Оприлюднено доопрацьовану редакцію проекту Технічного регламенту на косметичну продукцію

22 Липня 2019 5:46 Поділитися

На сайті Міністерства охорони здоров’я Украї­ни (МОЗ) оприлюднено для громадського обговорення доопрацьований проект постанови Кабінету міністрів України (КМУ) «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію» (далі — проект постанови).

Документ розроблено з метою підвищення якості косметичної продукції, гармонізації технічного регулювання такої продукції в Україні з європейським законодавством, а також усунення різноманітних бар’єрів у торгівлі з країнами Європейського Союзу.

У доопрацьованій редакції проекту постанови виключено план заходів із впровад­ження Технічного регламенту на косметичну продукцію (далі — регламент).

Зміни торкнулися і понятійного апарату регламенту. Так, у порівнянні з початковою редакцією в доопрацьованій виключено такі поняття, як: «випробування», «гармонізований європейський стандарт», «імпортер» (у даному випадку замінено на «виробник»), «продукція», «ризик», «технічний регламент», «розповсюдження» та «розповсюджувач», «орган державного ринкового нагляду», «державний ринковий нагляд», «уповноважений представник».

Щодо використання CMR-речовин (речовини, які класифікуються як канцерогенні, мутагенні або токсичні для репродукції) у косметичній продукції, то виключено положення про використання в даних продуктах таких речовин, навіть якщо їх буде визнано безпечними.

Нову редакцію доповнено положенням стосовно того, що такі речовини можуть використовуватися в косметичній продукції, якщо вони дозволені до використання МОЗ України або якщо їх апробовано Науковим комітетом з безпеки споживачів (Scientific Committee on Consumer Safety — SCCS), створеним Рішенням 2008/721/ЄС Європейської комісії від 5 вересня 2008 р., і визнано безпечними для використання в косметичній продукції.

Також у новій редакції відсутній пункт щодо проведення випробувань на тваринах інгредієнтів або комбінацій інгредієнтів на території України з метою дотримання вимог вказаного технічного регламенту. Виключено й пункт, відповідно до якого орган державного ринкового нагляду забороняє чи обмежує надання косметичної продукції на ринку або для вилучення продукції з обігу, або для її відкликання. Його замінено на положення, відповідно до якого лише відповідальна особа забезпечуватиме вжиття заходів, які вказані в регламенті, щодо всієї косметичної продукції, що надається на ринку.

Зміни торкнулися і додатків до регламенту, а саме звіту про безпеку косметичної продукції та оцінку безпеки косметичної продукції — із доопрацьованої версії їх вилучили. У разі прийняття технічного регламенту він набуде чинності через 18 міс з дня опуб­лікування.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті