До уваги суб’єктів господарювання Київської обл. — територіальне відділення Держлікслужби інформує щодо нових ДБН

04 Квітня 2019 3:32 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) у Київській обл. інформує суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, що згідно з вимогами пункту 165 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 р. № 929, ліцензіат, який провадить діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, створює необхідні умови для доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм (ДБН), правил і стандартів.

1 квітня 2019 р. набрали чинності нові ДБН щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення — ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.11.2018 р. № 327.

Отже, з 1 квітня 2019 р. аптеки та їх структурні підрозділи повинні відповідати новим нормам стосовно обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, зокрема, у частині створення необхідних умов для доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень.

Впровадження нових ДБН є вагомим кроком до створення реального безбар’єрного середовища в Україні й однією з першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про асоціацію з ЄС.

У нормах ДБН посилено обов’язковість влаштування елементів безбар’єрності, наведено всі їх необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади такого впровадження, зокрема, щодо проектування пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату.

Також, даним ДБН визначено поняття «розумне пристосування» – це індивідуальне архітектурно-планувальне рішення, що забезпечує маломобільним групам населення мінімальний стандарт доступності в умовах реконструкції, реставрації, капітального ремонту та технічного переоснащення існуючих житлових будинків та громадських будівель і споруд. Розумним пристосуванням можуть бути допоміжні технічні засоби та механізми (пандуси, підйомні пристрої, механізми, переносні апарелі).

Звертаємо увагу, що «кнопка дзвінка виклику» співробітника суб’єкта обслуговування не може бути елементом доступності, а також «розумним пристосуванням» його до потреб маломобільних груп населення.

Вимоги цих норм є обов’язковими для застосування всіма юридичними особами та фізичними особами – підприємцями на території України, окрім будівництва індивідуальних (приватних) житлових будинків.

Статтею 1 Закону України «Про архітектурну діяльність» встановлено, що експертиза – це діяльність фахівців-експертів, які мають відповідні кваліфікаційні сертифікати й за дорученням замовника надають звіти щодо відповідності проектних рішень вимогам законодавства, державним нормам, стандартам, будівельним нормам і правилам та які несуть відповідальність за достовірність наданих звітів.

Діяльність з експертизи та обстеження у будівництві віднесена до Переліку видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, відповідальні виконавці яких проходять професійну атестацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. № 554.

Таким чином, підставою для висновку щодо наявної доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень аптечних закладів відповідно до ДБН, правил і стандартів може слугувати документальне підтвердження фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд (експерта), який має відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Інформацію про експертів, включених до реєстру атестованих осіб, можна отримати на офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за посиланням.

Слід також взяти до уваги, що пристосування об’єктів культурної спадщини має відбуватися з урахуванням вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Редакція «Щотижневика АПТЕКА», зі свого боку, звертає увагу на те, що в розділі 1 «Сфера застосування» ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення» чітко зазначено наступне: «Вимоги цього нормативного акта поширюються на проектування, будівництво нових та реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та переоснащення існуючих житлових та громадських будівель і споруд (у тому числі на функціонально-планувальні елементи будівель і споруд, їх земельні ділянки, вхідні вузли, комунікації, шляхи евакуації, приміщення (зони) проживання, обслуговування, робочі місця та місця для навчання, їх інформаційне та інженерне обладнання), а також на розумне пристосування таких житлових та громадських будівель та споруд шляхом здійснення реконструкції, реставрації, капітального ремонту та переоснащення з урахуванням потреб маломобільних груп населення».

Разом з тим Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» передбачає, що у разі якщо діючі об’єкти неможливо повністю пристосувати для потреб осіб з інвалідністю, за погодженням з громадськими організаціями осіб з інвалідністю здійснюється їх розумне пристосування з урахуванням універсального дизайну.

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті