У Києві відбулася акція «Ліки від байдужості»

17 травня 2019 р. у м. Київ біля меморіалу «Червона стрічка» за участю експертів, представників влади, громадськості та ЗМІ відбулася акція «Ліки від байдужості», ініціатором якої стала Благодійна організація (БО) «100% життя» (раніше — Всеукраїнська мережа ЛЖВ).

Захід проводився до Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу, що традиційно відзначається у третю неділю травня (цього року ця дата припала на 19 травня).

Заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у 1983 р., цей день покликаний вшанувати пам’ять людей, які стали жертвами СНІДу, підвищити глобальну поінформованість та акцентувати на тому, що з ВІЛ можна жити повноцінним життям.

Подібні заходи до Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу, відбулися у всіх регіонах України.

Згідно з даними Центру громадського здоров’я, Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб.

За оновленими оціночними даними, на початок 2019 р. у країні проживало близько 200 тис. ВІЛ-позитивних людей. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним з найвищих показників серед країн європейського регіону.

Основною причиною смерті у хворих на СНІД все ж залишається туберкульоз — понад 50% усіх випадків. В Україні найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції відзначають в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській областях та м. Київ. Також зростання поширення відбувається й в областях західної частини, а також у Донецькій, Житомирській, Київській, Луганській та Сумській областях.

У 2019 р. Всесвітній день пам’яті присвячено посиленню боротьби за здоров’я та права пацієнтів (Intensifying the fight for Health and Rights).

Акція дала старт Європейському тижню тестування, який в Україні проводить Центр громадського здоров’я МОЗ України з 17 до 24 травня 2019 р.

У заході взяли участь партнери, які довгий час співпрацюють з БО «100% життя» та роблять великий внесок у подолання проблеми СНІДу. Першим висловився голова БО «100% життя» Дмитро Шерембей, який відзначив, що отримати ліки можна абсолютно безкоштовно. Кожна людина зможе стати виробником та постачальником цих лікарських засобів. Цими унікальними ліками є розуміння та небайдужість до себе та інших.

Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я, підкреслив, що Міністерство разом з багатьма організаціями, Урядом, благодійними фондами об’єднує зусилля з метою надання кожному українцю необхідних ліків.

Директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта зауважив, що ВІЛ-інфекція є небезпечною хворобою, особливо коли хворий про неї не знає. Тому в рамках Європейського тижня тестування він закликав усіх витратити 15 хв свого часу на проходження тесту і тим самим подбати про своє майбутнє.

Роман Гайлевич, який є директором ЮНЕЙДС в Україні, додав, що саме страх осуду, стигма та дискримінація є тими перешкодами, які заважають людям звертатися за допомогою та розпочинати лікування. Подолати ці перешкоди, вилікувати суспільство від байдужості є спільним завданням.

Директор департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації, доктор медичних наук Валентина Гінзбург підкреслила, що відповідальність за своє здоров’я та здоров’я рідних — це в першу чергу особистий інтерес кожного.

Директор Фонду Олени Пінчук Ольга Руднєва наголосила, що потрібно боротися не просто за життя людей з ВІЛ-інфекцією, але й за те, щоб такі люди жили гідно та повноцінно в нашому суспільстві, що буде однозначною перемогою.

Станом на 1 січня 2019 р. 102 432 особи отримали необхідну терапію. Тоді як ще у 2009 р. цей показник становив 15 871 особу. Лікування дозволяє людям з ВІЛ жити.

Оксана Миронюк
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті