90% пацієнтів з діагнозом «ВІЛ» в Україні отримують ЗПТ

11 Липня 2019 12:00 Поділитися

Центр громадського здоров’я України (ЦГЗ) повідомляє, що станом на 1 червня 2019 р. в Україні антиретровірусною терапією (АРТ) охоплено понад 90% ВІЛ-позитивних пацієнтів, які отримують замісну підтримувальну терапію (ЗПТ).

Участь людей, які живуть з ВІЛ, у програмі ЗПТ значно підвищує їхню прихильність до АРТ і сприяє кращому охопленню лікуванням людей, які вживають наркотики ін’єкційно.

Для прикладу, відповідно до результатів останніх біоповедінкових досліджень серед ключових груп лише 38% ВІЛ-позитивних людей, які вживають наркотики ін’єкційно, отримують АРТ. У програмах ЗПТ таких осіб 90,6%.

Наразі 13 регіонів України мають охоп­лення лікуванням пацієнтів ЗПТ з ВІЛ-інфекцією, що становить більше 90%, 9 регіо­нів мають охоплення більше 80% та у 3 регіонах цей показник є нижчим за 80%.

У таких регіонах країни, як Київ, Одеська та Харківська області, відзначають показник у понад 98% охоплення АРТ пацієнтів, що знаходяться в програмі ЗПТ.

ЦГЗ нагадує, що у 2016 р. Україна приєдналася до ініціативи Fast-Track Cities, мета якої — до 2030 р. остаточно побороти СНІД шляхом активної протидії епідемії у великих містах, де мешкає майже 70% усіх людей, що живуть з ВІЛ.

Для цього вже до 2020 р. за рахунок впровадження прогресивних підходів до профілактики ВІЛ, доступу до лікування, підтримки пацієнтів та інформування населення мають бути виконані цілі «90-90-90»:

  • 90% людей, які живуть із ВІЛ, повинні знати про свій ВІЛ-статус;
  • 90% людей, які знають про свій позитивний ВІЛ-статус, мають отримувати відповідне лікування;
  • 90% людей, які лікуються, повинні мати вірусне навантаження, що не визначається.
За матеріалами phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті