Рекомендації для споживачів при купівлі лікарських засобів в аптечних закладах — інформує Держлікслужба у Львівській обл.

11 Липня 2019 1:43 Поділитися

Державна служба Украї­ни з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) у Львівській обл. надає рекомендації для споживачів щодо придбання лікарських засобів в аптечних закладах.

Так, повідомляється, що перше, на що потрібно звернути увагу, — це вивіс­ки та зовнішні рекламні конструкції аптек. На фасаді будівлі, у якій розміщується аптечний заклад, встановлюється вивіска із зазначенням виду закладу.

На видному місці перед входом до аптечного закладу розміщується інформація про його найменування та режим роботи.

Далі варто перевірити наявність в аптечному закладі інформаційного стенду та/або куточка споживача, де має міститися інформація про наявність ліцензії, особливості правил відпуску лікарських засобів, місце­знаходження і номер телефону суб’єкта господарювання, якому належить аптечний заклад, місцезнаходження і номер телефону державного органу у справах захисту прав споживачів, місцезнаходження і номер телефону Держлікслужби у Львівській обл.

Інформацію щодо наявності ліцензії можна перевірити на офіційному сайті Держлікслужби України в розділі «Державні реєстри». Для перевірки можна ввести адресу аптечного закладу, де планується придбання лікарських засобів, або назву суб’єкта господарювання чи ідентифікаційний код.

Далі варто звернути увагу на розміщення лікарських засобів та супутніх товарів у торговельному залі аптечного закладу.

Згідно з вимогами наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» у залі обслуговування населення на вітринах, у скляних та відкритих шафах тощо дозволяється розміщувати лікарські засоби, що відпускаються без рецепта лікаря, та ті, що відпускаються за рецептом з обов’язковою позначкою «Відпуск за рецептом лікаря».

Функціональні харчові продукти (біологічно активні добавки) та харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (використання) повинні бути розміщені в торговельному залі на окремому стенді, стелажі, відділі тощо, з обов’язковим зазначенням про те, що вони є спеціальними харчовими продуктами та не зареєстровані як лікарські засоби в установленому порядку.

Персонал аптечного закладу має бути обізнаний в асортименті та надати фармацевтичну консультацію щодо лікарських засобів.

Під час придбання препарату необхідно звернути особливу увагу на упаковку, маркування, термін придатності, встановлений для лікарського засобу, наявність затвердженої інструкції для застосування, ціну, колір та смак лікарського засобу.

Також можна перевірити інформацію щодо препарату, а саме про його заборону/дозвіл на обіг розпорядженнями Держлікслужби України.

Під час придбання лікарських засобів та супутніх товарів персонал аптечного закладу має надати документ, що підтверджує факт придбання зазначених товарів в аптечному закладі (зазвичай таким документом є чек) із зазначенням назви суб’єкта господарювання, назви та адреси аптечного закладу, назви, дозування, кількості та вартості придбаних ліків.

У разі виникнення сумніву щодо якості препарату споживач має право звернутися до персоналу аптечного закладу з вимогою щодо надання сертифіката якості серії лікарського засобу.

Важливо запам’ятати, що торгівля лікарськими засобами та супутніми товарами через мережу Інтернет та соціальні мережі заборонена законодавством України.

У разі виникнення обґрунтованого сумніву щодо якості лікарського засобу, придбаного в аптечному закладі, можна звернутися до Держлікслужби у Львівській обл. за номером тел.: (032) 234-02-73 або за електронною адресою: [email protected].

За матеріалами dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті