На Херсонщині не вистачає коштів на інсуліни і проблематично впроваджуються зміни до програми «Доступні ліки»

19 Квітня 2019 3:10 Поділитися

У Херсонській обл. відзначається проблема із забезпеченням пацієнтів препаратами інсуліну. Про це повідомив заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Балонь 16 квітня під час наради щодо проблемних питань галузі охорони здоров’я для головних лікарів центральних районних лікарень, центрів первинної медико-санітарної допомоги та міських лікарень.

«У світі компенсація коштів за програмою забезпечення інсулінами хворих на цук­ровий діабет відбувається за дуже чіткими правилами: є верхня межа вартості, яка компенсується державою. У нас відбулося переведення з дешевих інсулінів на дорогі, з віт­чизняних на імпортні. Це явище носить системний хворобливий характер по всій Україні й не залишилося непомітним для правоохоронних органів. Прогнозуючи ситуацію, розуміємо, що нам в області буде не вистачати близько 15 млн грн.», — зауважив А. Балонь.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Віктора Короленка, щороку потреба в інсулінах жителів Херсонщини була в межах 20 млн грн., а за поданими заявками на 2019 р. потрібно 35 млн грн. «Якщо сесія підтримає, з обласного бюджету будуть виділені 5 млн грн. на забезпечення інсулінами. Ці кошти ми розподілимо по районах відповідно до реєстрів, але більше коштів не буде», — зауважив він.

У Реєстрі пацієнтів, що потребують інсулінотерапії (далі — Реєстр) 6097 пацієнтів Херсонщини з цукровим діабетом, середня вартість лікування одного хворого становить 510 грн.

В області зафіксовано випадки, коли рецепт на інсулін видається пацієнту, який відсутній у Реєстрі. Як зазначила головний експерт Департаменту з педіатрії Тетяна Карчевич, неправильно здійснюється переведення з одного виду інсуліну на інший: це можна робити лише після стаціонарного лікування та за умови, якщо виникають побічні ефекти препаратів або ліки не допомагають. Тому головні лікарі отримали завдання переглянути і відкоригувати ведення реєстрів, періодичність виписування рецептів.

Проблематично впроваджуються й зміни до урядової програми «Доступні ліки». За словами медичної спільноти, аптечні заклади не готові працювати за програмою і не підписують договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Станом на 16 квітня виписано всього 5 тис. рецептів за програмою «Доступні ліки» (прим. ред.: за даними дашборду НСЗУ «Електронні рецепти: виписування та відпуск», станом на 19 квітня в Херсонській обл. виписано більше 9,5 тис. рецептів). За ініціативою А. Балоня найближчим часом буде скликано нараду власників аптечних закладів для вирішення проблеми.

За матеріалами doz-kherson.com.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті