Громадськість повідомляє Президенту та Прем’єр-міністру України про непрозорість централізованих закупівель ліків

15 Квітня 2019 12:08 Поділитися
До редакції нашого видання звернулися пацієнтські організації з проханням оприлюднити відкритий лист до Президента, Прем’єр-міністра України та в.о. міністра охорони здоров’я України, у якому повідомляється про непрозоре формування груп експертів та фахівців, що залучаються до роботи Постійної робочої групи МОЗ України з питань супроводу закупівель та усунення з цієї групи представників громадських організацій й багатьох фахівців медичної галузі. Громадськість наполегливо просить оприлюднити повний пакет документів, які стосуються формування складу Постійної робочої групи МОЗ України з питань супроводу закупівель.

Відкритий лист до Петра Порошенка, Володимира Гройсмана та Уляни Супрун від громадських пацієнтських та благодійних організацій та фондів щодо формування груп експертів та фахівців з супроводу закупівель

від 11 квітня 2019 р.

Громадські організації, які відстоюють права пацієнтів протягом багатьох років, та/або здійснюють волонтерську діяльність і всебічно підтримують зміни в системі охороні здоров’я України вкрай стурбовані незрозумілими та непрозорими процесами, які відбулися під час формування груп експертів та фахівців, що залучаються до роботи Постійної робочої групи (ПРГ) МОЗ України з питань супроводу закупівель (надалі – експертні групи).

Участь громадських організацій в роботі експертних груп є надзвичайно важливою. Саме громадські організації, які опікуються проблемами пацієнтів відповідних напрямків та мають багаторічних досвід відстоювання їх прав та законних інтересів на всіх рівнях, мають бути залучені до експертних груп. Тільки за допомогою та за активної участі громадських організацій та профільних фахівців можливо здійснювати контроль за здійсненням прозорих ефективних закупівель життєво важливих препаратів для пацієнтів, а також запобігти корупції в держзакупівлях.

Натомість, до складу не ввійшли не тільки представники громадських організацій, але й вилучено багато фахівців, досвід яких у лікуванні окремих нозологій є унікальним.

Тому ми звертаємося до вас із проханням провести в стислі терміни відкриту зустріч із громадськістю для обговорення наступних питань:

  1. Правові підстави та причини рішення МОЗ України про невключення представників громадських, пацієнтських благодійних організацій та фондів до складу експертних груп за напрямками.

Кожна із цих організацій подала заяву на участь у відповідній експертній групі та всі документи й інформацію, передбачені наказом МОЗ України від 15.03.2019 р. № 591.

Також засідання ПРГ, на якому затверджувався склад експертних груп, було проведено в закритому форматі, та до участі в ньому не було допущено представників громадськості. Тому прийняті рішення і ставлення до громадськості викликають сумніви щодо прозорості підходу до відбору громадських організацій та залучення їх представників до складу експертних груп.

  1. Повноваження осіб, які розглядали документи організацій – кандидатів до експертних груп, проводили попередній відбір організацій та рекомендували їх для включення до експертних груп, які потім виносилися на обговорення та затвердження ПРГ. Громадськість наполягає на оприлюдненні такої інформації та переліку даних осіб.
  2. Оприлюднення рішення ПРГ (протокол від 20.03.2019 р. № 12), на підставі якого представникам організацій було відмовлено в участі в експертних групах.

Громадськість наполягає на оприлюдненні повного пакета документів, включаючи:

  1. Матеріали, що були подані на розгляд членів ПРГ.
  2. Критерії включення та виключення, за якими проводилася оцінка кандидатів до експертних груп.
  3. Стенограму засідання.
  4. Поіменний перелік голосування, на підставі якого було прийняте рішення ПРГ.

З повагою

представники громадськості (організацій), що підписалися нижче:

Тетяна Кулеша,
голова ради громадської спілки «Орфанні захворювання України»

Оксана Александрова,
голова правління громадської організації «Асоціація хворих на легеневу гіпертензію»

Тетяна Заморська,
віце-президент Міжнародної громадської організації «Дерматологи – дітям»

Лариса Волошина,
президент Громадської організації «Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз»

Ірина Яценко,
голова правління Всеукраїнської пацієнтської організації «Разом у майбутнє»

Ірина Лисенко,
голова правління Всеукраїнського об’єднання допомоги людям після кохлеарної імплантації «КІ-СПІЛКА»

Олександр Шміло,
голова правління громадської організації «Всеукраїнське товариство гемофілії»

Наталія Оніпко,
президент благодійного фонду «Запорука»

Валерія Татарчук,
голова благодійного фонду «Твоя опора»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Бррр 15.04.2019 3:10
Цитата з сайту МОЗ: "Зокрема 4 з 34 інститутів громадянського суспільства відмовились розкривати дані про джерела фінансування. Окрім того, у декількох громадських організацій фінансова звітність не відповідала звіту про діяльність. Така ситуація не відповідає критеріям доброчесності та прозорості діяльності, саме тому МОЗ України прийняло рішення не включати їх до експертних груп." http://moz.gov.ua/article/news/moz-ukraini-sformuvalo-ekspertni-grupi-jaki-budut-zajmatis-suprovodom-derzhavnih-zakupivel

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті