Система рецептів у медицині та ветеринарії потребує уніфікації — ЄБА

24 Червня 2019 1:14 Поділитися

Ліки для тварин, так само як і для людей, поділяються на 2 групи: рецептурні та безрецептурні. Запровадження рецептурного відпуску лише в медицині може призвести до того, що препарати почнуть купувати у ветеринарних аптеках і застосовувати у людей. Адже у ветеринарних аптеках лікарські засоби реалізуються переважно без рецепта. Саме тому бізнес наголошує на необхідності уніфікації системи рецептів у медицині та ветеринарії, що є звичайною європейської практикою. Про це минулого тижня представники Комітету виробників ветеринарних препаратів Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) говорили з керівництвом Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

«Перевагою лікування тварин є те, що зараз можна використовувати ліки для людей, які продаються в звичайній аптеці. Проте у домашніх тварин розвиваються і такі хвороби, як епілепсія, рак тощо. І тут виникають ускладнення. Адже ці ліки можна придбати виключно в звичайній аптеці, до того ж за рецептом лікуючого лікаря. Виникає правова колізія, адже виходить, що, наприклад, щоб пролікувати корову, яка забезпечує господарство молоком, потрібно отримати рецепт у лікаря, який лікує людей. Це принаймні дивно», — прокоментував координатор Комітету виробників ветеринарних препаратів ЄБА Дмитро Кирилюк.

На думку представників ЄБА, перш за все, слід запровадити єдину електронну систему рецептів, яка дозволить виробникам вносити назву препарату та серію, лікарям – виписувати електронний рецепт, а споживачам — можливість перевіряти оригінальність цього препарату. Найбільш важливим елементом даної системи має бути розділ подачі скарг. Це дозволить виробнику та державі контролювати епізоотичну ситуацію (поширення певної хвороби) по всій території країни та мінімізує можливість отримання підробки або нелегального імпорту.

Наразі така система розробляється, вона має бути уніфікована з міжнародною ветеринарною базою ЄС у частині спостереження за побічними реакціями. Для її фінального запуску необхідним є прийняття проекту Закону України «Про ветеринарну медицину», який наразі готується в Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

За матеріалами eba.com.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті