Здорові ясна: у чому секрет?

13 Травня 2019 3:55 Поділитися

Щоб зберегти ясна здоровими, а усмішку — гарною, чистіть зуби не менше 2 хв двічі на день. Також не відкладайте візит до стоматолога, якщо помітили почервоніння та набряк ясен, кровотечу під час чищення зубів, неприємний запах чи присмак у роті. 11 травня, в Європейський день здорових ясен, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України ділиться основними секретами здоров’я ясен.

Захворювання ясен

Серед найбільш поширених захворювань ясен — гінгівіт та пародонтит. Помітили почервоніння та набряк, кровотечу під час чищення зубів, неприємний запах чи присмак у роті? Це можуть бути перші ознаки цих захворювань. Наступним етапом може бути опущення ясен та втрата зуба. Тому не зволікайте з візитом до лікаря.

Пародонтит може призвести не лише до втрати зубів. Бактерії, що виникають внаслідок цієї хвороби, можуть потрапити в кров через тканину ясен і викликати серйозні проблеми зі здоров’ям — пародонтит пов’язують з респіраторними захворюваннями, ревматоїдним артритом, захворюванням коронарних артерій та інсультом.

Нещодавні дослідження показали ймовірну роль бактерій Porphyromonas gingivalis, які викликають хронічне запалення ясен, у розвитку хвороби Альцгеймера.

Скільки часу та як треба чистити зуби

Тривалість чищення зубів більше 2 хв забезпечує ефективність очищення ротової порожнини. А це знижує ризик виникнення карієсу та хвороб ясен.

Чистити зуби краще за технікою Басса. Вона визнана найбільш ефективним методом. Для цього слід розмістити щітку під кутом 45 градусів відносно поверхні зубів, робити плавні «вимітаючі» рухи від передніх до задніх зубів. Жувальну поверхню зубів необхідно чистити круговими рухами. Не забувайте очистити язик.

Регулярне використання зубної нитки знижує ризик виникнення захворювань ясен та карієсу. Візьміть собі за правило використовувати її.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті