Фальсифікація лікарських засобів: Держлікслужба нагадує про кримінальну відповідальність

03 Червня 2019 1:12 Поділитися

Державна служба Украї­ни з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) в Івано-Франківській обл. нагадує про кримінальну відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів. Так, ст. 3211 Кримінального кодексу України за вчинення цього злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк, починаючи від 3 років і закінчуючи довічним позбавленням волі у випадках, коли такі дії спричинили смерть особи, особливо тяжкі наслідки або вчинені в особливо великих розмірах.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про лікарські засоби» фальсифікований лікарський засіб — лікарський засіб, який умисно промаркований неідентично (невідповідно) відомостям (одній або декільком з них) про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України (Реєстр), а так само лікарський засіб, умисно підроблений в інший спосіб, і не відповідає відомостям (одній або декільком з них), у тому числі щодо складу, про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Реєстру.

Держлікслужба звертає увагу, що в 2013 р. зафіксовано 27 злочинів, передбачених ст. 3211 Кримінального кодексу України, а до суду з обвинувальним актом направлено 17 проваджень. Однак за період з 2014 до 2018 р. обліковано вже 109 таких злочинів, тоді як до суду направлено лише 8, тобто 7,3 %. Привертає увагу й різке збільшення з 18 до 38 (у 2,1 раза) кількості облікованих злочинів у 2018 р. порівняно з 2017 р.

Аналізуючи цю інформацію, потрібно враховувати, що фальсифікація лікарських засобів та обіг фальсифікованих лікарських засобів належать до злочинів, які обліковуються на підставі виявлених правоохоронними та (або) контролюючими органами фактів вчинення конкретними особами виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів.

Аналіз лікарських засобів, які були предметами злочинів у вироках, винесених у 2013–2018 рр., дозволяє поділити їх на 3 категорії:

  • лікарські засоби, небезпечні для життя або здоров’я (виготовлені з препаратів, термін придатності яких закінчився, шляхом змішування з іншими субстанціями, отриманими з невідомих джерел без будь-якого сертифіката якості);
  • лікарські засоби, отримані в законний спосіб з відповідними сертифікатами якості, фальсифіковані шляхом зміни зареєстрованих форм випуску (розфасовки у флакони з меншим вмістом і концент­рацією або в упаковки з меншою кількістю ампул);
  • фальсифікований медичний спирт.

За період 2013–2018 рр. судами винесено вироки щодо 6 злочинів, предметом яких були небезпечні для життя або здоров’я людини лікарські засоби, отримані від невідомих осіб, у невідомий спосіб, в окремих випадках термін придатності яких закінчився. В інших випадках предметом фальсифікату виступав медичний спирт (спиртовий розчин для зовнішнього застосування), а також отримані в законний спосіб лікарські засоби належної якості.

За матеріалами dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті