5 популярних практик лікування і профілактики, які не працюють

15 Липня 2019 5:21 Поділитися

Американські дослідники виявили, що близько 400 звичних медичних практик суперечать результатам наукових досліджень, опублікованих в авторитетних журналах. Розповідаємо про загальноприйняті серед лікарів практики, які є абсолютно недоцільними.

Дослідники проаналізували понад 3 тис. досліджень, опублікованих упродовж 2003–2017 рр. у журналах «JAMA» та «Тhe Lancet», та впродовж 2011–2017 рр. у «New England Journal of Medicine». Було встановлено, що кожне десяте дослідження суперечить поширеним практикам лікарів.

Міф: добавки омега-3 знижують ризик появи серцево-судинних хвороб.

Факти: люди, які споживають багато жирної риби, дійсно мають нижчий ризик проблем із серцем. Водночас добавки омега-3 не знижують ризик хвороб серця і смертності від них. Це, до речі, було одним з ключових медичних розчарувань 2018 р.

Однак високі дози омега-3 знижують рівень тригліцеридів у крові, що актуально для пацієнтів з атеросклерозом. Омега-3 також можуть бути корисними у зменшенні вираженості симптомів ревматоїдного артриту. Усе це неодмінно мають взяти до уваги як лікарі, так і пацієнти.

Міф: коли в дитини виявляють бронхіальну астму, батькам потрібно ретельно очистити житло від будь-яких подразників, що можуть спровокувати напад астми.

Факти: дослідження свідчить, що така чистота не дає результатів у боротьбі з цією хворобою. Навпаки, ранній контакт дитини з різноманітними антигенами захищає від розвитку бронхіальної астми. Найнижчий показник цього захворювання — серед дітей, що виросли на фермі.

Наприклад, одне з досліджень свідчить, що боротьба зі шкідниками, зокрема мишами, не вплинула на частоту нападів бронхіальної астми.

Міф: ґаджети, що рахують кроки та калорії, допомагають у схудненні.

Факти: це не так. Тривалі дослідження свідчать, що люди, які худнули з ґаджетами і додатками, змогли втратити менше надмірної маси тіла, ніж ті, що використовували стандартні засоби.

Міф: препарати на основі гінкго білоба захищають від погіршення пам’яті чи деменції.

Факти: добавки, виготовлені з листя дерев гінкго, були поширені в медицині Стародавнього Китаю. Вони й досі рекламуються як засоби для покращання пам’яті. Але велике федеральне дослідження у США довело, що добавка абсолютно неефективна для цього. Попри це досі її продаж сягає сотень мільйонів доларів лише в США.

Міф: уразі пошкодження колінного меніску допомогти може лише операція.

Факти: насправді у разі пошкодження суглобового хряща не завжди потрібно робити операцію. У багатьох випадках може допомогти фізіотерапія.

Наприклад, у США 46 тис. пацієнтів щороку роблять операції, аби відновити суглоб. Але дослідження показало, що пацієнти з пошкодженим меніском та помірним артритом — ті, що півроку займалися фізіотерапією, і ті, що зробили операцію, — однаковою мірою одужали. Так само доказова медицина свідчить, що більшість гриж дисків поперекового відділу хребта розсмоктуються самі, тобто не потребують хірургічного втручання.

Це дослідження має стати вдалим нагадуванням, що сьогодні не існує нічого абсолютного. Зрештою, однією з ключових переваг сучасної науки є те, що вона передбачає визнання власних помилок. Усі лише виграють від того, що лікарі також дотримуватимуться цього принципу.

Важливо, аби лікарі прислуховувалися лише до перевірених джерел інформації та сучасних протоколів, працювали зі справді якісними дослідженнями та постійно розвивалися. Кожна порада та призначення лікаря мають бути науково обґрунтованими. Адже коли йдеться про здоров’я людини, — не місце народній медицині, гомеопатії чи забобонам.

Міністерство охорони здоров’я України відстоює доказову медицину та науково обґрунтовані методи лікування: запроваджує міжнародні протоколи та робить більш доступними для лікарів міжнародні доказові практики, а також регулярно спростовує поширені міфи про здоров’я та медицину, бореться з практиками та методами лікування, які не мають доведеної ефективності.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті