте їх з додаванням соди.

Піст – привід згадати про гриби

Білі гриби, печериці, шиїтаке, гливи та інші гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн. Тобто це набір досить унікальних і дуже потрібних нутрієнтів. Дві порції грибів на тиждень можуть знизити ризик деменції в старшому віці, про що свідчить нещодавнє дослідження.

Низькожирова дієта – це небезпечно

Великий піст передбачає майже повну відмову від масла, олій та жирів у складі тваринних продуктів, як то лецитин яєць чи риб’ячий жир. До чого може призвести знежирений раціон?

Низькожирові дієти можуть бути корисними для людей з ожирінням та порушеннями жирового обміну. Але їх слід дотримуватися місяцями та роками, а не 49 днів, і для схуднення вони так само ефективні, як суворі низьковуглеводні, доводить аналіз, опублікований в “The Lancet”. Тобто відмова від жирів протягом посту здоров’я принципово не покращить.

Жири – це не лише зайва маса тіла і проблеми із серцем. У жирах є вітаміни А, Е і D, холестерин та поліненасичені жирні кислоти. Без цих вітамінів не працюватиме як слід імунна система, погіршуватиметься зір, може порушитися обмін кальцію, більш вразливими стануть молекули тіла до атак вільних радикалів. Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі та мозку. Відсутність холестерину в раціоні підвищує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів.

Що робити:

  • їсти горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння піст не забороняє. У них є вітамін Е та поліненасичені жирні кислоти. Їх слід їсти справді багато;
  • схуднення під час посту дещо звільнить запаси вітаміну D жирової тканини – дотримуйтеся посту, але не зловживайте вуглеводами;
  • поєднуйте горіхи і моркву чи курагу – так жиророзчинний провітамін А буде засвоюватися;
  • не вдавайтеся до довгих тижнів смаження пісної їжі на соняшниковій олії, наче це “менший гріх”. Так, зі скоринкою смачніше. Але в соняшниковій олії багато омега-6 поліненасичених жирних кислот, які викликають запалення та атеросклероз, а смаження створює канцерогенні сполуки;
  • “пісні” маргарини в печиві чи інших продуктах – це джерела трансжирів. А трансжири – це небезпека для здоров’я. Вони збільшують запальний фон і зумовлюють розвиток серцево-судинних хвороб.

 Яйця – потрібні

Яйця — це збалансований і зручний продукт. У них є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки. Якщо ви дотримуєтеся посту, то регулярно їжте соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудзу та шпинат. Усе це разом дещо замінить яйця.

Молочні продукти – комплексне питання

Якщо перестати їсти всі молочні продукти, у тому числі продукти із сухим молоком, то шкіра може стати чистішою. Річ у ксеноестрогенах (гормонах) корів, яких доять протягом вагітності. Сальні залози шкіри деяких людей до них дуже чутливі, тому молочні продукти в них можуть стати причиною вугрів. Піст – привід перевірити гіпотезу про шкоду молочних продуктів для шкіри обличчя.

Інший темний бік молока – це лактоза. Деякі люди в дорослому віці її уже не розщеплюють, і цільне молоко та продукти із сухим молоком викликають у них здуття чи діарею.

З іншого боку, витримані сири та йогурти корисні й досить безпечні – вони практично не містять лактози і багаті на кальцій, який добре засвоюється. Споживання сирів та йогуртів зменшує ламкість кісток, ймовірність розвитку діабету ІІ типу і вони ніяк не шкодять здоров’ю серця і судин.

Пісною альтернативою кисломолочних продуктів може бути величезна миска квашеної капусти. Саме вона містить і співставну кількість кальцію, і пробіотичні лактобактерії.

Без риби не можна

Навіть у Великий піст є кілька днів, коли можна їсти рибу. Багато хто, на жаль, з різних причин рибу не їсть і без посту. А дарма: регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце, судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Достатньо з’їсти одну велику запечену скумбрію на тиждень, щоб покрити потребу в жирах. Це коштуватиме як упаковка сосисок.

Але якщо ви вирішили постувати, то щодня їжте лляне та гарбузове насіння, волоські горіхи, морську капусту та тахіні (кунжутну пасту). Це певною мірою компенсує нестачу омега-3 поліненасичених жирних кислот.

 Каші – це добре, але їсти лише каші не можна

Основним джерелом калорій у піст стають вуглеводи. З одного боку, це добре. В кашах – гречаній, перловій, пшеничній, пшоняній, вівсяній, кукурудзяній – крім вуглеводів, є клітковина, мікроелементи, вітаміни групи В та білок. Кожна із цих круп має свою «суперсилу». Наприклад, перлова та вівсяна крупи нормалізують рівень холестерину, кукурудзяна містить селен, а в гречаній багато заліза. Каші добре поєднуються з насінням гарбуза та льону і грибами.

З іншого боку, не варто зловживати і харчуватися самими лише вуглеводами, особливо білим хлібом, білим рисом і макаронами без нічого. Вони мають високий глікемічний індекс, і не містять нічого корисного. Саме такий раціон призводить до нестачі вітаміну В1, появи запорів і збільшення маси тіла.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті