Регіональний семінар Європейської комісії з питань протимікробної резистентності за принципом «Єдина охорона здоров’я»

11 Червня 2019 11:39 Поділитися

З 11 до 14 червня Європейська комісія проведе в Києві Регіональний семінар щодо попередження та контролю протимікробної резистентності (ПМР). Захід відбудеться в рамках “Better Training for Safer Food” (BTSF) і в контексті підходу «Єдина охорона здоров’я», що охоплює як ветеринарну сферу, так і охорону здоров’я людей. Цифри насторожують: до 700 000 смертей у рік викликані інфекціями, стійкими до протимікробного лікування.

ПМР – загроза для здоров’я населення. При цьому більшість протимікробних препаратів застосовують не в людей, а у тварин. Глобальний план вирішення проблеми вимагає прийняття національних стратегій, що включають контроль за інфекціями й програми з попередження ПМР як у ветеринарній сфері, так і в галузі охорони здоров’я людей. Відомо, що тільки половина з усіх застосовуваних антибіотиків використовується правильно.

Боротьба із стійкістю до антибіотиків має бути винесена на вищий політичний рівень, і багато країн і міжнародних організацій уже дотримуються спільного глобального плану.

У 2017 р. Євросоюз розгорнув другий етап Плану дій проти ПМР. Він включає заходи для посилення взаємодії з міжнародними організаціями, а також активізацію співпраці з країнами, що розвиваються, які постраждали найбільше.

На основі цієї взаємодії, а також сприяння політичному діалогу План передбачає підвищення обізнаності про проблему ПМР і шляхи її розв’язання​. У рамках цих завдань Генеральний директорат Європейської комісії з охорони здоров’я і продовольчої безпеки (DG SANTE) організовує триденний регіональний семінар, у якому візьмуть участь близько 40 представників із 7 країн Східної Європи (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Казахстан, Молдова і Україна). ​Його учасники працюють у міністерствах охорони здоров’я, сільського господарства й тваринництва над стратегіями й планами дій, спрямованими на заохочення й посилення розумного використання протимікробних препаратів, а також епіднагляду за резистентністю у ветеринарній сфері, безпекою харчових продуктів й охорони здоров’я, а також їх мета – зміцнити взаємодію з міжнародними організаціями й активізувати співпрацю із запрошеною країною​.

У семінарі візьмуть участь представники європейської делегації в Україні, українських компетентних органів з безпеки харчових продуктів і Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Тренінг проведе група з п’яти міжнародних і регіональних експертів. Вони представлять практику, котру застосовують у країнах ЄС, яка може послужити натхненням. У ході групових заходів буде описано практичні приклади координації дій проти ПМР. Цей досвід допоможе представникам інших країн розв’язати цю проблему на батьківщині, що буде корисним усьому регіону.

Це третій з одинадцяти регіональних семінарів, які пройдуть у період з 2019 до 2020 р. в Африці (Південна Африка, Ефіопія, Сенегал і Йорданія), Латинській Америці (Аргентина і Коста-Ріка), Азії (Індія, Індонезія і Китай) і Європі (Україна і Чорногорія) у рамках ініціативи BTSF. Вона, як очікується, охопить 500 учасників з 86 країн.

З питань коментарів експертів, акредитації та додаткової інформації звертайтеся, будь ласка, до медіаорганізатора події:

AENOR, Катерина Левченко, тел.: +38 (050) 620-10-62; e-mail: [email protected]; ​[email protected].

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті