В Україні можуть посилити вимоги до виробництва та реалізації тютюнових виробів

12 Вересня 2019 4:07 Поділитися

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект від 04.09.2019 р. № 2052 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», серед авторів якого — Ольга Богомолець, Олег Мусій та ін.

Даний проект розроблено з метою захисту здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну та наближення вітчизняного законодавства до вимог нормативно-правових актів Європейського Союзу. Остання редакція чинного Закону України від 22.09.2005 р. № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» затверджена в 2012 р. Тому, відповідно, законодавці пропонують привести його в актуальний стан та врегулювати норми щодо електронних сигарет і їх заправних контейнерів, а також трав’яних виробів, призначених для куріння.

Проектом передбачається приведення у відповідність окремих термінів шляхом надання визначення наступним поняттям:

  • «добавка»;
  • «ароматизатор»;
  • «характерний запах»;
  • «курильний тютюн»;
  • «тютюн для перорального застосування»;
  • «трав’яний виріб для куріння»;
  • «продукти, що виділяються»;
  • «електронна сигарета»;
  • «заправний контейнер».

Також вносяться правки та уточнення до вже наявних понять. Наприклад, уточняються поняття залежності від тютюну, коригується термін «медична залежність» та ін. У ст. 10 зазначеного закону вносяться нові заборони щодо виробництва (окрім експортного), оптової та роздрібної торгівлі, а також імпорту для реалізації в Україні наступних продуктів:

  • тютюнових виробів для перорального застосування;
  • сигарет, у яких показники вмісту в диму однієї сигарети перевищують: нікотину — 1,0 мг, смоли — 10 мг, моноксиду вуглецю — 10 мг;
  • тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження;
  • тютюнових виробів із характерним смаком;
  • тютюнових виробів, що містять вітаміни або добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має користь для здоров’я або знижує ризики для здоров’я; кофеїн або таурин, або інші добавки і стимуляторні сполуки, які пов’язані з енергією і життєздатністю; добавки, що мають властивості робити дим кольоровим; добавки, які полегшують вдихання диму або поглинання нікотину; добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у незгорілому вигляді;
  • тютюнових виробів, що містять ароматизатори в будь-якому з їх компонентів, таких як фільтри, упаковка, капсули або будь-які технічні особливості, які дозволяють модифікацію запаху або смаку зазначених тютюнових виробів, або інтенсивності їх диму;
  • тютюнових виробів, фільтри, папір або капсули яких містять тютюн або нікотин.

Чинна редакція закону в зазначеній статті забороняє виробництво та реалізацію сигарет, у яких показники вмісту нікотину та смоли в диму 1 сигарети перевищують: нікотину — 1,2 мг, смоли — 12 мг. Тобто законопроект дещо зменшує дозволений вміст шкідливих речовин у сигареті. Також законопроектом встановлюється заборона на використання на упаковці тютюнових виробів чи на самих виробах будь-яких елементів для стимулювання продажу або заохочення їх споживання, або ж таких, які створюють хибне враження про вплив компонентів диму на здоров’я та посилання на смак, запах чи наявні добавки або їх відсутність.

У проекті № 2052 пропонується включити до вищезазначеного закону ст.ст. 101 та 102, які мають врегулювати вимоги до трав’яних виробів для куріння та електронних сигарет. Так, важливою новацією може стати вимога до виробників та імпортерів електронних сигарет і заправних контейнерів надсилати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, повідомлення про всі вироби, які вони мають намір реалізовувати в Україні, не пізніше ніж за 6 міс до дати початку реалізації. Аналогічне повідомлення має надсилатися і для кожної істотної модифікації виробу. До такого повідомлення проект встановлює чіткі вимоги, у тому числі додавання заяви про те, що виробник і імпортер несуть повну відповідальність за якість і безпеку виробу при його розміщенні на ринку і використанні за нормальних або розумно передбачуваних умов.

Серед інших важливих нововведень законопроекту — пропозиція встановити повну заборону на рекламу тютюнових виробів у мережі Інтернет, адже чинним законодавством передбачено виняток для веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб, обов’язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів. Крім того, законопроект може ввести нові вимоги щодо маркування та упаковки тютюнових виробів, включаючи медичні попередження, які мають бути розміщені на пачках тютюнових виробів і на будь-якій зовнішній упаковці.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті