Потрібно посилити контроль за наданням податкових пільг з постачання медичних послуг — Рахункова палата

03 Квітня 2019 11:00 Поділитися

Рахункова палата України затвердила Звіт про результати аудиту ефективності та обґрунтованості застосування податкових пільг з податку на додану вартість (ПДВ) за операціями з постачання послуг з охорони здоров’я.

У звіті повідомляється, що протягом 2016–2017 рр. і 9 міс 2018 р. органи державної влади не забезпечили створення дієвої системи контролю за дотриманням законодавства закладами охорони здоров’я, які користувалися податковими пільгами з ПДВ при постачанні послуг з охорони здоров’я (далі — податкові пільги).

Слід зазначити, що заклади охорони здоров’я отримують дані пільги за наявності ліцензії, виданої МОЗ на провадження медичної практики. Однак аудитом виявлено 884 суб’єкти господарювання, які, за даними МОЗ, мали діючу ліцензію протягом періо­ду, що досліджувався, а за даними Державної фіскальної служби України (ДФС), припинили свою діяльність ще до 1 січня 2016 р. Таким чином, МОЗ не забезпечено анулювання ліцензій на провадження господарської діяльності з медичної практики у разі державної реєстрації припинення діяльності ліцензіатами. Внаслідок цього є ризики використання цих ліцензій надалі при провадженні ліцензіатами незаконної діяльності без відповідної державної реєстрації та обліку в територіальних органах ДФС.

Також аудитом встановлено непоодинокі випадки недотримання акредитаційними комісіями МОЗ строків проведення експертної оцінки та прийняття рішення про акредитацію закладу. Крім того, за 6 років МОЗ не створило та не веде передбаченого Порядком акредитації закладу охорони здоров’я реєстру акредитованих закладів.

У 2016–2017 рр. МОЗ проведено тільки по одному позаплановому заходу державного нагляду (контролю) за дотриманням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, а у січні–вересні 2018 р — 8. При цьому, за результатами цих заходів, у 100% перевірених закладів охорони здоров’я виявлено порушення законодавства про охорону здоров’я.

Протягом звітного періоду ДФС також не забезпечено належного контролю за повнотою обліку та правильністю визначення платниками податків застосованих ними податкових пільг, а також сум таких пільг. Протягом цього періоду загалом застосовано податкових пільг на понад 4,6 млрд грн., при цьому сума цієї пільги з року в рік зростала майже на третину.

Рахунковою палатою під час аудиту встановлено численні випадки викривлення даних щодо обсягів податкових пільг. Так, виявлено 78 випадків у 65 платників ПДВ, у яких суми отриманих пільг суттєво відрізнялися від задекларованих сум, отриманих з ПДВ. Крім того, встановлено 4 випадки, коли платниками податків отримані пільги на загальну суму 10 млн грн. декларувалися за іншими кодами податкових пільг.

Вибірковий аналіз податкових декларацій з ПДВ і звітів про суми податкових пільг свідчить про ризики недонадходжень з ПДВ (за розрахунками — 6,2 млн грн.) до держбюджету через неправомірне застосування зазначеної податкової пільги.

Встановлено, що в порушення вимог Податкового кодексу України пільгу з ПДВ застосовували окремі фізичні особи — підприємці, які провадили господарську діяльність з медичної практики та згідно із законодавством не належали до закладів охорони здоров’я і реа­білітаційних установ. Виявлено 3 фізичні особи — підприємці, якими необґрунтовано застосовано зазначену пільгу в загальній сумі, за розрахунками, понад 4,5 млн грн. У результаті встановлення таких фактів Рахункова палата рекомендувала ДФС перевірити цих суб’єктів господарювання.

Крім того, встановлено численні випадки неправомірного декларування закладами охорони здоров’я — платниками ПДВ від’ємного значення різниці між сумою податкових зобов’язань та сумою податкового кредиту поточного звітного періоду. Внаслідок таких дій сформовано суми ПДВ до відшкодування або перенесення податкового кредиту на наступні звітні періоди на загальну суму 108,6 млн грн. При цьому кількість таких випадків з року в рік зростає.

ДФС за звітний період охоплено незначну частину закладів охорони здоров’я. Водночас аудитом встановлено, що контрольні заходи, проведені територіальними органами ДФС, під час яких перевірялися питання обґрунтованості застосування податкових пільг, мали нульовий результат.

На переконання Рахункової палати, чинна нормативна база щодо регулювання застосування податкових пільг, а також ліцензування діяльності у сфері охорони здоров’я та конт­ролю за діяльністю закладів охорони здоров’я, неузгоджена і недосконала, що створює ризики неправомірного застосування таких пільг.

З урахуванням проведення в Україні реформи фінансування охорони здоров’я збільшуватимуться кількість платників ПДВ та обсяги проведених ними операцій з постачання послуг з охорони здоров’я, що призведе до збільшення й суми отриманих ними податкових пільг. Тому це питання потребує посилення державного контролю.

Також Рахункова палата повідомила, що звернеться з матеріалами аудиту до Генеральної прокуратури України у зв’язку з виявленням під час аудиту фактів, які містять ознаки кримінальних правопорушень.

За матеріалами www.ac-rada.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті