Початок впровадження змін у систему охорони здоров’я — електронний рецепт замінив паперовий

29 березня Національною службою здоров’я України (НСЗУ) до всеукраїнської програми «Доступні ліки» було підключено першу медичну інформаційну систему в рамках реформи охорони здоров’я — Helsi.me. У зв’язку із цим 3 квітня компанія Helsi провела відкриту виписку елект­ронного рецепта в центрі первинної медико-санітарної допомоги № 1 Шевченківського району міста Київ.

У рамках заходу демонструвалися можливості медичної інформаційної системи (МІС), яка на сьогодні є однією з 3 систем з повним циклом можливостей у рамках програми «Доступні ліки». Тобто в ній є функціо­нал, що надає можливість реєстрації аптек, укладення договорів з НСЗУ, виписування електронних рецептів лікарями та погашення е-рецептів фармацевтами. Наразі МІС Helsi працює в 20 містах України — у 700 амбулаторіях і 956 поліклініках. У системі вже зареєстровано 11 200 лікарів.

«Ми робимо все можливе, щоб зробити процес отримання ліків від держави максимально комфортним для пацієнтів, а виписку і погашення рецепта — зручними для лікарів і фармацевтів. Електронні рецепти не тільки зменшать кількість паперів, а й зроблять процес видачі й отримання ліків більш чітким і прозорим», — зазначив Артем Михайлюк, СЕО компанії Helsi.

Під час заходу директор із впровадження проекту Helsi.me Євген Донець та заступник директора центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Шевченківського району м. Київ Володимир Охтень розповіли про можливості, які надасть цей проект не тільки лікарям, але й пацієнтам. Однією з таких можливостей є «не стояти в чергах» на прийом до лікаря.

Окрім того, у ході заходу було продемонстровано саму процедуру виписування електронного рецепта. Лікар-терапевт Михайло Наумов під час прийому пацієнта показав, як діє система в реальному часі та яка послідовність дій потрібна, щоб отримати рецепт. За словами лікаря, «труднощі з користуванням системою виникали спочатку, але зараз їх немає».

Усього пацієнту було виписано 3 рецепти в рамках програми реімбурсації, що може викликати певні незручності та є досить сумнівним при використанні. Адже пацієнту приходять 3 смс-повідомлення з кодом кожного електронного рецепта, який необхідно продемонструвати в аптеці. Лише після цього провізор відпускає ліки безкоштовно або з частковою доплатою. У подальшому може бути доцільним удосконалення інформаційних систем для того, щоб з’явилася можливість виписувати в одному рецепті декілька лікарських засобів одночасно чи виписувати багаторазовий рецепт.

Також у рамках заходу було продемонстровано можливість видачі лікарем роздрукованої пам’ятки до рецепта. Однак код погашення рецепта все одно надходить лише в смс. Загалом відпуск ліків, який здійснили в аптечному пункті КП «Фармація», що знаходиться в приміщенні цього ж центру, зайняв не більше 5 хв.

Нагадаємо, що раніше НСЗУ повідомляла, що станом на 1 квітня в програмі беруть участь більше 5 тис. аптек. За даними Державної казначейської служби України, це в 1,5 раза більше за кількість аптек, які брали участь у програмі реімбурсації станом на 1 січня 2018 р. Лідерами рейтингу серед регіонів за кількістю аптек та аптечних пунктів, які приєдналися до програми реімбурсації «Доступні ліки», стали: Львівська, Харківська, Дніпропетровська, Донецька області, а також м. Київ. Найближчим часом на цих аптеках з’являться наліпки «Тут є доступні ліки».

Також на сайті НСЗУ розміщено дашборд із мапою, на якій відображено всі аптеки, які уклали договори на реімбурсацію з НСЗУ та долучилися до програми «Доступні ліки». Оновлення даних відбувається декілька разів на тиждень.

За допомогою фільтрів пошуку можна в обраних області, районі, місті побачити кількість аптек — учасниць програми, а також їх адреси та контактні телефони. Також на мапі відображено форму власності та назву закладу. Таким чином, за допомогою цих даних можна заздалегідь отримати інформацію про наявність необхідних ліків у тій чи іншій аптеці.

Зауважимо, що 3 квітня Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Херсонської обл. на своєму сайті розмістила повідомлення, у якому зауважила, що аптеки — учасниці програми не можуть задовольнити потреби пацієнтів області. Тому слід вжити необхідних заходів для залучення більшої кількості аптечних закладів до участі в програмі «Доступні ліки».

При цьому, напередодні переходу адміністрування програми реімбурсації до НСЗУ керівники аптечних підприємств Запорізької обл. попереджали про можливе зменшення кількості аптек, які беруть участь у програмі, оскільки через необхідність встановлення МІС для відпуску ліків за електронними рецептами виникло додаткове фінансове навантаження у вигляді абонентської плати за реєстрацію такого рецепта в МІС. При цьому в деяких випадках абонентська плата перевищує розмір роздрібної націнки на лікарський засіб з програми реімбурсації.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті