Держлікслужба Запорізької обл. нагадує про необхідність повідомлення про утилізацію ліків

17 Травня 2019 7:58 Поділитися

Державна служба Украї­ни з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) у Запорізькій обл. нагадує, що відповідно до ст. 23 Закону України «Про лікарські засоби» неякісні, фальсифіковані та незареєстровані лікарські засоби, включаючи ті, термін придатності яких закінчився, підлягають утилізації та знищенню. Забороняється подовження терміну придатності лікарських засобів з будь-яких підстав.

Утилізація та знищення здійснюється відповідно до наказу МОЗ України від 24.04.2015 р. № 242 «Про затвердження Правил утилізації та знищення лікарських засобів», які є обов’язковими для всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність, пов’язану з обігом лікарських засобів, утилізацією та знешкодженням відходів.

Наявність в обігу лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, встановлюється органами державного контролю (інформацію можна подивитися на сайті Держлікслужби в розділі «Розпорядження») та/або посадовими (уповноваженими) особами суб’єктів господарювання у сфері обігу лікарських засобів.

Такі лікарські засоби вилучаються з обігу, а факт їх наявності фіксується актом про наявність лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню.

Лікарські засоби, що не підлягають подальшому використанню, набувають статусу «відходів» та передаються для утилізації або знешкодження до суб’єктів господарювання, які мають відповідні ліцензії на такий вид діяльності, безпосередньо або через постачальників, якщо таке передбачено відповідними договірними умовами. Інформацію щодо переліку ліцензіатів на провадження господарської діяльності зі здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами можна отримати на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України.

За наявності лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, суб’єкт господарювання повинен подати до Держлікслужби за місцем розташування суб’єкта господарювання інформацію про передачу таких лікарських засобів на утилізацію або знешкодження в рекомендованій формі Повідомлення, затвердженій наказом № 242. Повідомлення має супроводжуватися наступними документами:

  • інформацією про передачу лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, для утилізації або знешкодження, подається в паперовому та елект­ронному (у форматі Exсel) вигляді за формою, затвердженою наказом № 242;
  • завіреною належним чином копією акта прийому-передачі (з підписами і печатками одержувача і підприємства, що передає на знищення/утилізацію);
  • завіреними належним чином копіями: прибуткової накладної (усі сторінки), сертифіката якості, що видається виробником, висновку про якість ввезеного на територію України (для іноземного виробництва).

У відомстві нагадують, що утилізація та знищення неякісних лікарських засобів, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, здійснюється з урахуванням вимог постанови КМУ від 03.06.2009 р. № 589 «Про затвердження Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом» і спільного наказу МОЗ і Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 19.03.1999 р. № 67/59 «Про затвердження Правил проведення утилізації та знищення неякісних лікарських засобів, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори».

Вищезгадану інформацію Держлікслужба Запорізької обл. просить суб’єктів господарювання даної області надавати за адресою: 69050, м. Запоріжжя, вул. Складська, 4, або на e-mail: [email protected].

За матеріалами dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті