Аутизм: 5 міфів про стан

02 Квітня 2019 4:09 Поділитися

Аутизм не з’являється внаслідок вакцинації, неправильного виховання чи певної хвороби. 2 квітня, у Світовий день поширення інформації про аутизм, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України спростовує поширені міфи.

МІФИ І ФАКТИ ПРО АУТИЗМ

Міф 1: аутизм – це хвороба

Факти: розлади аутистичного спектру – це не хвороба, а стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Аутизм неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати й адаптувати людину до соціального життя.

Міф 2: аутизм пов’язаний з вакцинацією

Факти: численні дослідження доводять, що вакцини в принципі й вакцинація проти кору зокрема в жодному разі не можуть бути причиною розвитку аутизму у дітей. Розлади аутистичного спектру – це генетичне порушення, з ним народжуються, а не набувають через щеплення в дитинстві або в результаті неправильного виховання. Ураження мозку відбувається ще на етапі внутрішньоутробного розвитку плода.

Міф 3: аутизм – рідкісне порушення

Факти: аутизм більш поширений, ніж синдром Дауна, тому рідкісним назвати його навряд чи можна. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 1 дитина зі 160 страждає розладом аутистичного спектру. В Україні зареєстровано понад 7 тис. таких дітей (7491 у 2017 р.).

Міф 4: усі люди з аутизмом – генії/мають порушення інтелекту

Факти: люди з аутизмом різні. Так, серед них є ті, хто може вирішувати складні математичні задачі й володіє феноменальною пам’яттю, а є люди і з середніми здібностями. Особи з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. Якщо у дитини є проблеми з інтелектом – це додатковий діагноз.

Міф 5: люди з аутизмом замкнуті, не хочуть спілкуватися і їм ніхто не потрібен

Факти: це не так. Як і всі, вони відчувають потребу в спілкуванні. Їм завжди є що сказати, просто складно це зробити. Тому потрібно вчасно знайти альтернативний спосіб комунікації. Їм дуже потрібна наша допомога, підтримка і розуміння.

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО АУТИЗМ

Розлади аутистичного спектру починаються в дитинстві, проте зберігаються в підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються в перші 5 років життя.

Рівні розумової діяльності у людей з розладами аутистичного спектру варіюють у надзвичайно широких межах – від важкого порушення функцій до чудових невербальних когнітивних навичок. Такі діти проявляють здібності – іноді просто геніальні – до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть цікавити дитину.

Якщо говорити про причини аутизму, є багато факторів, які підвищують вірогідність появи у дитини розладів аутистичного спектру, у тому числі фактори навколишнього середовища і генетика. Достеменно відомо, що вакцинація не може спричинити розвиток аутистичних розладів у дітей, оскільки ураження мозку відбувається ще на етапі внутрішньоутробного розвитку плода.

Зверніть увагу і повідомте лікаря, якщо у вашої дитини відчутне порушення мови, немає емоційного контакту з людьми (передусім – з батьками), дитина усамітнена, а серед інших людей відчуває тривогу, невдачі викликають у неї спалахи гніву, а поведінка загалом є стереотипною (дитина здійснює одні й ті ж дії протягом довгого часу: повторює одне і те ж слово, бігає по колу, розгойдується з боку в бік тощо). Наявність окремих симптомів не означає, що у вашої дитини аутизм. Водночас слід повідомити про це вашого лікаря, щоб отримати кваліфіковану відповідь.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті